• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Voortdurend jezelf verdedigen

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2053
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Voortdurend jezelf verdedigen

Ongelezen bericht door Admin »

Heb je jezelf ooit betrapt op het geven van een te uitgebreide uitleg, zelfs als het niet nodig was? Misschien ligt de oorsprong van dit gedrag in je kindertijd en het kan diepgeworteld zijn in de manier waarop je jezelf hebt leren beschermen.

Vaak ontstaat de neiging tot overmatige uitleg vanuit een diepgewortelde angst om niet geloofd te worden of in de problemen te raken. Neem het verhaal van Mya, die opgroeide in een chaotisch huishouden met huiselijk geweld. Kleine vergrijpen leidden tot straffen, wat bij haar een constante angst creëerde om in de problemen te komen. In haar jeugd ontwikkelde ze het verdedigingsmechanisme van overmatige uitleg om zichzelf te beschermen.

Dit mechanisme kan effectief zijn geweest tijdens haar jeugd, maar bleek later problematisch te zijn in haar volwassen relaties en op het werk. Haar neiging tot overmatige uitleg leidde tot irritatie bij haar partner en wantrouwen van haar baas.

Overmatige uitleg wordt vaak een verdedigingsmechanisme en stressreactie genoemd, voortkomend uit de angst om zichzelf uit de problemen te moeten praten. Voor velen heeft dit gedrag zijn oorsprong in traumatische ervaringen tijdens de kindertijd, met name bij mensen die te maken hebben gehad met emotionele verwaarlozing of misbruik.

Traumatische ervaringen beïnvloeden de ontwikkeling van gezonde informatieverwerking en sociale interactie. Dit resulteert in het interpreteren van neutrale of licht stressvolle situaties als bedreigend. De resulterende verhoogde stressrespons bemoeilijkt de regulering van concentratie en informatieverwerking, wat leidt tot gedragingen zoals overmatige uitleg in een poging om negatieve gevoelens te verminderen.

Als je jezelf betrapt op overmatige uitleg, is het eerste en moeilijkste om je bewust te worden van dit gedrag. Soms is het zo automatisch geworden dat je het misschien niet eens merkt. Een geliefde kan je hierop wijzen, en het is belangrijk om open te staan voor hun feedback zonder jezelf te veroordelen.

Zodra je je bewust bent van dit gedrag, kun je mindfulness toepassen. Erken simpelweg dat je aan het overdrijven bent zonder schaamte of oordeel toe te voegen. Vervolgens kun je nieuwsgierig worden naar de reden achter dit gedrag. Voel je de behoefte om jezelf te rechtvaardigen uit angst niet geloofd te worden? Is er sociale ongemakkelijkheid die je aanzet tot te veel praten? Laat jezelf nieuwsgierig zijn zonder oordeel.

Verder is het belangrijk om comfort te ontwikkelen met de onderliggende gevoelens. Als je bijvoorbeeld overmatig uitlegt omdat je niet geloofd wordt, oefen dan in het zitten met dat gevoel. Wat roept het bij je op? Door jezelf te laten wennen aan deze gevoelens, kan de neiging tot overmatige uitleg in de loop van de tijd verminderen.

Voor degenen die een geliefde hebben die vaak overmatig uitlegt, is het begripvol en ondersteunend zijn essentieel. Laat hen weten dat je hen begrijpt en gelooft. Het bieden van een gevoel van begrip kan de drang tot overmatige uitleg verminderen.

In conclusie, overmatige uitleg kan diep geworteld zijn in vroege ervaringen, maar met bewustwording, mindfulness en begrip, kan dit gedrag worden aangepakt en verminderd. Het is een reis naar zelfontdekking en groei, waardoor gezonde relaties en professioneel succes bevorderd kunnen worden.

https://www.psychologytoday.com/au/blog ... may-be-why
MARCDC
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 424
Lid geworden op: 09 jul 2022 12:08
1e diagnose: Autisme

Re: Voortdurend jezelf verdedigen

Ongelezen bericht door MARCDC »

mijn moeder zei me dat regelmatig: je moet al die uitleg niet geven...
klinkt heel herkenbaar.
Plaats reactie