• Peiling

Zeg niet ADD, maar ADHD

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Zeg niet ADD, maar ADHD

Ongelezen bericht door Admin »

In de volksmond wordt vaak gesproken over de aandoeningen ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en ADD (Attention Deficit Disorder), maar in feite bestaat ADD helemaal niet. Er zijn 3 types ADHD. In alle gevallen krijg je de diagnose ADHD en afhankelijk van je symptomen pas je in één van onderstaande types:

Type 1 | ADHD – I (onoplettend)
Bij ADHD – I spreken we van ‘overwegend onoplettend’. Dit is het type ADHD dat in de volksmond vaak benoemd wordt met ADD. Bij dit type is er geen sprake van hyperactiviteit, wat niet wil zeggen dat mensen met ADHD – I niet eens druk kunnen zijn. Hyperactiviteit is gewoon geen overwegend symptoom zoals bij de andere types.

Type 2 | ADHD – H (Hyperactief/impulsief)
ADHD – H is het ADHD – overwegend hyperactieve en impulsieve type. Mensen met deze vorm van ADHD hebben vaak symptomen van hyperactiviteit en impulsiviteit. Voor het gemak wordt dit type ook vaak afgekort tot HD.

Type 3 | ADHD – C (Combinatie)
Het type ADHD – overwegend onoplettend en hyperactief komt het vaakst voor. Mensen met ADHD – C zijn wel eens druk, maar over het algemeen onoplettend. In vergelijking met type 1 zijn de hyperactiviteit en impulsiviteit overwegend aanwezig.

Wat is nu het verschil tussen type 1 en type 2 of 3?
Bij ADHD-1 (type 1) is er geen sprake van voortdurende externe of fysieke hyperactiviteit, maar wel hyperactiviteit in de hersenen. Het brein wil precies maar niet stoppen met werken en kan geen rust vinden. Mensen met type 1 trekken zich graag eens terug om het teveel aan prikkels en informatie te verwerken. Daarnaast zitten ze vaak te friemelen en te frunniken aan spullen.

Type 2 en 3 uiten de drukte in hun hoofd vooral op een fysieke hyperactieve manier. Ze kunnen niet gemakkelijk stilzitten, willen vaak rondlopen en bemoeien zich graag met alles en iedereen rond hen. Ze zijn meestal opvallender aanwezig dan anderen.

Zijn types 1 dan altijd stil en introvert?
Deze opvatting klopt niet. Afhankelijk van je karakter en de omgeving waarin je opgroeit, ontwikkel je anders. Net zoals anderen kan iemand met type 1 ook wel eens druk en enthousiast zijn. Ze hebben ook een zeker gevoel van onrust dat je vaak kan herkennen in het springen van het één in het ander tijdens gesprekken of het uitvoeren van taken. Toch is er geen voortdurende hyperactiviteit.

Kunnen ADHD’ers zich dan niet concentreren?
Mensen met type 2 hebben in principe geen concentratieproblemen. Bij type 1 en 3 is dit overduidelijk wel het geval: ze dwalen snel af als iets hen niet boeit. Dit valt vaak te merken op school, tijdens gesprekken of op het werk. Hun concentratie is precies gevestigd op de hele omgeving en niet op het ene onderwerp dat hun aandacht vraagt. Zowel op school of op het werk is de kans groot dat zaken vergeten worden of documenten verloren geraken. Daarnaast gebeurt het vaak dat opdrachten niet volledig worden afgewerkt. Alle prikkels komen even hard binnen, waardoor het moeilijk is om de focus te houden. Door deze overprikkeling zijn mensen met type 1 en 3 vaak snel moe.

Wat kan je doen ter ondersteuning?
Bij mensen met type 1 (en type 3) is directe feedback op een positieve manier en een duidelijke verwachting van groot belang. Door deze directe feedback word je bij de les gehouden en is de kans kleiner om afgeleid te worden. Richt je hierbij vooral op de inspanning, in plaats van op het resultaat.

Deel een groter project in zodat er meerdere kleine deelopdrachten zijn, die snel op te volgen zijn. Zo is het duidelijk wat er verwacht wordt. Hou daarnaast een open oog voor eventuele ‘afleiders’ en probeer deze te elimineren als er gewerkt moet worden.

Bij mensen met type 2 (en type 3) is een manier om te kunnen bewegen belangrijk. Iets gaan halen in een ander lokaal of op een ander verdiep is voor iemand met ADHD type 2 een ideale gelegenheid om te bewegen. Bij impulsieve uitspraken kan je die uitspraak herformuleren tot een meer positieve boodschap: ‘bedoel je dat …?’

https://www.re-mind.be/blog/zeg-niet-add-maar-adhd-i
Gebruikersavatar
Vlinder♡
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 6
Lid geworden op: 02 jul 2022 07:48

Re: Zeg niet ADD, maar ADHD

Ongelezen bericht door Vlinder♡ »

Dus eigenlijk is het ADD:
de ene met hyper,
de ander dus zonder,
en een mengvorm..
Waarom doet men zo moeilijk? :roll:
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht