• Peiling

Tourette-syndroom: klinische kenmerken, pathofysiologie en behandeling

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1991
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Tourette-syndroom: klinische kenmerken, pathofysiologie en behandeling

Ongelezen bericht door Admin »

Tourette-syndroom is een chronische neurologische stoornis die wordt gekenmerkt door motorische en vocale tics die de kwaliteit van leven van de getroffen individuen aanzienlijk kunnen verminderen. Het evalueren en behandelen van Tourette-syndroom is complex, mede door de verschillen in symptomen en comorbiditeiten tussen individuen. De onderliggende pathofysiologie van Tourette-syndroom is niet volledig begrepen, maar recent onderzoek in de afgelopen vijf jaar heeft nieuwe inzichten gebracht in de genetische variaties en de veranderingen in neurofysiologie en hersennetwerken die bijdragen aan de pathogenese.

De behandelingsopties voor Tourette-syndroom breiden zich uit met nieuwe farmacologische therapieën en een groter gebruik van diepe hersenstimulatie voor patiënten met symptomen die refractair zijn voor farmacologische of gedragstherapie. Potentiële voorspellers van de respons van patiënten op therapieën voor Tourette-syndroom, zoals specifieke netwerken die worden gemoduleerd tijdens diepe hersenstimulatie, kunnen klinische beslissingen begeleiden.

Multicenter gegevensuitwisselingsinitiatieven hebben verschillende vooruitgangen mogelijk gemaakt in ons begrip van de genetica en pathofysiologie van Tourette-syndroom en zullen cruciaal zijn voor toekomstig grootschalig onderzoek en het verfijnen van effectieve behandelingen.

Tekst gebaseerd op een artikel in The Lancet Neurology, 28 October 2022

https://www.sciencedirect.com/science/a ... 2222003039
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht