• Peiling

Hoe maak je vrienden?

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2047
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Hoe maak je vrienden?

Ongelezen bericht door Admin »

Het vinden en onderhouden van vriendschappen als volwassene kan een uitdaging zijn, vooral voor mensen met neurodiverse kenmerken. Het leven zit vol met veranderingen, zoals nieuwe banen, het krijgen van kinderen, of verhuizen naar een andere stad, die je sociale kring kunnen verstoren. Het is begrijpelijk dat het opbouwen van nieuwe vriendschappen niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst staat. Toch is er veel te zeggen voor het investeren in vriendschappen, zelfs als het moeilijk lijkt.

Onderzoek wijst uit dat de kwaliteit van je vriendschappen een grote invloed heeft op je welzijn. Het kan je stemming beïnvloeden, stress verminderen, en zelfs je fysieke gezondheid ten goede komen. Maar hoe begin je eraan?

1. Duidelijke intenties stellen: Voordat je op zoek gaat naar vriendschappen, is het belangrijk om te weten wat je zoekt. Wil je één of twee goede vrienden, of juist een hechte groep? Welke eigenschappen vind je belangrijk in een vriend?

2. Kwaliteiten identificeren: Denk na over welke eigenschappen belangrijk zijn voor jou in een vriendschap. Misschien waardeer je eerlijkheid, humor of begrip. Richt je op mensen die deze kwaliteiten belichamen.

3. Sluit je aan bij activiteiten: Neem deel aan lokale cursussen, hobbygroepen of workshops die je interesseren. Dit biedt de kans om mensen te ontmoeten met gedeelde interesses. Het regelmatig bijwonen van deze activiteiten vergroot de kans op positieve connecties.

4. Gebruik sociale media en apps: Platforms zoals Facebook en Meetup hebben groepen voor vrijwel elke hobby of interesse. Bumble for Friends en Peanut zijn speciaal ontworpen om nieuwe vriendschappen te sluiten. Wees open voor verschillende mogelijkheden en neem deel aan evenementen.

5. Wees open voor nieuwe verbindingen: Sta open voor verschillende soorten vriendschappen en geef het tijd. Soms ontstaan vriendschappen uit onverwachte ontmoetingen.

6. Laat vriendschappen natuurlijk ontstaan: Net als bij daten, kun je vriendschap niet afdwingen. Zoek naar mensen met wie je een natuurlijke klik voelt.

7. Wees eerlijk over je capaciteiten: Overweeg of je genoeg tijd en energie hebt om nieuwe vriendschappen op te bouwen. Het vergt tijd en inspanning om een band op te bouwen.

8. Kijk rond: Misschien zijn er mensen in je omgeving met wie je graag bevriend zou willen raken. Durf de eerste stap te zetten en nodig ze uit voor een activiteit.

9. Overweeg een koppeling: Vraag vrienden of ze iemand kennen die bij je zou passen als vriend. Dit kan het proces versnellen en een gevoel van vertrouwen creëren.

10. Wees alert op kansen: Grijp kansen aan om nieuwe mensen te ontmoeten, zelfs tijdens alledaagse bezigheden. Een simpele glimlach of gesprek kan het begin zijn van een mooie vriendschap.

Kortom, hoewel het opbouwen van vriendschappen als volwassene uitdagend kan zijn, is het de moeite waard om te investeren in sociale relaties. Met de juiste intenties en inspanningen kunnen waardevolle vriendschappen ontstaan die je welzijn ten goede komen.

https://www.psychologytoday.com/au/blog ... s-an-adult
Plaats reactie