• Peiling
  • Ben jij een zeurder of winnaar?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Zeldzame mutaties gelinkt aan autisme beïnvloeden ook hartgezondheid

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2031
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Zeldzame mutaties gelinkt aan autisme beïnvloeden ook hartgezondheid

Ongelezen bericht door Admin »

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde zeldzame mutaties die in verband worden gebracht met autisme, de structuur van de hersenen op een specifieke manier veranderen. Maar ze hebben ook invloed op andere aspecten van iemands gezondheid en beïnvloeden met name het cardiovasculaire systeem op vergelijkbare wijze.

Zogenoemde copy number variants (CNV's) - deleties of duplicaties van grote stukken DNA - zijn al langere tijd gelinkt aan neurologische en psychiatrische aandoeningen. Deze mutaties hebben waarschijnlijk effecten die verder gaan dan alleen de hersenen, maar hun zeldzaamheid heeft het identificeren van deze effecten moeilijk gemaakt, aldus onderzoeker Jakub Kopal, een postdoctoraal onderzoeker aan de McGill University in Montreal, Canada.

Kopal en zijn collega's hebben een nieuwe benadering ontwikkeld om deze effecten te identificeren. Ze hebben structurele hersenbeeldvormingspatronen geïdentificeerd die geassocieerd zijn met acht mutaties. Vervolgens hebben ze in de UK Biobank - een database van hersen-, medische en sociaaleconomische gegevens van een half miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk - mensen gevonden die dezezelfde patronen hebben. Daarna hebben ze de eigenschappen ontdekt die aan deze hersenpatronen zijn gekoppeld.

Mensen met verschillende CNV's hebben verschillende hersensignaturen, maar ze vertonen vergelijkbare fysieke fenotypes, aldus de onderzoekers. Deze convergentie versterkt de theorie dat de moleculaire basis van veel hersengerelateerde aandoeningen overlapt, zegt Andres Moreno De Luca, assistent-professor autisme en ontwikkelingsgeneeskunde aan Geisinger in Lewisburg, Pennsylvania, die niet betrokken was bij het onderzoek.

Deze benadering kan worden gebruikt om elke aandoening of ziekte te bestuderen in grote datasets zoals de UK Biobank of de ABCD-studie, aldus Kopal.

De onderzoekers analyseerden MRI-gegevens van 534 mensen met een deletie of duplicatie in een van de vier genetische loci - 1q21.1, 15q11.2, 16p11.2 of 22q11.2 - en 312 controlepersonen. Mensen met 1q21.1-deletie, 15q11.2-duplicatie, 16p11.2-duplicatie en 22q11.2-deletie vertoonden afnames in hersenvolume, terwijl degenen met de overige mutaties toenames lieten zien.

De onderzoekers ontdekten dat het limbische netwerk, dat betrokken is bij gedrags- en emotionele reacties, het meest frequent aangetaste gebied was bij alle acht mutaties. De 16p11.2-deletie had de grootste invloed op het aantal hersengebieden, terwijl de 15q11.2-duplicatie de minste impact had.

Deze bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Human Behavior op 2 maart 2023.
Plaats reactie