• Peiling

Veel scholieren kunnen niet aan alle eisen voldoen

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2046
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Veel scholieren kunnen niet aan alle eisen voldoen

Ongelezen bericht door Admin »

Niet alle leerlingen gedijen goed op de middelbare school, vooral diegenen die hinder ondervinden van aandoeningen zoals ADHD of autisme vinden het moeilijk om te voldoen aan de hoge eisen van een middelbare school. De constante verandering van vakken en lokalen, duizenden leerlingen in een druk gebouw, het inplannen van huiswerk voor verschillende vakken, en de overweldigende chaos kunnen een uitdaging zijn. Het is verbazingwekkend dat zoveel leerlingen er toch in slagen om te gedijen in zo'n omgeving. Helaas zijn gespecialiseerde scholen voor voortgezet onderwijs niet voor iedereen een passende oplossing vanwege de lange wachttijden en hoge kosten. Voor hoogbegaafde leerlingen die op zoek zijn naar uitdagingen en interactie met gelijkgestemden, is het moeilijk om een geschikte school te vinden. Thuis zitten en gamen of werken op een zorgboerderij is vaak de realiteit voor veel van deze leerlingen.

Helaas hebben we in Nederland duizenden thuiszitters, waarvan een derde hoogbegaafd is. Soms vinden deze leerlingen alternatieven zoals Walhallab, Spirare of de Digibende, maar deze zijn geen vervanging voor een school en een diploma. Ze zijn slechts tijdelijke oplossingen om erger te voorkomen. In mijn regio ga ik volgend jaar een tussenoplossing opzetten voor dit soort leerlingen, zodat ze op een gewone middelbare school kunnen blijven en in contact blijven met hun leeftijdsgenoten en onderwijs kunnen blijven volgen, met aanpassingen aan lestijden, lokalen, groepsgrootte en prikkels. Op deze manier hopen we dat er minder leerlingen naar het gespecialiseerde voortgezet onderwijs hoeven te gaan en dat zoveel mogelijk leerlingen binnen de reguliere schoolmuren kunnen blijven. Dit lijkt een beetje op het Finse systeem.

Er zullen maatwerkoplossingen moeten worden gezocht voor elke leerling in deze klas. Sommige leerlingen kunnen misschien nog steeds lessen volgen bij hun oude klas, terwijl anderen alleen 's ochtends naar school kunnen komen. We kunnen ook leerlingen laten deelnemen aan vakken als houtbewerken of koken, zelfs als ze niet op het VMBO zitten. Ik hoop dat deze ervaring kan bijdragen aan mijn ideeën over de vwo-praktijkschool, waar ik destijds veel enthousiaste reacties op kreeg.

Het belangrijkste is dat we deze jonge mensen weer een fijn toekomstperspectief kunnen bieden. We willen ervoor zorgen dat ze weer goed in hun vel komen te zitten en in contact komen met leeftijdsgenoten. We hopen dat dit kan leiden tot besparingen op de kosten voor speciaal onderwijs en jeugdzorg en dat we andere maatschappelijke belangen kunnen dienen.

Naar een artikel van Sofie van de Waart in Trouw
Alba
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 562
Lid geworden op: 12 jun 2022 20:14
1e diagnose: Autisme

Re: Veel scholieren kunnen niet aan alle eisen voldoen

Ongelezen bericht door Alba »

Hmmm... het raakt misschien niet direct aan de kern van bovenstaand betoog, maar ik heb toch wel wat aarzelingen bij Van de Waarts pleidooi voor iets als een vwo-praktijkschool (zie ook https://eduschrift.nl/blog/view/301). Dat komt op mij een beetje over als het bestellen van een pizza quattro formaggi, "maar dan wel graag zonder kaas". De w in vwo staat niet voor niets voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Inderdaad niet de meest voor de hand liggende opleiding voor kinderen die niet van theoretisch leren houden en liever met hun handen werken, maar die zullen dan vermoedelijk ook niet echt gedijen in een universitaire vervolgopleiding. Het zou me bovendien niets verbazen als categorale gymnasia nog meer aan populariteit zullen winnen, wanneer het niet-categorale vwo-onderwijs ook meer praktijkgerichte elementen zou krijgen.
Plaats reactie