• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Religie in de psychologie

Plaats hier (of link naar) relevante berichten in de media want dan hebben andere forumleden er ook wat aan...
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2081
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Religie in de psychologie

Ongelezen bericht door Admin »

Religie, een concept dat alomtegenwoordig is in menselijke samenlevingen, blijft een raadselachtig fenomeen dat voortdurend verschillende interpretaties oproept. Wat betekent religie eigenlijk? Waarom is het zo moeilijk om een universeel aanvaarde definitie te vinden voor iets wat we dagelijks observeren?

Religie wordt vaak gezien als een combinatie van mythe en ritueel in aanbidding, maar de verscheidenheid aan definities weerspiegelt de complexiteit ervan. Zelfs vooraanstaande denkers zoals Richard Dawkins suggereren dat religie het gevolg kan zijn van foutieve neuronale processen. Deze diversiteit in interpretaties benadrukt de uitdaging van het begrijpen van religie in al haar facetten.

Historisch gezien is religie veel meer dan alleen aanbidding. In de meeste samenlevingen waren mythe en ritueel zo diep geworteld in het culturele leven dat het concept van religie zelfs niet bestond. Pas in de Romeinse tijd ontstond het woord "religio", dat oorspronkelijk verwees naar scrupules en de plichten tegenover de goden.

Met de opkomst van het christendom evolueerde de betekenis van religie verder. Het werd meer verbonden met het idee van ware aanbidding van een enkele godheid. Tijdens de Verlichting werd religie steeds meer gezien als bijgeloof, terwijl wetenschap werd geprezen als de bron van ware kennis.

Moderne opvattingen over religie hebben zich ontwikkeld tot een complex systeem van geloof, ritueel en institutionele praktijk. Maar deze fragmentatie heeft ook geleid tot een scheiding tussen religie en andere sociale instituties, waardoor het moeilijk is om existentiële uitdagingen zoals klimaatverandering aan te pakken.

Het is cruciaal om te erkennen dat religie niet gelijkstaat aan theïsme, het geloof in een persoonlijke godheid. Door deze twee concepten te onderscheiden, kunnen we helderheid scheppen in onze benadering van religie en haar rol in de menselijke psychologie.

Het herintegreren van ons gedeelde beeld van het universum, mogelijk via een nieuwe "unified theory of knowledge", kan helpen om de fragmentatie van moderne samenlevingen tegen te gaan en een meer holistische benadering van de wereld te bevorderen.

In essentie is religie meer dan alleen geloof; het biedt een gedeeld kader waarmee individuen en samenlevingen zich kunnen verhouden tot de wereld om hen heen. Door dit te erkennen en te waarderen, kunnen we een stap zetten naar een dieper begrip van de rol van religie in de menselijke psychologie en samenleving.

Met een open geest en een verlangen naar begrip kunnen we de complexiteit van religie benaderen en nieuwe inzichten verwerven die ons helpen om de uitdagingen van de moderne wereld het hoofd te bieden.

https://www.psychologytoday.com/au/blog ... s-religion
MARCDC
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 449
Lid geworden op: 09 jul 2022 12:08
1e diagnose: Autisme

Re: Religie in de psychologie

Ongelezen bericht door MARCDC »

Met de opkomst van het christendom evolueerde de betekenis van religie verder. ???

Dat zal het jodendom dan wel zijn, met de opkomst van het christendom werd een stapje terug gezet naar meerdere godheden, de joden kennen geen satan, en ook geen heiligen...

Het nieuw testament is het verhaal van een god die een vrouw verkracht en het kind opgeeft om te worden gemarteld en vermoord op een kruis... hidden in plain sight, this is the best he can do, folks...
MARCDC
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 449
Lid geworden op: 09 jul 2022 12:08
1e diagnose: Autisme

Re: Religie in de psychologie

Ongelezen bericht door MARCDC »

de link tussen religie en psychologie lijkt me vooral te liggen in hoe de indoctrinatie juist in zijn werk gaat, dingen als 'familiarity breeds comfort', geloof in de god van Abraham heeft veel aspecten van narcisme, het is liefde, maar liefde met weerhaken, aanbidden vereist, geen vragen stellen aub, anders word je uit de club geweerd, als beloning krijg je iets dat je heel graag wil, eeuwig leven, makkelijk om iemand dat te beloven, moeilijk om iemand naderhand terug tot zinnen te brengen.

Een belangrijk aspect lijkt me ook de identiteitsvorming, wij tegen zij, zij zijn moslims, wij zijn een christelijk Europa... :shock: :? ... en dat lepelen ze er maar in, terwijl we volgens mij meer het Europa van de verlichting en de Franse revolutie zijn, waarbij we atheïsten geworden zijn...

In de VS zie je dat nog meer, die identiteitsvorming, tot het punt waar ze wel hun tweede amendement als heilig zien maar helemaal niet goed lezen dat ze een land zijn gebouwd op de principes van de Franse revolutie en de vrijheid van godsdienst...
Plaats reactie