• Peiling

Vijf vragen aan iemand met Gilles de la Tourette

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Vijf vragen aan iemand met Gilles de la Tourette

Ongelezen bericht door Admin »



In de videorubriek '5 vragen die je altijd al wilde stellen aan...' leggen we een interessant persoon vijf vragen voor die je altijd al had willen stellen, maar nooit echt durfde, omdat je misschien bang was iets ongepasts te zeggen, iemand te beledigen, of een lel te krijgen.

In deze aflevering vragen we Marvin bijvoorbeeld welke tics hij heeft, in welke nare of ongemakkelijke situaties hij terechtkomt, en of hij slechter is in Jenga of in Mikado.



Bij het syndroom van Gilles de la Tourette denken veel mensen gelijk dat je de hele dag alleen maar loopt te vloeken. Maar dat komt maar bij een klein deel van de Touretters voor. Tourette gaat wel altijd gepaard met tics, zoals knipperen met je kijkers, knikken met je koppie of knakken met je kootjes. Ook zijn er zogenaamde vocale tics zoals kuchen en klakken en – inderdaad - vieze woorden roepen, zoals eh... ‘broccoli’!

Tourette ontstaat in de kindertijd, vaak al tussen je vierde en je zesde levensjaar. Het begint met een kleine tic, zoals een trekje aan de je mond. Na verloop van tijd worden de tics heftiger. De piek ligt tussen je 10de en 12de levensjaar. Bij de meeste mensen nemen de tics daarna weer af, maar ongeveer een derde van de kinder-Touretters zit er als volwassene nog steeds mee opgescheept. En dan is het tijd om echt even te vloeken...

Die tics voel je trouwens al van verre aankomen, en dat geeft een hoop spanning. O jee, daar gaan we weer! Als je door je tics gehinderd wordt in je functioneren, is het tijd om hulp te zoeken. De arts kan je helpen om je tics te verminderen. Zo kan je hopelijk voorkomen dat je d’r echt getict van wordt!



Iemand uit het niets de huid vol schelden, opeens wild om je heen slaan en vreemde geluiden maken. Dit zijn allemaal symptomen van iemand met het syndroom van Gilles de la Tourette. Tourette is één van de hersenziektes waar problemen ontstaan met bewegen. Professor Geurts laat in een écht kalfsbrein zien welke onderdelen in de hersenen verantwoordelijk zijn voor het regelen van je bewegingen en hoe je dit deel kan manipuleren om een syndroom als Tourette aan te pakken.



De 22-jarige Yaïra van Nielen uit Almere heeft Gilles de la Tourette. De aandoening is vooral bekend doordat die gepaard kan gaan met ongecontroleerd schelden of vloeken. Veel minder bekend is dat 60 procent van de mensen met Gilles de la Tourette constant pijn heeft. De Stichting Gilles de la Tourette houdt daarom een online uitdaging: de Total Tourette Challenge.

De tics die bij de aandoening horen, zorgen ervoor dat lichaamsdelen zoals de armen honderden keren per dag ongecontroleerd bewegen. Yaira strekt duizenden keren per dag haar nek, zonder dat ze er iets tegen kan doen. Haar spieren staan constant onder spanning en ze heeft altijd pijn.

Strek honderd keer je armen
De Total Tourette Challenge daagt vanaf zondag iedereen uit om zelf korte tijd te ervaren hoe het is om met tics te leven. De uitdaging is om honderd keer achter elkaar de armen te strekken. Dat is al veel zwaarder dan het lijkt. Mensen met Gilles de la Tourette verbranden door hun tics zo'n 800 calorieën per dag extra.



Cara Verdellen is psycholoog en gespecialiseerd in Tourette. Ze vindt dat er meer bekendheid moet komen over Tourette en de verschillende manieren waarop dit tot uiting kan komen. "Het is heel belangrijk dat er meer aandacht komt, vooral voor de milde varianten. Tourette is meer dan alleen maar schelden."
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht