• Peiling

Microbiota en seksuele gezondheid

Plaats hier (of link naar) relevante berichten in de media want dan hebben andere forumleden er ook wat aan...
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2138
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Microbiota en seksuele gezondheid

Ongelezen bericht door Admin »

Ons lichaam herbergt een verbazingwekkende wereld van micro-organismen, die samen onze microbiota vormen. Deze kleine wezentjes, zoals bacteriën, schimmels en virussen, bewonen voornamelijk onze darmen, mond, vagina en huid. Hoewel ze zo klein zijn dat we ze niet kunnen zien, spelen ze een grote rol in onze gezondheid en welzijn.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat onze microbiota niet alleen invloed heeft op ons spijsverteringsstelsel, maar ook op onze voortplantingsfuncties en zelfs op onze seksuele gezondheid.

Een van de meest opmerkelijke bevindingen is dat onze darmmicrobiota een rol speelt in het reguleren van ons immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen. Ontsteking kan een belangrijke factor zijn bij het verstoren van de werking van ons voortplantingssysteem. Het kan leiden tot problemen zoals verminderde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.

Hoe gebeurt dit precies? Welnu, ons lichaam heeft optimale niveaus van bepaalde hormonen nodig, zoals testosteron en oestrogeen, voor een gezonde voortplanting. De microbiota in onze darmen kan helpen deze hormoonspiegels te reguleren. Wanneer onze darmmicrobiota in balans is, kan dit leiden tot een verbeterde productie en afgifte van deze hormonen, waardoor de vruchtbaarheid wordt bevorderd.

Maar er is meer. Studies tonen aan dat onze darmmicrobiota ook onze seksuele verlangens kunnen beïnvloeden. Sommige onderzoekers geloven dat de bacteriën in onze darmen een rol spelen bij het bepalen van ons libido, oftewel onze seksuele drang.

Een interessante ontdekking is dat de diversiteit van onze darmmicrobiota een rol kan spelen bij psychogene erectiestoornissen (ED). Mensen met ED vertoonden significante verschillen in de samenstelling van hun darmmicrobiota in vergelijking met gezonde personen. Dit wijst erop dat het handhaven van een gezonde darmflora niet alleen belangrijk is voor onze spijsvertering, maar ook voor onze seksuele gezondheid.

Pollens! Het is fascinerend om te zien hoe deze kleine organismen, die zo vaak over het hoofd worden gezien, een grote impact kunnen hebben op ons leven.

Hoewel er nog veel te ontdekken valt op dit gebied, is het duidelijk dat onze microbiota veel meer is dan alleen maar een verzameling van bacteriën. Ze zijn een integraal onderdeel van wie we zijn en hoe we ons voelen. Laten we dus goed voor ze zorgen, zodat ze goed voor ons kunnen zorgen.

1. Ashonibare VJ, Akorede BA, Ashonibare PJ, Akhigbe TM, Akhigbe RE. Gut microbiota-gonadal axis: the impact of gut microbiota on reproductive functions. Front Immunol. 2024 Feb 28;15:1346035.

2. Li G, Li W, Song B, Wang C, Shen Q, Li B, Tang D, Xu C, Geng H, Gao Y, Wang G, Wu H, Zhang Z, Xu X, Zhou P, Wei Z, He X, Cao Y. Differences in the Gut Microbiome of Women With and Without Hypoactive Sexual Desire Disorder: Case Control Study. J Med Internet Res. 2021 Feb 25;23(2):e25342.

3. Geng Q, Chen S, Sun Y, Zhao Y, Li Z, Wang F, Yu G, Yan X, Zhang J. Correlation between gut microbiota diversity and psychogenic erectile dysfunction. Transl Androl Urol. 2021 Dec;10(12):4412-4421.
Plaats reactie