• Peiling
  • Welk type alleenstaande ben jij?

    Je mag 1 optie selecteren

     
     
    Bekijk resultaten

Vakantiestress en ADHD

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2059
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Vakantiestress en ADHD

Ongelezen bericht door Admin »

De vakantie staat voor veel mensen weer voor de deur. Eindelijk mogen we weer ver op reis en dat betekent ook vaak vakantiestress. Zeker voor mensen met ADHD kan de vakantieperiode en dan vooral de dagen ervoor zeer stressvol zijn. Je moet meestal veel dingen regelen, organiseren en plannen voordat je op vakantie gaat.

De coronamaatregelen zijn in Nederland en Europa dan wel opgeheven maar in veel landen buiten Europa helaas (nog) niet en dat betekent dus nog meer vooruit plannen en alles dubbelchecken. Als ADHD’er wordt het er dus niet makkelijker op om een (verre) vakantie te boeken.

Ik wilde zelf afgelopen jaar naar Azië maar toen ik las wat je moet doen voordat je überhaupt ernaar toe mag vliegen zakte de moed al in mijn schoenen. Zoveel zaken waarop je moet letten; documenten aanleveren, testen doen, in quarantaine hotels verblijven en als je dan alsnog corona krijgt zit je de hele vakantie opgesloten in een hotelkamer. Of je gaat helemaal niet meer omdat je net voor je vertrek Corona hebt gekregen. Vrij stressvol dus en ik heb die vakantie maar laten schieten.

Nu het allemaal weer “open” gaat en veel maatregelen zijn opgeheven kan je weer overal naartoe dus kan de (verre) vakantiereis weer geboekt worden. Maar hoe kan je als ADHD’er met zo min mogelijk stress op vakantie gaan? Vaak maken wij het onszelf zo moeilijk. Na een aantal verre reizen en enkele zeer stressvolle momenten verder heb ik toch maar eens uitgezocht hoe je ook als ADHD’er stressvrij op vakantie kan gaan.

1 Slim reizen en plannen
Deze tip is een open deur maar erg belangrijk. Het gaat erom dat je voldoende tijd neemt om alles te regelen en nog belangrijker dat je uitgerust op vakantie gaat. Als voor een taak bijvoorbeeld twee uur staat, neem dan vier uur. Boek je heen of terugreis het liefst op een dag dat het rustig is op de weg of het vliegveld. Ook het tijdstip is belangrijk. Ik heb wel eens gevlogen om 6 uur in de ochtend. Nog nooit zo soepel kunnen inchecken. Echter vermijd de drukte (zwarte zaterdag) en ga liever wat korter of langer dan gepland dan dat je totaal overprikkeld aankomt op je bestemming. Het kan ook helpen om te kijken naar andere vliegvelden of routes. Vaak zijn kleinere vliegvelden of binnenwegen een stuk rustiger. Ik ben een paar jaar geleden naar Tel Aviv geweest en kwam en vertrok op de Sabbath. Dat scheelde zoveel stress. Geen lange rijen in Israël en ook terug was ik zo door de controles heen.

2 Vakantiechecklist
Het is handig om een standaardlijstje te maken die je elke vakantie weer kunt gebruiken. Hier staan de essentiële zaken op zoals paspoort (nog geldig?), medicatie (genoeg mee en mag het mee of heb ik een verklaring nodig?), geldzaken (pinpas buiten Europa aan, creditcard nodig?), adres van locatie eerste overnachting, vooraf inchecken, reispapieren mee (reisverzekering, visum), transport van en naar vliegveld (rijden er treinen of taxi’s) dit geldt ook voor vakantielocatie, oplader met wereldstekker mee voor telefoon, roaming uit op telefoon, een notitieboekje met daarin alle belangrijke telefoonnummers. Ik maak zelf al jaren gebruik van een standaardlijst en heb sindsdien nooit meer iets vergeten.

3 Voorkom dat je overprikkeld raakt
Koop een noice canceling koptelefoon of oortjes als je deze nog niet hebt. Dit geeft zoveel rust in je hoofd en zeker op de luchthaven of in het vliegtuig. Wel belangrijk is om je vluchtinformatie in de gaten te houden aangezien je die niet hoort. Neem oordopjes en een slaapmasker mee voor in het vliegtuig als je wilt slapen.

4 Check de website van luchthaven, ANWB of NS
Als je met het vliegtuig gaat is dit een must. Check een aantal dagen van te voren de site van je luchthaven en vliegtuigmaatschappij om te kijken hoe druk het gaat worden of dat er eventueel extra (veiligheid) maatregelen zijn. Als je met de auto gaat houdt dan de site van de ANWB in de gaten voor files en handige tips en dit geldt ook voor als je met de trein gaat. Niks is stressvoller om er pas achter te komen dat je adhoc beslissingen moet nemen omdat wat jij dacht te gaan doen niet mogelijk is.

5 Neem vrij rondom je vakantie
Als iets stressvol is dan is het wel een abrupte overgang van werk naar vakantie. Nog snel even in de avond je koffer inpakken en gaan. Je kan er dan de klok op gelijk zetten dat je én gaat stressen én de helft vergeet mee te nemen. Daarnaast vind ik het zelf niet prettig om meteen van een werkmodus naar een vakantiemodus te gaan. Gun jezelf om even te acclimatiseren en tot rust te komen en op je gemak alles te regelen. Je gaat dan veel relaxter op vakantie en het kost je misschien een vakantiedag maar dan kan je wel meteen dingen doen als je op je bestemming bent omdat je uitgerust aankomt.

6 Handige apps gebruiken
Maak gebruik van technologie. In het huidige tijdperk zijn dat vooral apps. Er zijn planner apps, checklist apps, reminder apps, en apps om zaken te regelen zoals inchecken of automatische melder als iets wordt gewijzigd. Maar hier gebruik van! Het geeft zoveel rust in je hoofd als je weet dat je niet meer elke keer hoeft te checken of je wel die trein of vlucht gaat halen.

7 Let it go….
Als laatste tip kan ik meegeven om zaken waar je geen invloed op hebt los te laten en dus geen (negatieve) energie in te steken. Een vertraagde vlucht, gemiste aansluiting of uren file kunnen de vakantiepret behoorlijk verstieren. Ik heb zelf eens een hele dag op een vliegveld in Duitsland gezeten omdat ik mijn vlucht had gemist doordat mijn vlucht uit Canada was vertraagd. Ik heb mij toen enorm zitten opwinden. Echter heeft dat dus geen zin. Laat het gaan en focus je op de leuke dingen die gaan komen of de vakantie die je net hebt gehad. Het valt mij altijd op dat mensen die in dit soort omstandigheden positief blijven gemakkelijker door het leven gaan. Je houdt energie over voor leuke dingen en geniet meer van momenten. Dus let it go…..

https://positieflevenmetadhd.nl/hoe-ove ... ls-adhder/
Gebruikersavatar
Snagglepuss
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 537
Lid geworden op: 01 jul 2022 19:05
Locatie: Prov. Utrecht
1e diagnose: Autisme

Re: Vakantiestress en ADHD

Ongelezen bericht door Snagglepuss »

Ik heb geen ADHD, maar Asperger en ga nooit op vakantie omdat het meer stress dan rust oplevert.
Weinig mensen snappen dat...
Dit vind ik de meest hoogstaande taak van een verbintenis van twee mensen:
Dat elk de eenzaamheid van de ander beschermt.

Rainer Maria Rilke
Plaats reactie