• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Vrouwen vaker psychische klachten dan mannen

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2030
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Vrouwen vaker psychische klachten dan mannen

Ongelezen bericht door Admin »

Bijna 1 op de 4 jonge vrouwen heeft psychische klachten

In 2021 had 18 procent van de vrouwen van twaalf jaar of ouder psychische klachten. Bij mannen was dit 12 procent. Vooral onder tienermeisjes en jonge vrouwen kwamen deze klachten voor. Ook het ziekteverzuim door psychische klachten was onder vrouwelijke werknemers hoger. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS en uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.

Psychische gezondheid is bepaald aan de hand van vijf vragen uit de Mental Health Inventory-5 (MHI-5). Deze vragen gaan over de gemoedstoestand, zoals het ervaren van neerslachtige of sombere gevoelens, het voelen van kalmte of rust, geluk, zenuwen of in de put zitten. Het aandeel van zowel mannen als vrouwen met psychische klachten is sinds 2001, het jaar dat de MHI-5 werd toegevoegd aan de Gezondheidsenquête van het CBS, niet eerder zo hoog geweest.

Bijna 1 op de 4 jonge vrouwen heeft psychische klachten
Onder tienermeisjes en jonge vrouwen (12 tot 25 jaar) kwamen psychische klachten het meest voor. In deze leeftijdsgroep gaven twee keer zoveel vrouwen als mannen aan hier last van te hebben: 24 procent tegenover 12 procent. Ook in de andere leeftijdsgroepen meldden meer vrouwen psychische klachten dan mannen. Minder mannen van 65 jaar of ouder hadden deze klachten in vergelijking met mannen in de leeftijdsgroepen van 25 tot 65 jaar. Onder vrouwen van 65 jaar of ouder was het aandeel met psychische klachten lager dan in alle andere leeftijdsgroepen.

Meisjes ervaren meer prestatiedruk dan jongens
Ook waren het vooral vrouwen die al op jonge leeftijd vaak druk ervoeren om aan eigen of andermans verwachtingen te voldoen, blijkt uit het onderzoek Belevingen van het CBS. Van de 18- tot 25-jarige vrouwen gaf 38 procent aan zichzelf vaak druk op te leggen. Bij mannen uit dezelfde leeftijdsgroep was dit 26 procent. Bij tienermeisjes (12 tot 18 jaar) kwamen deze gevoelens twee keer zo vaak voor als bij tienerjongens: 21 procent tegenover 10 procent. Bij het ervaren van druk om aan verwachtingen van anderen te voldoen is een vrijwel vergelijkbaar beeld zichtbaar.

Meer vrouwen met psychische vermoeidheid door werk
Ook psychische vermoeidheid door het werk kwam meer voor onder vrouwelijke werknemers van 15 tot 75 jaar dan onder mannen: 19 procent tegen 16 procent. Onder 15- tot 25-jarigen was dit verschil nog wat groter: 16 procent van de jonge vrouwen en 9 procent van de jonge mannen hadden last van psychische vermoeidheidsklachten door het werk.

Na griep en verkoudheid zijn psychische klachten de meest genoemde reden voor ziekteverzuim op het werk. Door 7 procent van de vrouwen die verzuimden werden psychische klachten, overspannenheid en burn-out als redenen genoemd. Bij mannen was dat 5 procent. Ook het totale ziekteverzuim was in 2021 hoger onder vrouwelijke werknemers (6 procent) dan bij mannen (4 procent).

zorgkrant.nl
Melissa
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 5
Lid geworden op: 06 nov 2023 12:00

Re: Vrouwen vaker psychische klachten dan mannen

Ongelezen bericht door Melissa »

Hoi,

Ik denk persoonlijk dat zowel mannen als vrouwen dingen zoals een depressie of prestatiedruk even veel voelen, alleen uit het zich anders in gedrag en geestelijke/emotionele vorm.

jongens tonen het vaak minder maar hebben veel last van haantjes gedrag meer fysiek bijvoorbeeld.
waar meiden meestal materieel bijvoorbeeld met handtassen wedstrijden doen of make up bijvoorbeeld.

allebij erg lastig dus, maar ik denk anders. het ligt eraan wat de persoonlijkheid zelf is, wat zijn opvoeding is en zijn setting. als ze bij goede vrienden zijn en hij met familie heel open kan zijn, is de invloed geheel anders. dan bijvoorbeeld ouders en familie en vrienden die geloven dat dit gedrag alleen voor meiden mogelijk is, om gevoelens te uiten bijvoorbeeld of filosofische onderwerpen. voor vrouwen geld precies hetzelfde, worden ze gepest op school of mogen zij zichzelf zijn. moeten zij altijd hart zijn omdat ze dat gedrag gekopieerd hebben van hun ouders of niet. en dan is de leeftijd natuurlijk ook van belang..

Het grootste deel wat hiermee te maken heeft denk ik persoonlijk is groepsdruk. omdat groepsdruk vaak dingen laat doen met mensen waar ze niet achter staan.
Plaats reactie