• Peiling

Autistische werknemer met slaapstoornis onmisbaar voor baas

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1896
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Autistische werknemer met slaapstoornis onmisbaar voor baas

Ongelezen bericht door Admin »

Stan van Zutphen (24) uit Vorstenbosch heeft autisme en een slaapstoornis, maar wordt enorm gewaardeerd op zijn werk bij vd Lee Staal in Nistelrode. Zijn baas wil hem voor geen goud kwijt, omdat hij zijn werk goed doet en nooit klaagt. In dit artikel vertelt Van Zutphen over zijn ervaringen op school en hoe hij zijn weg heeft gevonden op de arbeidsmarkt, ondanks de uitdagingen die zijn aandoeningen met zich meebrengen.

Van Zutphen heeft PDD-Nos en vertelt over zijn worstelingen op school en het vinden van een baan. Hij werkt nu al vier jaar bij vd Lee Staal, maar het was geen gemakkelijke weg. Van Zutphen heeft namelijk ook een slaapstoornis, waardoor hij 's ochtends niet wakker kan worden. Hij heeft van alles geprobeerd om het probleem aan te pakken, maar niets heeft geholpen.

In 2015 ging Van Zutphen naar slaapkliniek Kempenhaeghe voor een onderzoek, waarbij hij de diagnose vertraagde slaapfase syndroom (DSPS) kreeg. Dit is een stoornis waarbij de slaap minimaal twee uur later intreedt dan bij mensen met een normaal slaapritme. Van Zutphen is echt een avondmens en heeft meer slaap nodig dan anderen. Bij het onderzoek werd ook autisme (PDD-Nos) vastgesteld, met symptomen van ADD. Het verklaart de onrust in zijn hoofd. De slaapstoornis blijkt samen te hangen met autisme, maar het is geen aandoening die met een pilletje kan worden opgelost.

Van Zutphen heeft een strikt nieuw slaapritme geprobeerd, waarbij hij 's avonds een uurtje langer opblijft en meteen gaat slapen om de volgende dag op tijd op te kunnen staan. Dit bleek echter niet haalbaar, omdat hij ook tijd aan zijn hobby's en vrienden wil besteden. Op werkdagen gaat hij rond middernacht naar bed en kan hij niet voor 12.00 uur 's middags opstaan.

Bij toeval kwam Van Zutphen bij vd Lee Staal terecht, waar hij als lasser werkt. Eigenaar Theo van der Lee zag het potentieel in Van Zutphen en bood hem een contract aan. Sindsdien werkt Van Zutphen onder zijn hoede. Bedrijven zouden volgens Van der Lee meer oog moeten hebben voor werknemers met autisme. Hij vindt dat er gefocust moet worden op wat iemand wel kan in plaats van wat iemand niet kan.

Naar een artikel van Lemmia Laaroussi, AD
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
  • Recent relevant onderzoek