• Peiling

Autismediagnose: Meer dan criteria afvinken

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2059
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Autismediagnose: Meer dan criteria afvinken

Ongelezen bericht door Admin »

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een uitdagend gebied in de wereld van neurodiversiteit, waarbij de zoektocht naar de juiste diagnose vaak een complexe reis is. De Social Communication Questionnaire (SCQ), een veelgebruikte checklist voor het screenen van ASS, blijkt echter niet altijd het volledige plaatje te vangen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de SCQ niet altijd even accuraat is in het identificeren van ASS bij individuen, vooral wanneer er sprake is van bijkomende gedrags- en emotionele problemen.

Hoewel de SCQ oorspronkelijk werd gezien als een krachtige tool met redelijke gevoeligheid en specificiteit, hebben latere studies gemengde resultaten opgeleverd. De SCQ lijkt niet goed te presteren bij individuen met internaliserende en externaliserende gedragsproblemen, waardoor de gevoeligheid en specificiteit worden aangetast. Dit maakt de SCQ alleen als screeningsinstrument minder betrouwbaar, vooral voor diegenen met complexe klinische presentaties.

Het recente onderzoek onderzocht niet alleen de statistische eigenschappen van de SCQ, maar ook de individuele kenmerken van individuen die verkeerd werden geclassificeerd. Wat bleek, was dat fout-positieven (individuen onterecht geclassificeerd als ASS) vaak meer externaliserende en internaliserende problemen vertoonden. Aan de andere kant vertoonden fout-negatieven (individuen met ASS die niet correct werden geclassificeerd) juist betere sociale communicatie- en aanpassingsvaardigheden. Dit benadrukt dat ASS-diagnoses verder gaan dan een enkele checklist en dat bijkomende gedragskenmerken belangrijk zijn om te begrijpen.

De bevindingen van het onderzoek suggereren dat het combineren van de SCQ met andere assessmentinstrumenten voor internaliserende en externaliserende problemen zinvol kan zijn. Voor ouders en professionals is het belangrijk te realiseren dat ASS-diagnoses soms gepaard gaan met andere gedrags- en emotionele uitdagingen. Het vaststellen van de juiste diagnose is niet alleen een kwestie van een enkele vragenlijst, maar vereist een holistische aanpak die de breedte van individuele verschillen omvat.

De zoektocht naar een nauwkeurige ASS-diagnose blijft een complexe reis, en dit onderzoek benadrukt dat de SCQ niet de enige sleutel is tot het ontsluiten van dit raadsel. Het begrijpen van individuele verschillen en het gebruik van aanvullende instrumenten voor complexe klinische gevallen zijn van cruciaal belang. Terwijl we stappen blijven zetten richting een beter begrip van ASS en neurodiversiteit, herinnert dit onderzoek ons eraan dat de menselijke diversiteit niet kan worden vastgelegd in een enkele checklist.

De wereld van autisme diagnoses is complex en divers, waarbij de SCQ een waardevol hulpmiddel kan zijn, maar niet zonder beperkingen. Onze kennis groeit en evolueert, en het is belangrijk dat we blijven leren en ons aanpassen om een nauwkeuriger beeld te krijgen van individuen met ASS. Het omarmen van neurodiversiteit betekent ook het erkennen van de unieke reis die elk individu aflegt in het begrijpen van zichzelf en hun plaats in de wereld.

Lee CM, Altschuler MR, Esler AN, Burrows CA, Hudock RL. Why are only some children with autism spectrum disorder misclassified by the social communication questionnaire? An empirical investigation of individual differences in sensitivity and specificity in a clinic-referred sample. J Neurodev Disord. 2023 Aug 22;15(1):28. doi: 10.1186/s11689-023-09497-7. PMID: 37608249.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37608249/
MARCDC
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 426
Lid geworden op: 09 jul 2022 12:08
1e diagnose: Autisme

Re: Autismediagnose: Meer dan criteria afvinken

Ongelezen bericht door MARCDC »

Bij mij zat er bij de diagnose ook een vrij uitgebreide iq-test.
Daar werd dan vastgesteld dat van de 4 aspecten die getest werden, ik er 2 heel hoog scoorde, en 2 (werkgeheugen en planmatig denken?) vrij gewoontjes, 100-105... dat zou iets zijn wat vaak gezien wordt bij autisten, disharmonisch noemen ze dat dan...
Plaats reactie