• Peiling

Autistische volwassenen tonen intacte statistische leerprestaties

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1957
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Autistische volwassenen tonen intacte statistische leerprestaties

Ongelezen bericht door Admin »

Autisme, een neurologische aandoening die invloed heeft op de informatieverwerking in de hersenen, heeft vele facetten en wordt nog steeds intensief onderzocht. Een recente studie heeft zich gericht op het testen van statistisch leren bij autistische volwassenen, met behulp van het voorspellende verwerkingsraamwerk. Interessant genoeg zijn de bevindingen van dit onderzoek in tegenspraak met eerdere verwachtingen, wat ons begrip van autistisch leren verder verdiept.

In het onderzoek werd niet alleen de algehele statistische leerprestatie getest, maar ook de dynamiek van het leerproces. Dit aspect was nog niet eerder onderzocht bij autistische volwassenen. De resultaten toonden frequentistisch en enig Bayesiaans bewijs van een intacte leerefficiëntie en vergelijkbare leercurves bij zowel autistische als neurotypische deelnemers.

Deze bevindingen leken in strijd te zijn met het voorspellende verwerkingsraamwerk voor autisme, dat suggereert dat statistisch leren bij autisme beperkt is, en met empirisch bewijs van eerdere studies die juist een superieure statistische leerprestatie bij autisme vonden. Deze tegenstrijdigheden benadrukken de mogelijkheid dat voorspellende verwerking bij autisme afhankelijk kan zijn van de gebruikte taak en dat sommige aspecten ervan intact kunnen blijven, wat zowel theoretische als klinische relevantie heeft.

Mogelijke verklaringen voor deze inconsistenties werden gegeven in het onderzoek. Ten eerste kan de algemene informatieverwerkingsstijl die vereist is voor de taak een rol spelen. Autistische individuen lijken te profiteren van een relatieve overwicht van lokaal niveau verwerking, wat de verschillende resultaten tussen taken zou kunnen verklaren. Ten tweede zouden atypische eigenschappen van verschillende componenten van voorspellende verwerking een verklaring kunnen bieden. Het voorspellende verwerkingsraamwerk voor autisme is een overkoepelend concept met verschillende mechanismen die de autistische eigenschappen en symptomen kunnen verklaren, en elk mechanisme heeft een andere interpretatie van de resultaten. Toekomstige studies zullen nodig zijn om deze mechanismen verder te onderzoeken en om deze bevindingen beter te begrijpen en te bevestigen.

Een andere mogelijke factor die van invloed kan zijn op het statistisch leren bij autisme is de rol van leeftijd. Autistische deelnemers kunnen in het begin minder goed presteren, maar na verloop van tijd kunnen ze hun neurotypische tegenhangers zelfs inhalen of overtreffen. De langzamere leerdynamiek kan een belangrijke methodologische overweging zijn bij het ontwerpen van toekomstige statistische leerstudies bij autisme.

De bevindingen van dit onderzoek bieden een waardevol inzicht in het statistisch leren bij autistische volwassenen. Het suggereert dat voorspellende verwerking in autisme, ondanks atypische kenmerken, kan leiden tot intacte leerprestaties. Het onderstreept ook het belang om voorspellende verwerking niet als een eenvoudig concept te beschouwen, maar als een complexe reeks mechanismen die verschillende aspecten van het autismespectrum kunnen verklaren. Door deze kennis kunnen we sterkte-gebaseerde methoden in therapie en onderwijs van autistische individuen toepassen, waardoor ze hun volledige potentieel kunnen bereiken en beter begrepen kunnen worden.

Pesthy O, Farkas K, Sapey-Triomphe LA, Guttengéber A, Komoróczy E, Janacsek K, Réthelyi JM, Németh D. Intact predictive processing in autistic adults: evidence from statistical learning. Sci Rep. 2023 Jul 22;13(1):11873. doi: 10.1038/s41598-023-38708-3. PMID: 37481676.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht