• Peiling

Mis(be)handeling van autisme in Pakistan

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2046
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Mis(be)handeling van autisme in Pakistan

Ongelezen bericht door Admin »

Autismespectrumstoornis (ASS) is een paraplu, geconstrueerd om moeilijkheden in de sociale communicatie te beschrijven, met een zeer beperkt scala aan interesses en vaste patronen, samen met atypisch sensomotorisch gedrag dat begint in de vroege kinderjaren. Er wordt geschat dat in Pakistan meer dan 350.000 kinderen in het spectrum voorkomen, en de prevalentie blijft stijgen. Onderzoek en studies hebben aangetoond dat vroege interventie een positief effect heeft op de latere ontwikkeling van kinderen op het spectrum. In het leven van een kind is een gevoelige ontwikkelingsfase, de kritieke periode, het moment waarop nieuwe verbindingen (synapsen) worden gemaakt die worden beïnvloed door omgevingsstimuli en persoonlijke ervaringen van het kind. Gevestigde diagnose en interventie in deze periode beïnvloeden de neurale plasticiteit van de hersenen. Op die manier wordt de kloof tussen de groeimarge van het kind en de normaal ontwikkelende leeftijdsgenoten opgevuld en wordt de weg naar volwassenheid ondersteund met de competenties die nodig zijn om een ​​onafhankelijk en zorgeloos leven te leiden.

In onderontwikkelde landen als Pakistan is er onvoldoende kennis en bewustzijn over ASS. Bij kinderen wordt een verkeerde diagnose gesteld en verzorgers worden misleid in de gedachte aan een remedie voor autisme, vanwege het bestaan ​​van allerlei bijgeloof en necromantische overtuigingen. Er worden verschillende oliemengsels, kruidengeneesmiddelen en verschillende andere huismiddeltjes toegepast: sommige om overgevoeligheid of ondergevoeligheid te ontwijken, sommige om het kind op magische wijze aan het praten te krijgen enz. Deze praktijken hebben echter geen effect, behalve dat er kostbare jaren verloren gaan. het leven van een kind.

Ouders en verzorgers van autistische kinderen moeten erop worden gewezen dat ASS geen ziekte is die moet worden genezen, maar een manier om zich aan te passen. Ze moeten ervan overtuigd worden dat autistisch zijn niet het gevolg is van het feit dat een of andere ziekteverwekker de hersenen is binnengedrongen; het komt eerder doordat de hersenen anders bedraad zijn en in hun eigen tempo functioneren. Er moeten seminars en webinars worden gehouden voor zorgverleners om hen te helpen omgaan met de psychosociale problemen en het sociale stigma rond ASS. Er is ook behoefte aan bewustwording op overheidsniveau om mensen, professionals en gezondheidszorgsystemen beter uit te rusten om beter tegemoet te komen aan de behoeften van kinderen met ASS. Bovendien moeten er inspanningen worden gedaan om ASS-screening onderdeel te maken van de universele pediatrische screening, zodat er zo vroeg mogelijk kan worden ingegrepen. Er is een groeiende behoefte om te begrijpen dat ASS geen vloek is, maar een individualiteit die gevierd moet worden.

Neha Aswani
Tweedejaars MBBS-student, Ziauddin Medical University, Karachi, Pakistan

https://ojs.jpma.org.pk/index.php/publi ... /view/8207
Plaats reactie