• Peiling

3D-organoïde modellen tonen hersenmechanismen van het Tourette-syndroom

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2053
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

3D-organoïde modellen tonen hersenmechanismen van het Tourette-syndroom

Ongelezen bericht door Admin »

Wetenschappers van de Yale School of Medicine hebben 3D-organoidmodellen gebruikt om de mechanismen van het Tourette-syndroom in de hersenen te bestuderen. Organoiden zijn kleine, driedimensionale clusters van cellen die functioneren als kleine organen en gebruikt kunnen worden om complexe biologische processen na te bootsen. De onderzoekers creëerden organoidmodellen van hersenweefsel van muizen en van menselijke pluripotente stamcellen.

De organoiden werden blootgesteld aan verschillende stimuli die bekend staan ​​om het activeren van het Tourette-syndroom bij patiënten, zoals stress en bepaalde medicijnen. De onderzoekers ontdekten dat bij blootstelling aan deze stimuli de organoiden een verhoogde neuronale activiteit vertoonden, wat suggereert dat het Tourette-syndroom verband houdt met veranderingen in de neuronale activiteit.

De onderzoekers ontdekten ook dat het verhogen van de niveaus van een eiwit genaamd SPRED2, dat een rol speelt bij het reguleren van neuronale activiteit, de neuronale activiteit in de organoiden verminderde. Dit wijst erop dat SPRED2 mogelijk een therapeutisch doelwit kan zijn voor de behandeling van het Tourette-syndroom.

De studie biedt inzicht in de mechanismen die betrokken zijn bij het Tourette-syndroom en suggereert mogelijke doelwitten voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

https://medicine.yale.edu/news-article/ ... -syndrome/
Plaats reactie