• Peiling

Als je denkt dat je ADHD hebt, stel jezelf dan deze 5 vragen

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2058
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Als je denkt dat je ADHD hebt, stel jezelf dan deze 5 vragen

Ongelezen bericht door Admin »

Tenzij je de afgelopen tien jaar op een eiland hebt doorgebracht, heb je waarschijnlijk veel gehoord en gelezen over het fenomeen van volwassenen die gediagnosticeerd zijn met ADHD. Veel mensen van 18 jaar en ouder voelen zich alsof ze aanzienlijke problemen hebben met focussen, dingen gedaan krijgen, uitstellen en over het algemeen efficiënt zijn in hun werk en persoonlijke leven. Veel van deze mensen hebben academisch succes gehad; ze zijn mogelijk zelfs cum laude afgestudeerd en hebben hoge prestaties geleverd. Hun ervaringen lijken oppervlakkig gezien typisch, maar ze zeggen dat hun leven een chaos is. Bovendien zijn er duizenden blogs, getuigenissen en andere bronnen over volwassen ADHD op sociale media te vinden. Er is zelfs een YouTube-kanaal genaamd "How to ADHD."

In deze post vind je vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen of je mogelijk ADHD hebt en baat zou kunnen hebben bij een formele evaluatie door een psycholoog.

1. Verstoren jouw symptomen jouw vermogen om te functioneren op het werk of op school?
Mensen denken vaak dat ze ADHD hebben als de problemen waarmee ze worstelen behoorlijk verstorend zijn. Hun moeilijkheden maken het hen moeilijk om efficiënt te zijn, waardoor dingen veel langer duren dan ze zouden moeten duren. Veel mensen haten hun baan omdat ze het gevoel hebben dat hun verantwoordelijkheden de zwaktes die ze hebben in efficiëntie en organisatie benadrukken. Of ze vervelen zich enorm met hun werk, waardoor ze niet altijd hun beste beentje voor kunnen zetten. Ze kunnen hun carrièrekeuzes of majors op de universiteit in twijfel trekken omdat ze geen motivatie voelen om taken op tijd af te ronden.

2. Heb je moeite met persoonlijke relaties?
Sommige mensen vinden dat hun ADHD-symptomen hun relaties met andere mensen beïnvloeden. Ze kunnen vergeetachtig zijn, wat hun vrienden of partner irriteert, ze zijn rommelig en ongeorganiseerd, ze praten te veel of te luid, of ze onderbreken constant mensen. De kwaliteit van hun relaties wordt daarom aangetast door hun uitdagingen.

Opmerking: Als soortgelijke problemen verstorend zijn voor je professionele of persoonlijke leven, is het zeker tijd om ondersteuning te zoeken bij iemand met expertise in het beoordelen en behandelen van ADHD.

3. Ervaar je intense emoties?
Het vermogen om emoties te reguleren wanneer ze intens worden, is een vaardigheid waar veel mensen met ADHD moeite mee hebben. Ze praten over het verliezen van controle over hun emoties, snel reactief worden en niet in staat zijn om te kalmeren nadat ze erg boos of enthousiast zijn geworden. Er zijn andere psychische aandoeningen waarvoor dit ook een potentieel probleem is, maar het komt veel vaker voor bij mensen met ADHD dan tot voor kort in onderzoek werd besproken.

4. Zijn andere mensen in jouw familie gediagnosticeerd met ADHD?
Je weet misschien niet of andere mensen in jouw familie zijn gediagnosticeerd, dus het is de moeite waard om een gesprek te hebben met een ouder of broer of zus om meer te weten te komen. Er is een genetische component aan ADHD, dus het kan in families voorkomen. Over het algemeen, als één familielid het heeft, zijn ze niet de enige.

5. Heb je last van andere aandoeningen of omstandigheden die de ADHD-ervaring kunnen nabootsen?
Het is waar dat je een van die mensen zou kunnen zijn die goed functioneren, ondanks het hebben van ADHD dat in je jeugd over het hoofd is gezien. Het gebeurt, en ik evalueer regelmatig cliënten die voldoen aan de criteria volgens de DSM-5. Maar je weet misschien niet dat er andere geestelijke gezondheidsproblemen zijn die de focus beïnvloeden en die kunnen resulteren in veel van de andere problemen die we toeschrijven aan ADHD. Individuen met een geschiedenis van trauma kunnen bijvoorbeeld enkele van dezelfde cognitieve symptomen vertonen, zoals onoplettendheid, moeite met besluitvorming, moeite met organisatie en moeite om dingen af te maken die ze zijn begonnen. Deze symptomen komen ook voor bij veel mensen met depressie en gerelateerde stemmingsstoornissen en angst. Bovendien kunnen individuen met chronische medische aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen en bloedarmoede, ook cognitieve symptomen ervaren die vergelijkbaar zijn met die van ADHD.

Soms hebben mensen moeite met focus en desorganisatie als ze overbelast zijn. Onze samenleving moedigt ons aan om druk bezig te zijn, om betrokken te zijn bij veel dingen en om onze dagen te vullen, maar het is mogelijk om te druk te zijn, en wanneer dit gebeurt, is het moeilijk om te focussen op wat er recht voor ons ligt. We hebben hoge verwachtingen van onszelf en moeite om daaraan te voldoen kan een ervaring creëren die aanvoelt als ADHD.

Het begrijpen van de onderliggende oorzaak van jouw uitdagingen is belangrijk omdat interventies, inclusief medicatie, kunnen veranderen, afhankelijk van de reden ervoor. Het achterhalen van waarom je worstelt met deze problemen moet worden onderzocht als ze verstorend worden voor het leven dat je wilt hebben. Praat met een geestelijke gezondheidsprofessional over jouw zorgen, zodat je de juiste antwoorden kunt krijgen.

Psychology Today
Plaats reactie