De term 'incel', wat staat voor 'involuntarily celibate' of onvrijwillig celibatair, verwijst naar individuen die graag seksueel actief zouden willen zijn, maar leven in een wereld zonder seks. Dit concept, vaak verkeerd begrepen, werd oorspronkelijk geïntroduceerd door een universiteitsstudente, Alana, die haar frustraties deelde via een website genaamd Alana's Involuntary Celibacy Project.
Ondanks dat het fenomeen incel begon als een inclusieve gemeenschap via een website met forums en discussies voor mensen van alle leeftijden, geslachten en seksuele oriëntaties, is het beeld vandaag de dag vaak anders. Incels worden vaak gezien als mannen met een intense seksuele frustratie, gericht tegen vrouwen die hen zouden hebben "afgewezen". Dit stereotype mist de bredere, originelere betekenis van de term en verdoezelt de potentieel positieve bijdragen van het platform.
Veel incels wenden zich tot porno als een soort van noodoplossing voor hun seksuele frustraties. Dit kan echter leiden tot wat bekend staat als systematische desensitisatie, waarbij herhaalde blootstelling aan een prikkel leidt tot een afnemende respons. Dit fenomeen kan incels ertoe aanzetten steeds extremere vormen van seksuele content te zoeken, wat hen op gevaarlijk terrein brengt.
Een aanzienlijk deel van de incels rapporteert gevoelens van depressie en angst, veel hoger dan gemiddeld. Dit gaat vaak gepaard met pijnlijke sociale isolatie. Slechts een derde van de incels gaf aan ten minste één vriend te hebben. Het is cruciaal voor incels om te leren hoe ze vriendschappen kunnen sluiten en onderhouden, en voor de samenleving om open te staan om hen als vrienden te accepteren.
Hoewel veel incels therapie hebben gezocht, blijkt uit onderzoek dat een aanzienlijk deel hiervan aangeeft dat de therapie hen niet heeft geholpen, en in sommige gevallen zelfs heeft verslechterd. Dit benadrukt de noodzaak voor therapeuten om bekwaam te zijn in het behandelen van een reeks van problemen, waaronder depressie, autismespectrumstoornis, en de complexe dynamiek van menselijke seksualiteit.
https://www.psychologytoday.com/au