• Peiling

Link tussen mentale gezondheid en het snoeien van onnodige hersenverbindingen

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2027
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Link tussen mentale gezondheid en het snoeien van onnodige hersenverbindingen

Ongelezen bericht door Admin »

Podcast: https://www.bnr.nl/podcast/wetenschap-v ... n-gevonden

Over de aflevering
Een internationale samenwerking tussen onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk, China en Duitsland heeft ontdekt dat problemen met de hersenen om onnodige verbindingen weg te snoeien, mogelijk ten grondslag liggen aan een breed scala aan psychische aandoeningen die beginnen tijdens de adolescentie.

Dit kan verklaren waarom mensen vaak door meer dan één psychische aandoening worden getroffen. De onderzoekers hebben een kenmerkend patroon van hersenactiviteit geïdentificeerd bij adolescenten met psychische problemen, dat ze de 'neuropsychopathologische factor' (NP-factor) hebben genoemd.

Dit patroon is vooral duidelijk in de frontale lobben, die verantwoordelijk zijn voor executieve functies zoals flexibel denken, zelfbeheersing en emotioneel gedrag. Door het NP-factorpatroon te identificeren, kunnen jongeren die het meeste risico lopen op psychische problemen eerder worden opgespoord en kunnen interventies worden ingezet om hun risico te verminderen. De bevindingen werden gepubliceerd in Nature Medicine.

Lees hier meer over het onderzoek: https://www.eurekalert.org/news-releases/986612
Plaats reactie