Autisme versus borderline: Emotieregulatie

Emotieregulatie (ER) is een kernsymptoom van de borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS), waarvan de oorsprong wordt toegeschreven aan biosociale factoren. In autismespectrumstoornis (ASS) is ER ook prevalent en geassocieerd met verminderd welzijn, zoals zelfbeschadiging en suïcidaliteit. Tot nu toe is ER bij volwassenen met ASS onderbelicht gebleven, vooral in vergelijking met BPS. Deze studie onderzoekt ER, gedragscorrelaties (zoals zelfbeschadiging en suïcidaliteit) en biosociale voorspellers bij autistische volwassenen in vergelijking met BPS en niet-klinische controles.

In totaal namen 724 deelnemers deel aan het onderzoek (ASS = 154; BPS = 111; niet-klinische controles = 459) en voltooiden 11 zelfrapporterende vragenlijsten. De vragenlijsten beoordeelden ER, ASS- en BPS-kenmerken, co-voorkomende stoornissen, alexithymie, emotionele kwetsbaarheid en ongeldige ervaringen (bijvoorbeeld pesten, autistisch camoufleren). Gedragscorrelaties van ER (zelfbeschadiging, geschiedenis van suïcidepogingen en psychiatrische ziekenhuisopnames) werden verzameld. Tussen-groep analyses, lineaire regressies en machine learning-modellen werden gebruikt om ER-voorspellers te identificeren.

Emotieregulatie verwijst naar het vermogen van een individu om emoties op een adaptieve en doelgerichte manier te ervaren, uiten en beheersen. Het is een complex proces dat betrekking heeft op verschillende aspecten van emotioneel welzijn en gedragsmatige reacties op emoties.

Expressie van emoties:

 • Erkenning: Het vermogen om eigen emoties te herkennen en te benoemen.
 • Uiting: Het vermogen om emoties op een gepaste manier te uiten, rekening houdend met sociale normen en context.

Beheersing van emoties:

 • Modulatie: Het vermogen om de intensiteit en duur van emoties aan te passen aan de situatie.
 • Acceptatie: Het vermogen om ongemakkelijke emoties te accepteren zonder ze te onderdrukken of te vermijden.

Reacties op emoties:

 • Gedragsmatige reacties: Het vermogen om gedrag op een adaptieve manier aan te passen aan emotionele ervaringen.
 • Cognitieve reacties: Het vermogen om gedachten te beïnvloeden in reactie op emoties, bijvoorbeeld door het herinterpreteren van situaties.

Strategieën voor emotieregulatie:

 • Cognitieve herwaardering: Het herinterpreteren van situaties om de emotionele impact te verminderen.
 • Expressieve suppressie: Het onderdrukken van emotionele expressie, wat kan leiden tot interne spanning.
 • Probleemoplossing: Actief proberen de situatie te veranderen die aanleiding geeft tot emoties.

Biosociale factoren:

 • Biologische factoren: Neurologische en genetische kenmerken die van invloed zijn op de emotieregulatie.
 • Sociale factoren: Invloeden vanuit de omgeving, zoals opvoeding, cultuur en sociale ondersteuning.

Verband met psychische aandoeningen:

 • Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS): Ernstige moeilijkheden in emotieregulatie zijn een kernsymptoom van BPS.
 • Autismespectrumstoornis (ASS): Emotieregulatieproblemen komen vaak voor bij ASS, hoewel ze minder bestudeerd zijn dan bij BPS.

Behandeling:

 • Dialectische Gedragstherapie (DBT): Een therapievorm die specifiek is ontwikkeld voor BPS en zich richt op het verbeteren van emotieregulatie.
 • Cognitieve Gedragstherapie (CGT): Een algemene benadering die zich richt op het herstructureren van denkpatronen en gedrag, inclusief emotieregulatie.

ER en de gedragscorrelaten waren hoger bij ASS in vergelijking met niet-klinische controles, maar milder dan bij BPS. Geslacht voorspelde geen ER-scores, maar autistische vrouwen vertoonden verhoogde risicofactoren voor ER, waaronder seksueel misbruik en camoufleren. BPS-kenmerken, emotionele kwetsbaarheid en alexithymie voorspelden sterk ER-scores in alle groepen. Machine learning-modellen koppelden sensorische gevoeligheid en autistisch camoufleren aan ER bij ASS, en ADHD-symptomen aan ER bij BPS.

De studie heeft beperkingen, zoals zelfgerapporteerde ASS- en BPS-diagnoses en een cross-sectioneel ontwerp. Niettemin wijzen de resultaten erop dat ER-scores en de gedragscorrelaten ervan verhoogd zijn bij ASS in vergelijking met niet-klinische controles, maar minder ernstig dan bij BPS. BPS-kenmerken, emotionele kwetsbaarheid en alexithymie lijken centraal te staan bij ER, ongeacht de diagnose. Sensorische gevoeligheid en autistisch camoufleren lijken specifieke voorspellers van ER bij autistische volwassenen.

De bevindingen suggereren dat ER bij autistische volwassenen aandacht verdient, vergelijkbaar met BPS. BPS vertoonde echter de hoogste ER-scores en de grootste incidentie van gedragscorrelaten. Opvallend was dat dezelfde drie dimensies, BPS-kenmerken, emotionele kwetsbaarheid en alexithymie, significant ER-scores voorspelden in zowel de ASS- als BPS-groepen. Deze resultaten benadrukken de relevantie van dialectische gedragstherapie (DBT) voor de behandeling van ER bij autistische volwassenen.

Deze studie is de eerste die ER bij autistische volwassenen onderzoekt in vergelijking met BPS en niet-klinische controles. De resultaten wijzen op de noodzaak van geslachtsgerelateerde factoren in toekomstig onderzoek naar ER bij ASS. Bovendien benadrukken ze de gemeenschappelijke voorspellers van ER bij ASS en BPS, waardoor DBT relevant blijkt voor beide stoornissen.

Hoewel ER bij autistische volwassenen verhoogd is, blijft het ernstiger in BPS. Dezelfde factoren lijken echter ER te voorspellen in zowel ASS als BPS. Toekomstig onderzoek en behandelingen moeten rekening houden met deze overeenkomsten en verschillen om effectief in te spelen op de behoeften van individuen met deze stoornissen.

Bemmouna D, Lagzouli A, Weiner L. The biosocial correlates and predictors of emotion dysregulation in autistic adults compared to borderline personality disorder and nonclinical controls. Mol Autism. 2023 Dec 18;14(1):47. doi: 10.1186/s13229-023-00580-3. PMID: 38110995; PMCID: PMC10726572.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *