• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Voorspellers adaptieve vaardigheden bij autisme en schizofrenie

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2050
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Voorspellers adaptieve vaardigheden bij autisme en schizofrenie

Ongelezen bericht door Admin »

Volwassenen met autisme en volwassenen met schizofrenie hebben moeite met adaptieve vaardigheden, vooral diegene die te maken hebben met dagelijks functioneren. Sommige studies suggereren dat adaptieve vaardigheden verband houden met tekortkomingen in het uitvoerend functioneren (EF), terwijl andere aangeven dat het intelligentiequotiënt (IQ) ook een rol kan spelen. Uit de literatuur blijkt dat autistische symptomen ook invloed hebben op adaptieve vaardigheden. Het doel van het huidige onderzoek was dan ook om te onderzoeken in hoeverre IQ, EF's en kernsymptomen van autisme adaptieve vaardigheden voorspellen.

Om dit te onderzoeken werden 25 controles, 24 volwassenen met autisme en 12 met schizofrenie beoordeeld op IQ (Wechsler Adult Intelligence Scale) en executieve functies. De EF werd gemeten met neuropsychologische taken (remming, updating en taakwisseling) en met de Dysexecutive-Spanish Questionnaire (DEX-Sp), die problemen met EF in het dagelijks leven beoordeelde. Kernsymptomen van autisme werden gemeten met behulp van de Autism Diagnostic Observation Schedule, de Autism Spectrum Quotient-Short version (AQ-S) en de Repetitive Behavior Questionnaire - 3 (RBQ-3).

De resultaten wezen op EF-problemen zowel bij autisme als schizofrenie. Het IQ verklaarde een groot percentage van de variantie in adaptieve vaardigheden, maar alleen bij de autismedeelnemers. We kunnen daarom concluderen dat een hoog IQ gepaard gaat met lage niveaus van adaptieve vaardigheden en dat EF's van invloed zijn op adaptief functioneren bij mensen met autisme. Dit verklaart echter niet de moeilijkheden in adaptief functioneren bij de groep met schizofrenie. Kernkenmerken van autisme die werden beoordeeld met zelfrapportagevragenlijsten (maar niet met de ADOS-2) voorspelden lage scores op adaptieve vaardigheden, alleen bij de autismedeelnemers.

De discussie: Beide EF-maatregelen voorspelden scores op adaptieve vaardigheden bij autisme, maar niet bij schizofrenie. Onze resultaten suggereren dat verschillende factoren van invloed zijn op het adaptief functioneren bij elke stoornis. Bijvoorbeeld, EF's zouden een centrale focus moeten zijn voor verbetering, vooral bij mensen met autisme.

https://www.frontiersin.org/articles/10 ... 09561/full
Plaats reactie