• Peiling

Hoe je het verhaal van ‘niet goed genoeg’ kunt overwinnen

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Hoe je het verhaal van ‘niet goed genoeg’ kunt overwinnen

Ongelezen bericht door Admin »

Wat u over uzelf en de wereld om u heen denkt, heeft een enorme invloed op uw leven en algehele welzijn. Als u bijvoorbeeld denkt dat u liefde waard bent en in staat bent de uitdagingen van het leven het hoofd te bieden en te overwinnen, is de kans groter dat u handelt op een manier die deze gedachten bevestigt. Aan de andere kant, als je denkt dat het tegenovergestelde waar is – dat je onwaardig en incompetent bent – ​​is de kans groot dat je ook in die richting zult handelen. De verhalen die je jezelf over jezelf vertelt (dat wil zeggen, wat je over jezelf gelooft), bepalen hoe je denkt, voelt en handelt.

Dit is echter slechts een deel van de waarheid en misschien niet eens het grootste deel. Want belangrijker nog dan wat je denkt, is hoe je op je eigen denken reageert. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken: ‘Ik zal nooit goed genoeg zijn.’ Maar je bent vriendelijk, zorgzaam en meelevend tegenover jezelf. Het is mogelijk! En dat weet je, want als je beter naar je ervaringen kijkt, zullen negatieve gedachten dat niet doen. land altijd op dezelfde manier.

Soms gebruiken therapeuten de term overtuiging om te praten over gedachten die impliciet worden overgenomen en vervolgens worden nageleefd of bestreden – en vanuit dat gezichtspunt is de echte actie niet zozeer wat je denkt, maar eerder wat je gelooft. In mijn eigen werk zeggen we meestal dat mensen versmolten zijn met deze gedachten, of dat ze verstrikt raken in deze gedachten, maar ik zal in de praktijk brengen wat ik hier predik en in dit bericht zal ik de term geloof gebruiken om naar te verwijzen . gedachten die worden aangenomen als basis voor handelen. (Rustig aan Steve, dit gaat je niet vermoorden!)

Door je gedachten lichtjes vast te houden, kun je merken dat dit slechts verhalen zijn die je geest je over jezelf vertelt. En ook al voelen ze waar aan (of zijn ze soms zelfs objectief waar ), ze hoeven je leven niet te domineren. Gedachten zijn slechts gedachten; ze hebben geen macht over je, tenzij je erin verstrikt raakt.

Dit is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat we allemaal vasthouden aan overtuigingen over onszelf die net zo vanzelfsprekend lijken als het feit dat vuur heet is, of dat water dingen nat maakt. En veel te vaak realiseren we ons niet eens wanneer we in de greep zijn van onze eigen overtuigingen, niet in staat ze te onderscheiden van wat is, terwijl we ons er op nutteloze of zelfvernietigende manieren door laten leiden. Om deze reden is het belangrijk om te leren hoe we kunnen opmerken wanneer we vastzitten in een verhaal dat ons leven negatief beïnvloedt. Het kan helpen om op de volgende zes signalen te letten.

1 Overidentificatie met labels
De menselijke geest is een meester in categoriseren. We geven namen aan alle vogels in de lucht, alle vissen in de zee en letterlijk al het andere, omdat het ons helpt de wereld te begrijpen en ons in staat stelt betere beslissingen te nemen die ons voortbestaan ​​verzekeren. Bijbelse verhalen laten zien hoe krachtig dit is (bijvoorbeeld Genesis 2: 18-20), maar dat geldt ook voor de wetenschap en de praktijkervaring. Als iemand bijvoorbeeld 'tijger' roept, hoeven we het dier niet zelf te zien om te weten dat we maar beter kunnen gaan rennen. Maar hoe nuttig dit vermogen ook kan zijn, het kan zich ook tegen ons keren, vooral als we het op onszelf toepassen.

Woorden kunnen nooit de ware complexiteit van het leven vatten, en in plaats daarvan alles reduceren tot slechts een etiket. En als we dit feit vergeten, wat we heel vaak doen, verwarren we het label met het echte product. Vervolgens reduceren we onszelf tot ons werk, tot onze rol binnen ons gezin, tot een scheldwoord dat iemand ons ooit heeft gebeld, tot een diagnose van de geestelijke gezondheid die we ooit hebben gekregen, enzovoort. We zijn dan niet langer een levend wezen met een ondoorgrondelijke complexiteit, maar we zijn ‘een conciërge’, ‘een moeder’, ‘een verliezer’ of gewoon ‘ depressief ’. Het eerste teken dat we vastzitten in een verhaal is dat we ons overdreven identificeren met dergelijke labels.

2 Herhaling van negatieve patronen
Er zijn maar weinig gewoonten die altijd “goede” of “slechte” resultaten opleveren; hun nut hangt af van de omstandigheden. Neem een ​​proces als het afsluiten van je diepste gevoelens. Dat proces is een slechte basis voor een vruchtbare relatie, maar leren hoe je dat voor korte periodes moet doen, kan essentieel zijn als je als eerstehulpverlener werkt. Soortgelijke actie, andere context.

Dat gezegd hebbende, als je je herhaaldelijk bezighoudt met nutteloze gewoonten, kijk dan of je niet vastzit in een nutteloos verhaal. Ondanks wat je geest je misschien vertelt over hoe je ‘moet’ doen wat het zegt, kan het tijd zijn om de greep ervan te verbreken.

3 Externe factoren de schuld geven
Vaak zijn er echte krachten die mensen tegenhouden in het leven; vooral in een wereld die moeite heeft om iedereen met respect en waardigheid te behandelen. Maar het leven vraagt ​​ons ook om naar ons eigen leven te kijken en te onderscheiden wat binnen ons vermogen ligt om te veranderen. Als je alleen maar externe redenen ziet die de schuld geven van je ellende, kijk dan of je vastzit in een negatief verhaal.

Er zijn altijd bepaalde aspecten waar we controle over hebben, ook al is het maar ons eigen perspectief. Door verantwoordelijkheid voor onszelf te nemen en actieve keuzes te maken die in lijn zijn met onze doelen en waarden, zullen we de naald waarschijnlijk stap voor stap in een betere richting bewegen.

4 Moeilijkheid om los te laten
Sommige ervaringen hebben zo'n sterke impact dat ze je blijven achtervolgen, lang nadat ze voorbij zijn. Misschien heeft iemand je op een verwoestende manier pijn gedaan, en hoewel je niet langer met die persoon praat, echoën zijn beeld en woorden nog steeds in je herinneringen. En elke keer dat u eraan denkt en met die herinnering worstelt , voelt u misschien uw hart sneller kloppen en voelt uw lichaam zich spannen. Keer op keer voel je je gedwongen om met die herinnering om te gaan, je voor te stellen dat de dingen anders gaan en in de hoop een oplossing of zelfs afsluiting te vinden, die nooit zal komen.

Leren loslaten kan moeilijk zijn, schijnbaar zelfs onmogelijk, vooral als je de pijn nog steeds kunt voelen. En als je loslaat, moet je misschien de mensen die je onrecht hebben aangedaan, vrijuit laten gaan. Maar loslaten gaat niet over andere mensen; het gaat erom vriendelijk en medelevend te zijn tegenover jezelf. Het gaat erom dat je de tol opmerkt die dit eindeloze vechten van je eist, en dat je met geduld en vriendelijkheid je focus weer opeist en deze wegtrekt van de jeukende wond en in plaats daarvan richt op de dingen waar je veel om geeft.

5 Consistente negatieve zelfpraat
De meesten van ons hebben de neiging om tegen onszelf te praten op een manier die we zelden of nooit zouden gebruiken als we met onze vrienden en dierbaren zouden praten. We zijn dan hard in ons oordeel en straffen onszelf snel met kritische beledigingen: “Hoe kon ik zo stom zijn?!” “Ik ben een teleurstelling.” “Ik krijg het nooit goed.” Enzovoort. Dit is vaak een automatisch proces, en we doen het zo snel en natuurlijk dat we het bijna nooit merken, laat staan ​​hoe het ons welzijn beïnvloedt.

Het kan zijn dat je bent gaan geloven dat je streng voor jezelf moet zijn, zodat je geen dingen meer verprutst. Maar wat zegt uw ervaring over hoe goed dat werkt? Als u eerlijk tegen uzelf bent, bent u het er waarschijnlijk mee eens dat deze aanpak niet de beloofde resultaten heeft opgeleverd. Je bent geen paard om geslagen te worden; je verdient in plaats daarvan vriendelijkheid, geduld en mededogen – vooral als je een fout maakt of als je kwetsbaar bent. Het veranderen van je innerlijke monoloog vereist actieve oefening, maar je kunt na verloop van tijd een meer zorgzame toon ontwikkelen.

6 Onwil om alternatieven te overwegen
Als we vastzitten in een negatief verhaal, lijkt het leven erg eenzijdig. Onze visie wordt afgesloten en we raken ervan overtuigd dat de werkelijkheid precies is zoals onze geest ons vertelt dat die is. Dit is relatief gemakkelijk te herkennen bij andere mensen, maar het is veel moeilijker om de impact van overtuigingen op onszelf op te merken. Als we een rood getinte bril dragen, zien we onze bril niet; in plaats daarvan zien we de wereld als rood. Als gevolg hiervan voelen we ons gedwongen te handelen alsof de wereld rood is, zonder te beseffen dat er verschillende visies en percepties beschikbaar zijn, die net zo geldig zijn.

Als we ons te veel zorgen maken over ons uiterlijk, kunnen we een romantische afwijzing opvatten als een bewijs van onze fysieke tekortkomingen. We merken niet dat het misschien niets met onszelf te maken heeft. Als we gestrest raken over alle klusjes die we op een bepaalde dag moeten doen, kunnen we over het hoofd zien dat het ook een optie is om ze niet te doen. Er zijn altijd verschillende gezichtspunten beschikbaar, waarvan sommige krachtiger zijn dan andere. En door de verhalen op te merken die onze geest ons over onszelf vertelt, kunnen we bewuster kiezen welke we zullen toeschrijven en welke we zullen loslaten. In feite kunnen we misschien niet onze gedachten kiezen, maar we kunnen wel onze overtuigingen kiezen.

---

De verhalen die we onszelf vertellen over onszelf en de wereld waarin we leven, hebben een krachtige impact op ons mentale welzijn, vooral als we ze geloven. Door deze verhalen bewust op te merken – een vaardigheid die je in je dagelijks leven kunt oefenen – kun je leren kiezen hoe je ermee omgaat: of je ze nu je acties wilt laten sturen of hun aanwezigheid wilt erkennen zonder dat je door hun eisen wordt gedicteerd. Het is een kwestie van voortdurend je bewustzijn trainen. En telkens wanneer u weer wordt meegezogen, kunt u zich bewust opnieuw concentreren op wat voor u belangrijk is. Opnieuw en opnieuw.

Besteed aandacht aan deze zes tekens en oefen met meer lichtheid en flexibiliteit om je overtuigingen vast te houden. Je merkt al snel dat het je helpt nieuwe, betere keuzes te maken.

https://www.psychologytoday.com/au/blog ... -narrative
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht