Uit nieuw hersenonderzoek blijkt dat als je te lang nadenkt, of je erg concentreert, afvalstoffen zich ophopen in de hersenen en je daardoor erg moe wordt. Mentale vermoeidheid is dus geen illusie. "Het is daarom ook belangrijk dat je op tijd rust neemt", zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in De Nieuws BV.
Scherder legt uit dat vermoeidheid in bepaalde hersengebieden niks nieuws is, maar dat het nog niet bekend was hoe dit kwam. Nu is daar een antwoord op. De neuropsycholoog legt uit dat uit nieuw onderzoek is gebleken dat als je lang cognitief bezig bent één van de neurotransmitters, de signaalstofjes die impulsen overdragen, overbelast raakt. Deze neurotransmitter is glutamaat.
Glutamaat zorgt voor stimulering van de hersenen. In de hersenen zijn ook neurotransmitters die zorgen voor remming. Voor een gezonde mentale gesteldheid is het belangrijk dat deze stoffen in balans zijn. Scherder: "Als je intensief denkt, gaat de balans eruit. De glutamaat gaat zich opstapelen en overheersen." Dit betekent dat de frontale netwerken minder goed hun werk gaan doen. De conclusie: je ervaart mentale vermoeidheid.
Audio/videofragment: https://content.omroep.nl/arla/p/npo/vi ... 006pt0.mp4
Rustmomenten
Scherder geeft aan dat dit verholpen kan worden op twee manieren: slapen en op tijd het intensieve nadenken onderbreken. "De opgebouwde afvalstoffen moeten worden afgevoerd en verwerkt, dat gebeurt tijdens het slapen."
Maar Scherder ziet de studie ook als pleidooi om zelf na denken of we elke dag onze hersenen tot het maximale moeten laten gaan. De neuropsycholoog denkt namelijk van niet. "Zorg ervoor dat je eens twintig minuten per dag uit het raam kijkt of ga een een rondje lopen, dat zorgt voor rust." Scherder pleit hiermee voor meer rustmomenten door de dag heen. "Dat is geen tijd stelen van de baas, maar heel verstandig omgaan met je centrale zenuwstelsel." Volgens Scherder doet het de productiviteit en creativiteit ten goede, ook op lange termijn. "In die rustmomenten komen juist netwerken naar boven die anders geen kans krijgen."
https://www.nporadio1.nl/nieuws/onderzo ... e-dag-heen