• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Kindertekeningen helpen mogelijk bij signaleren hoogbegaafdheid

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2053
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Kindertekeningen helpen mogelijk bij signaleren hoogbegaafdheid

Ongelezen bericht door Admin »

Het reguliere onderwijs is niet altijd in staat om de talenten van kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid te herkennen.

Psycholoog Sven Mathijssen beweert in zijn proefschrift 'Back to the drawing board: Potential indicators of giftedness in human figure drawings', dat menstekeningen van kinderen kunnen bijdragen aan het vroegtijdig opsporen van hun behoeften en talenten. Tilburg University meldt dat Mathijssen onderzoek heeft gedaan naar de tekeningen van 206 kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud en heeft ontdekt dat het wel of niet tekenen van 'bijzondere kenmerken' voor ongeveer 70% kon voorspellen of kinderen verrijkt of regulier onderwijs zouden krijgen.

Het inzetten van kindertekeningen als screeningtool heeft praktische voordelen, omdat het tijdrovend en duur psychologisch onderzoek kan vervangen. Mathijssen waarschuwt echter dat deze indicatie nog niets zegt over de potentiële talenten en onderwijsbehoeften van het individuele kind en adviseert om menstekeningen op itemniveau te analyseren voor mogelijke indicatoren van hoogbegaafdheid in plaats van teken-IQ's te gebruiken. Hij hoopt dat zijn proefschrift kan bijdragen aan de ontwikkeling van een screeningsinstrument.

Bron: Nationale Onderwijsgids
Plaats reactie