• Peiling

Artsen met autisme spreken zich uit tegen stigma

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2031
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Artsen met autisme spreken zich uit tegen stigma

Ongelezen bericht door Admin »

Een groeiend aantal artsen met autisme gaat openlijk de strijd aan met stigma en discriminatie in de medische wereld. Zij hopen zo het bewustzijn te vergroten en de weg vrij te maken voor meer inclusie en diversiteit.

In het verleden was autisme vaak een belemmering om een carrière in de geneeskunde te beginnen. Artsen met autisme werden vaak ontmoedigd of zelfs afgewezen vanwege de veronderstelde beperkingen in hun sociale en communicatieve vaardigheden. Maar nu komen steeds meer artsen naar buiten met hun autisme-diagnose, waardoor ze de stereotypen en stigma's die hiermee gepaard gaan kunnen doorbreken.

Een van deze artsen is Shaun Murphy, een kinderneuroloog uit de Verenigde Staten. Murphy, die zelf autisme heeft, zegt dat hij zich vaak anders voelt dan zijn collega's, maar dat dit hem juist een uniek perspectief geeft op zijn werk en zijn patiënten. Hij gelooft dat artsen met autisme vaak een dieper begrip hebben van de behoeften van patiënten met autisme, wat kan leiden tot betere zorg en resultaten.

Andere artsen met autisme delen deze visie. Ze wijzen erop dat autisme juist kan bijdragen aan bepaalde kwaliteiten die nodig zijn in de medische wereld, zoals nauwkeurigheid, focus en analytisch denken. Sommigen stellen zelfs dat artsen met autisme beter in staat zijn om complexe medische vraagstukken op te lossen en innovatieve oplossingen te bedenken.

Toch blijft er ook nog veel onbegrip en stigma bestaan rond autisme in de medische wereld. Artsen met autisme worden soms nog steeds gezien als 'minder bekwaam' of 'niet geschikt' voor hun werk, terwijl dit niet gebaseerd is op objectieve criteria. Daarom pleiten deze artsen voor meer begrip en acceptatie van neurodiversiteit in de medische wereld, zodat talenten en vaardigheden van artsen met autisme beter benut kunnen worden.

https://www.spectrumnews.org/news/docto ... st-stigma/
Plaats reactie