• Peiling

Een neurodiversiteitsbevestigende kijk op sociale vaardigheden

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2046
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Een neurodiversiteitsbevestigende kijk op sociale vaardigheden

Ongelezen bericht door Admin »

De term 'sociale vaardigheden' verwijst meestal naar gemeenschappelijke gewoonten die neurotypische mensen gebruiken in interacties met anderen. Lessen in sociale vaardigheden behandelen vaak zaken als hoe u het stemvolume kunt matigen, oogcontact kunt maken of een gesprek kunt beginnen op basis van gedeelde interesses. Toch hebben neurodivergerende mensen soms een ander stel sociale gewoonten, gebaseerd op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken.

Niet alleen voelen traditionele neurotypische sociale vaardigheden soms ongemakkelijk voor autistische mensen, maar een te grote focus hierop mist kansen om neurotypische mensen te helpen autistische patronen te begrijpen, waardoor de verbinding wordt overbrugd. Als therapeut die zelf ook neurodivergerend is, ben ik dit in mijn eigen leven vaak tegengekomen en zie ik het ook in de therapieruimte .

Wat volgt zijn 10 veel voorkomende autistische communicatiegewoonten.

1. Diep duiken in één onderwerp
Intensieve interesses zijn een kenmerk van autisme. Veel autistische mensen gebruiken deze intense interesses om contact te maken met anderen. Dit kan erop lijken dat je van een gesprek een interessant onderwerp maakt, zoals honden, Star Trek of hypnose .

2. Wegkijken tijdens een gesprek
Autistische mensen hebben vaak een sterkere focus op details, terwijl neurotypische mensen informatie eruit kunnen filteren. Het kan zijn dat we het moeilijk vinden om ons te concentreren of ons ongemakkelijk voelen als we iemand rechtstreeks aankijken. Dat we niet naar je kijken, betekent niet dat we niet naar je luisteren

3. Stemvolume gebruiken om het energieniveau of een monotone stem weer te geven
Interoceptie is bewustzijn van het lichaam en omvat zaken als honger, pijn, waar het lichaam zich in de ruimte bevindt, en zelfs stemvolume. Voor veel autistische mensen is de interoceptie veranderd. Ons stemvolume kan drastisch veranderen en onze energie weerspiegelen zonder dat we ons ervan bewust zijn. Integendeel, sommige autistische mensen spreken ook met een monotone stem

4. Eerlijkheid staat voorop
Regelgestuurd denken en letterlijk denken zijn beide verbonden met autisme. Een deel hiervan kan een sterk rechtvaardigheidsgevoel zijn. De waarheid staat centraal in het recht. Veel autistische mensen zullen de waarheid vertellen, ook al gebruiken sommige neurotypische mensen leugens om bestwil om te voorkomen dat ze iemands gevoelens kwetsen. Vaak wordt op zijn beurt verwacht dat de waarheid wordt verteld.

5. Verduidelijkende vragen stellen
Soms is wat voor neurotypische mensen ‘voor de hand liggend’ lijkt, niet vanzelfsprekend voor autistische mensen. Op dezelfde manier zijn sommige dingen die voor autistische mensen duidelijk zijn, niet altijd duidelijk voor neurotypische mensen. Op dezelfde manier waarderen velen van ons precisie en nauwkeurigheid. We kunnen veel vragen stellen om duidelijk te maken wat u bedoelt.

6. Koptelefoons zijn in orde, overweldiging is reëel en afsluitingen gebeuren
Zintuiglijke overweldiging is reëel. Soms gebruiken we een koptelefoon of oordopjes, zodat we comfortabel naar luide ruimtes kunnen gaan. Het hebben van een koptelefoon betekent niet altijd dat we niet willen praten. Overweldiging kan soms tot stilstand leiden. Als we overweldigd zijn, kunnen we ons terugtrekken als een manier van zelfbehoud. We doen dit niet uit onaardigheid; het betekent alleen dat we tijd nodig hebben om opnieuw te kalibreren.

7. "Pinguïnkiezelstenen"
We kunnen unieke manieren kiezen om verbinding te zoeken, zoals het maken van een foto, het geven van een klein snoepje of het schrijven van een briefje. Deze indirecte vormen van genegenheid kunnen soms directer/letterlijker aanvoelen en gemakkelijker te volgen zijn. Veel autistische mensen vormen ook een bijzonder sterke gehechtheid aan bepaalde objecten. Dit is niet hetzelfde als proberen iemands liefde of omkoping te kopen.

8. Letterlijke toespraak
Letterlijk denken en spreken zijn gebruikelijk bij autisme. Als je sarcasme gebruikt, kunnen we letterlijk reageren. Als je humor gebruikt , weten we misschien wel of niet altijd wanneer je een grapje maakt. We proberen niet respectloos te zijn.

9. Gelijkheid
Terwijl neurotypische mensen anderen vaak anders behandelen op basis van zaken als waargenomen status, herkennen autistische mensen deze zelfde hiërarchieën niet altijd op dezelfde manier. We kunnen veel mensen op dezelfde manier behandelen, bijvoorbeeld door nonchalanter of formeler te spreken tijdens interacties waarbij neurotypische mensen kunnen overstappen.

10. Conflicten nu meteen oplossen (indien mogelijk)
Een monotrope focus kan het moeilijk maken om je op andere dingen te concentreren als iemand zich ergens zorgen over maakt. Dit kan vooral het geval zijn bij conflicten. We zijn erg gefocust op het oplossen van een conflict als het ons bezighoudt, zelfs als neurotypische mensen het misschien vermijden. Als u er nog niet klaar voor bent om iets te bespreken, is het belangrijk om ons dit direct te vertellen.

https://www.psychologytoday.com/au/blog ... s-to-learn
Plaats reactie