• Peiling

Verbetering van leervaardigheden bij kinderen met ADHD: Een innovatieve onderwijsbenadering

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2059
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Verbetering van leervaardigheden bij kinderen met ADHD: Een innovatieve onderwijsbenadering

Ongelezen bericht door Admin »

ADHD, ofwel Attention Deficit-Hyperactivity Disorder, is een veelvoorkomende psychiatrische aandoening die zich kenmerkt door symptomen als aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze symptomen manifesteren zich vaak op jonge leeftijd en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de schoolprestaties en het algemene welzijn van kinderen. Het is van essentieel belang om ADHD vroegtijdig te diagnosticeren en te behandelen om te voorkomen dat de symptomen aanhouden in de volwassenheid en leiden tot andere bijkomende aandoeningen, zoals leerproblemen, motorische beperkingen, angst of depressie.

Kinderen met ADHD worden vaak geconfronteerd met specifieke uitdagingen in het onderwijs. Ze kunnen moeite hebben met aandacht vasthouden, impulsief gedrag vertonen, en worstelen met taakvoltooiing. Deze moeilijkheden kunnen leiden tot leerproblemen, met name op het gebied van lezen, schrijven en rekenen. Daarom is het van groot belang om effectieve onderwijsbenaderingen te ontwikkelen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van deze basisleervaardigheden bij kinderen met ADHD.

Een veelbelovende aanpak om de leerresultaten van kinderen met ADHD te verbeteren, is het Universal Design for Learning (UDL). UDL is een gepersonaliseerde onderwijsbenadering die gebaseerd is op neuroscientific kennis en gericht is op de individuele sterke en zwakke punten van de leerling. Het doel van UDL is om het leren te optimaliseren door meerdere leermethoden en -hulpmiddelen aan te bieden, waardoor de lesstof beter aansluit bij de behoeften van de leerlingen.

Een recente studie heeft de impact van UDL op de basisleervaardigheden van kinderen met ADHD onderzocht. De resultaten zijn veelbelovend. Beide interventies, zowel de traditionele aanpak als UDL, leidden tot verbeteringen in testprestaties, wat aangeeft dat interventies noodzakelijk zijn om lees-, schrijf- en rekenvaardigheden te verbeteren. Echter, de groep die een onderwijsinterventie gebaseerd op UDL ontving, vertoonde significant grotere verbeteringen in deze gebieden. Dit wijst op de effectiviteit van UDL bij het aanpakken van de specifieke leerbehoeften van kinderen met ADHD.

Hoewel medicatie vaak de eerste behandelingsoptie is voor ADHD, is het van essentieel belang om te erkennen dat onderwijsinterventies een integraal onderdeel van de behandeling vormen. Een multimodale aanpak, zoals UDL, kan aanzienlijke voordelen bieden door de leerkansen van kinderen met ADHD te vergroten. Door meerdere manieren van presenteren, betrokkenheid en expressie aan te bieden, kunnen we een inclusieve leeromgeving creëren die deze leerlingen ondersteunt en motiveert.

Frolli A, Cerciello F, Esposito C, Ricci MC, Laccone RP, Bisogni F. Universal Design for Learning for Children with ADHD. Children (Basel). 2023 Aug 4;10(8):1350. doi: 10.3390/children10081350. PMID: 37628349; PMCID: PMC10453933.
Plaats reactie