Verborgen oorzaak van verwijdering tussen broers en zussen: Onopgemerkt autisme?

De oorzaken van verwijdering tussen broers en zussen zijn vaak bekend bij onderzoekers op het gebied van psychologie. Deze oorzaken omvatten misbruik, trauma, het overlijden van een of beide ouders, financiële geschillen, verslavingsstoornissen of psychische problemen, politieke verschillen en zeer competitieve relaties.

Toch vallen sommige situaties niet netjes in deze categorieën, waardoor verwijderde broers en zussen in verwarring zijn over waarom ze geen betekenisvolle band kunnen opbouwen met hun broer of zus. Anekdotisch bewijs wijst op een mogelijk onbekende oorzaak van afstand en verwijdering tussen broers en zussen: ongediagnosticeerd autisme.

Een recent onderzoek naar autisme bij volwassenen schat dat 2,2 procent van de Amerikaanse volwassenen een autismespectrumstoornis heeft. De afgelopen jaren is het aantal mensen dat gediagnosticeerd is met autisme gestegen, omdat kinderen en volwassenen vaker worden gediagnosticeerd door een groter bewustzijn.

Volwassenen met hoogfunctionerend autisme, vooral degenen met een gemiddelde of bovengemiddelde intelligentie, worden vaak op latere leeftijd gediagnosticeerd. Ze zijn geboren voordat hoogfunctionerend autisme werd opgenomen in de diagnostische literatuur en veel mensen met autisme zijn er in geslaagd om hun autistische eigenschappen te verbergen. Interessant is dat ouders soms ontdekken dat zij zelf ook “in het spectrum” zitten nadat hun kind is gediagnosticeerd.

Het identificeren van het probleem ASS is een ontwikkelingsstoornis die sterk kan variëren in de manier waarop het zich manifesteert en in ernst. Over het algemeen veroorzaakt het echter een breed scala aan gedrags-, communicatie- en sociale uitdagingen. Een individu met ASS kan slechts een paar of veel van deze gedragsindicatoren vertonen:

  • Heeft moeite om sociaal contact te maken en vraagt om tijd alleen door te brengen.
  • Lijkt emotioneel afstandelijk.
  • Heeft ongewone zintuiglijke reacties of voorkeuren (gevoeligheid voor licht, geluid, texturen in stof of voedsel, enz.).
  • Is intens geïnteresseerd in enkele onderwerpen, ten koste van andere.
  • Heeft moeite met concentratie en organisatie, vooral bij taken die hun interesse niet vasthouden.
  • Heeft vaste dagelijkse routines en reageert heftig op veranderingen.
  • Heeft moeite met veranderingen en overgangen.
  • Heeft moeite met het verwerken van emotioneel beladen communicatie en raakt overweldigd.
  • Heeft moeite met het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal of sociale signalen.
  • Kan moeite hebben met het begrijpen en uiten van hun eigen innerlijke wereld en emoties van anderen.
  • Heeft moeite om zichzelf te zien als onderdeel van een gezin of huishouden.
  • Heeft moeite om zich te verhouden tot hun eigen kinderen en om aan hun behoeften tegemoet te komen.
  • Heeft moeite met het reguleren van emoties.
  • “Leest colleges” in plaats van deel te nemen aan wederkerige gesprekken.
  • Heeft moeite met symptomen van geestelijke gezondheid of neurologische ontwikkelingsstoornissen, waaronder maar niet beperkt tot angst, depressie, ADHD of leerachterstanden of -stoornissen.

De stress in een gezin waarin een kind ASS heeft, is voelbaar. Vaak is de eerste aanwijzing voor een neurotypische broer of zus – iemand wiens hersenen op een vergelijkbare manier functioneren als die van de meeste andere mensen – een gevoel van isolatie. Verschillende studies tonen aan dat neurotypische broers en zussen van mensen met autisme zich vaak eenzaam en depressief voelen. Sommigen voelen zich verdrietig en gefrustreerd over het gebrek aan wederkerigheid in hun band met hun broer of zus, en ze hebben het gevoel dat ze een beperkte connectie hebben.

Zoals bij veel stoornissen en ziekten lijkt het gezinsleven zich te richten op de persoon met autisme, zelfs als hun geval mild is. Dit zorgt voor wrok bij neurotypische broers en zussen, die (of tenminste zo voelen ze het) minder ouderlijke tijd en aandacht krijgen dan het kind met ASS.

Sommige broers en zussen hebben de oorzaak van de moeilijkheden van hun broer of zus in hun jeugd misschien niet geïdentificeerd, maar de situatie wordt nijpend wanneer de neurotypische broer of zus zich realiseert dat het gewoon onmogelijk is om een betekenisvolle relatie te onderhouden met een broer of zus die mogelijk ASS heeft. Deze factor verdient duidelijk serieuze overweging voor broers en zussen die verwijderd zijn van elkaar, en dit onderwerp zou vruchtbare grond kunnen zijn voor verder onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.