• Peiling
  • Ben jij een zeurder of winnaar?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Wie ADHD heeft, heeft ook meer kans op angstklachten en depressie

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2031
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Wie ADHD heeft, heeft ook meer kans op angstklachten en depressie

Ongelezen bericht door Admin »

Volgens onderzoek van de Universiteit van Bath hebben volwassenen met veel ADHD-symptomen meer kans op angst en depressie dan volwassenen met veel autistische kenmerken. Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat wordt aangetoond dat ADHD meer voorspellend is voor een slechte geestelijke gezondheid (bij volwassenen) dan andere ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme. Tot nu toe was er nog weinig informatie over de effecten van ADHD op een slechte geestelijke gezondheid. Het meeste onderzoek was gericht op de impact van autisme op depressie, angst en kwaliteit van leven. Daardoor hebben mensen met ADHD vaak moeite met het krijgen van toegang tot voor hen gewenste psychische zorg.

De auteurs van de studie hopen dat hun bevindingen nieuw onderzoek naar ADHD zullen stimuleren en uiteindelijk de geestelijke gezondheid van mensen met ADHD zullen verbeteren. ZE schatten dat tussen de 3% en 9% van de bevolking de diagnose heeft.

Groter bewustzijn, meer onderzoek
Luca Hargitai, PhD-onderzoeker van de Universiteit van Bath: “We weten al lang dat autisme verband houdt met angst en depressie, maar ADHD is enigszins verwaarloosd. ”Onderzoekers hebben ook moeite gehad om het belang van ADHD en autisme en de gevolgen voor de geestelijke gezondheid statistisch te scheiden omdat ze vaak samen voorkomen. Ons doel was om precies te meten hoe sterk symptomen van ADHD verband hielden met een slechte geestelijke gezondheid, terwijl we statistisch rekening hielden met autistische kenmerken.”
Het nieuwe onderzoek, een samenwerking tussen drie Britse universiteiten, werd deze week gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Scientific Reports. In dezelfde maand vertelden twee Britse tv-persoonlijkheden (Johnny Vegas en Sue Perkins) openlijk over hun recente diagnose van ADHD.

Volgens Luca Hargitai treft de aandoening veel mensen, zowel kinderen als volwassenen, het feit dat meer mensen er over willen praten, is welkom. De hoop is dat met een groter bewustzijn meer onderzoek op dit gebied en betere middelen zullen komen om individuen te ondersteunen bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid van mensen met ADHD.”

Overdreven actief, alsof je wordt aangedreven door een motor
De studie gebruikte een grote, nationaal representatieve steekproef van volwassenen uit de Britse bevolking. Alle deelnemers vulden standaard vragenlijsten in, de ene over autistische kenmerken, de andere over ADHD-kenmerken en reageerden op uitspraken als ”Ik raak vaak erg in beslag genomen door één ding” en ”Hoe vaak voel je je overdreven actief en gedwongen om dingen te doen, alsof je wordt aangedreven door een motor?”

De onderzoekers ontdekten dat ADHD-kenmerken in hoge mate voorspellend zijn voor de ernst van angst- en depressiesymptomen: hoe hoger de niveaus van ADHD-symptomen, hoe groter de kans dat iemand ernstige psychische klachten ervaart. Innovatieve analytische technieken bevestigden met grote zekerheid dat het hebben van meer ADHD-kenmerken sterker verband houdt met angst en depressie dan met autistische kenmerken. volwassenen dan autistische kenmerken.

De focus van onderzoek en klinische praktijk verleggen
Hargitai: “Onze bevindingen suggereren dat onderzoek en klinische praktijk een deel van de focus moeten verschuiven van autisme naar ADHD. Dit kan helpen om de mensen te identificeren die het meeste risico lopen op angst en depressie, zodat preventieve maatregelen (bv. het ondersteunen van kinderen en volwassenen bij het hanteren van hun ADHD-symptomen) eerder kunnen worden aangeboden, zodat ze een ​​grotere impact te hebben op het verbeteren van het welzijn van mensen.

Volgens Punit Shah, senior auteur en universitair hoofddocent psychologie in Bath, is een ander belangrijk aspect van de nieuwe studie dat het de wetenschappelijke kennis van neurologische aandoeningen bevordert. “Door de tekortkomingen van eerder onderzoek aan te pakken, biedt ons werk nieuwe informatie over de complexe verbanden tussen neurodiversiteit en geestelijke gezondheid bij volwassenen, een gebied dat vaak over het hoofd wordt gezien.”

Shah: ”Er is verder onderzoek is nodig om beter te begrijpen waarom ADHD precies verband houdt met een slechte geestelijke gezondheid, vooral in termen van de mentale processen die mensen met ADHD-kenmerken kunnen aanzetten tot angstig en depressief denken. Op dit moment ontbreekt het aan financiering voor ADHD-onderzoek, vooral psychologisch onderzoek, vooral als je het vergelijkt met het relatief hoge niveau van fondsen gericht op autisme. Tegenwoordig is duidelijker dat ADHD niet alleen een kinderziekte is, maar gedurende het hele leven aanhoudt, we moeten daarom onze onderzoeksagenda’s aanpassen om ADHD op volwassen leeftijd beter te begrijpen.”

Bron: University of Bath
Plaats reactie