• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

De zin van de onzin?

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2053
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

De zin van de onzin?

Ongelezen bericht door Admin »

Heb je je ooit afgevraagd wat het doel van het universum is? Of wat jouw eigen doel in het leven is? Deze vragen zijn eeuwenoud en inspireren filosofen, wetenschappers en zelfs zangers zoals Billie Eilish.

Het universum, volgens wetenschap, is niet gemaakt met een specifiek doel voor ogen. Het ontstond uit een reeks chaotische gebeurtenissen, waaronder de oerknal, de vorming van sterrenstelsels, zonnestelsels en planeten, met uiteindelijk mogelijk de mens als enige bekende vorm van intelligent leven.

Maar wat als ik je vertel dat sommige denkers geloven dat het doel van het universum wel degelijk verband houdt met ons bestaan als mens? De Britse filosoof Philip Goff bijvoorbeeld, stelt dat het doel van het universum het ontstaan van leven is. Hij betoogt dat de fysica aantoont dat het universum "fijn afgestemd" is voor leven, wat het waarschijnlijker maakt dat er een kosmisch doel is dan dat wij slechts het resultaat zijn van kosmische toevalstreffers.

Goff verdedigt zijn idee met de Value-Selection Hypothese: bepaalde vaste getallen zijn zoals ze zijn omdat ze een universum mogelijk maken dat dingen van aanzienlijke waarde bevat. Maar, zijn argument heeft verschillende gebreken.

Allereerst is zijn hypothese te vaag en onduidelijk om een waarschijnlijkheid toe te kennen. Wat bedoelt hij met "waarde"? En hoe verhouden deze zich tot de fysieke constanten? Daarnaast baseert Goff zijn argument op niets meer dan wensdenken, zonder een wetenschappelijk onderbouwde connectie te bieden tussen waarde of doel en de fysieke constanten van het universum.

Ten tweede, zelfs als we zouden aannemen dat het universum een doel heeft, helpt dit ons niet met onze persoonlijke doelen en betekenis. Gelukkig bieden psychologie en biologie hier een alternatieve benadering.

Psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat drie basisbehoeften mensen drijven: autonomie (vrijheid), verbondenheid (relaties met anderen) en competentie (prestatie, voldoening). Deze behoeften vormen de kern van ons streven naar betekenis en doel in het leven.

Dus, wat is dan het doel van jou, van mij of van wie dan ook? Het antwoord ligt niet in het doel van het universum, maar in onze eigen acties en relaties. Door te streven naar verbetering van menselijke relaties, prestaties en vrijheid, geven we ons leven betekenis en waarde.

Kortom, hoewel het universum misschien willekeurig is ontstaan, kunnen wij als mensen ons eigen doel creëren door te handelen op manieren die onze relaties, prestaties en vrijheid verbeteren. Dat is waar we allemaal voor gemaakt zijn, zelfs als het universum niet speciaal voor ons gemaakt is.

Earman, J. (1987). The SAP also rises: A critical examination of the anthropic principle. American Philosophical Quarterly, 24(4), 307-317.

Goff, P. (2023). Why? the Purpose of the Universe. Oxford: Oxford University Press.

Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2017). Self-determination theory: Basic psychological needs in motivation, development, and wellness. New York: Guilford.
Online
MARCDC
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 424
Lid geworden op: 09 jul 2022 12:08
1e diagnose: Autisme

Re: De zin van de onzin?

Ongelezen bericht door MARCDC »

geef er dan zelf betekenis aan... niet moeilijk,
het alternatief is dat wij hier op aarde 'gewild' zijn door een intelligent wezen...
dat intelligent wezen heeft ook de blauwdruk voor cholera gemaakt, succes ermee
Gewoon een argument dat er maar weinig aanwijzing is voor een intelligent liefdevol wezen dat de finetuning van dit universum heeft geregeld.
Alba
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 562
Lid geworden op: 12 jun 2022 20:14
1e diagnose: Autisme

Re: De zin van de onzin?

Ongelezen bericht door Alba »

Wie of wat is Billie Eilish?
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2053
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Re: De zin van de onzin?

Ongelezen bericht door Admin »

Billie Eilish is een persoon die o.a. optrad in een artikel op het Autsider Forum. Omdat haar optreden tot vragen leidde is zij vervangen door een andere tekst. Of zoiets...
Alba
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 562
Lid geworden op: 12 jun 2022 20:14
1e diagnose: Autisme

Re: De zin van de onzin?

Ongelezen bericht door Alba »

Admin schreef: 23 mar 2024 15:41 Billie Eilish is een persoon die o.a. optrad in een artikel op het Autsider Forum. Omdat haar optreden tot vragen leidde is zij vervangen door een andere tekst. Of zoiets...
Oh... jij hebt de wikipedia-pagina's van de 21e eeuw al! Waren kan ik die bestellen? ;)
Plaats reactie