• Peiling

Omega 6-vetzuur GLA belangrijk bij ADHD

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2050
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Omega 6-vetzuur GLA belangrijk bij ADHD

Ongelezen bericht door Admin »

Een nieuwe Belgische reviewstudie toont aan dat het omega 6-vetzuur GLA een prominente rol speelt als toevoeging aan een omega 3-formule met EPA en DHA bij kinderen en jongeren met ADHD-klachten. Dat meldt ANP Expert Support.
De omega 3-vetzuren EPA en DHA uit visolie worden al jaren beschouwd als goede ondersteuning bij leerproblemen, concentratiestoornissen en druk gedrag bij kinderen. Tot voor kort werd in dit verband uitsluitend gesproken over DHA en/of EPA. Nu wordt ook het belang van het omega 6-vetzuur GLA onderstreept.

Het vetzuur GLA uit bijvoorbeeld teunisbloemolie is een ontstekingsremmende uitzondering binnen de omega 6-familie. Toevoeging van GLA aan een omega 3-formule met een hoge ratio EPA:DHA blijkt dan ook belangrijk te zijn om effectief ADHD-klachten te kunnen verminderen.

Deze nieuwe publicatie beschrijft uitgebreid de prominente rol van GLA, en geeft meer onderbouwing over de positieve effecten die dit omega 6-vetzuur heeft.

Kinderen met tekort aan essentiële vetzuren
Kinderen en jongeren met ADHD hebben relatief vaak een tekort aan belangrijke vetzuren. Het kan daarom nuttig zijn om al vanaf jonge leeftijd een vetzuurinsufficiëntie of -deficiëntie te verbeteren. Een te zware of onterechte diagnose als ADHD kan zo mogelijk voorkomen worden. Voor jonge kinderen en kinderen met milde ‘ADHD’-symptomen is dit van belang. Regelmatig wordt deze diagnose onterecht gesteld.

Met name het vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) is – zeker gedurende de eerste levensjaren – essentieel voor de groei van de hersenen. EPA is langere tijd van minder betekenis beschouwd bij ADHD, maar ook hier zien we dat EPA een steeds grotere rol speelt. Suppletie met EPA blijkt minstens net zo prominent en gunstig te zijn als DHA. Met deze studie krijgt nu ook GLA, dat maar weinig in onze voeding voorkomt, een belangrijke rol toebedeeld.

Positieve effecten omega 3- & 6-vetzuurcombinatie
Het gebruik van een specifieke combinatie EPA, DHA én GLA in de verhouding 9:3:1 geeft significante verbeteringen van ADHD-klachten zowel alleen als in combinatie met het veelgebruikte ADHD-medicijn methylfenidaat. Verschillende klinische onderzoeken hebben positieve effecten laten zien van deze combinatie omega 3- & 6-vetzuren op ADHD-klachten, aandacht, lees- en taalvaardigheid.

Combinatie met methylfenidaat
Een studie van Barragán et al. liet gunstige resultaten zien van een vetzuurcombinatie met een hoog EPA-gehalte en toevoeging van het omega 6-vetzuur GLA bij ADHD. Gebruik van deze specifieke vetzuurcombinatie (EPA/DHA/GLA in de verhouding 9:3:1) verminderde de symptomen van ADHD aanzienlijk. Tevens bleek deze vetzuurcombinatie veilig gebruikt te kunnen worden samen met methylfenidaat. Gelijktijdig gebruik kan er zelfs toe leiden dat de dosering methylfenidaat verlaagd kan worden. Bovendien vond men een vermindering van negatieve bijwerkingen van het medicijn en een verbetering van de therapietrouw.

https://www.nationalezorggids.nl/zorgve ... -adhd.html
Plaats reactie