• Peiling

Getalgevoel bepaalt rekentalent

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Getalgevoel bepaalt rekentalent

Ongelezen bericht door Admin »

Kinderen die de waarde van getallen op kleuterleeftijd goed in kunnen schatten, zijn later beter in rekenen. Dit ontdekten onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven.

Eigenlijk is daarmee op een vergelijkbare manier iets te zeggen over taalgevoel als over het rekengevoel van kinderen. Bij taal kijken we immers ook in een vroeg stadium of een kind de klank van een woord herkent. Bij rekenen werd in eerdere onderzoeken vaak alleen gekeken naar het getal als abstract begrip. We legden een aantal appels op tafel en vroegen een kind hoeveel appels het waren. In dit onderzoek van de Universiteit van Leuven kregen kinderen letterlijk getallen te zien en moesten ze aangeven welke van de getoonde getallen het grootst is.

Betekenis getallen
Bert de Smedt, professor en leiding van de onderzoeksgroep zegt op vakbladvroeg.nl: ‘Als een kind cijfers te zien krijgt, weet het dan welke aantallen erachter schuilen en hoe die cijfers zich tot elkaar verhouden? In onze studie letten we er niet alleen op dat een kind een cijfer herkent, maar voordat dat het de betekenis ervan kent.’ De onderzoekers keken hoe snel een kind dit zag. Gevoel voor getallen bleek in het onderzoek meer doorslaggevend dan bijvoorbeeld intelligentie.

Dyscalculie
Dit onderzoeksresultaat kan nuttig zijn in gevallen waarbij kinderen echt vastlopen met reken, ook wel dyscalculie genoemd. ‘Getalgevoel verhoudt zich op dezelfde manier tot dyscalculie als taalgevoel tot dyslexie’, vertelt de Smedt. De test die de onderzoekers gebruikten, is een prima middel om sterke van zwakke rekenaars te onderscheiden. De score van kinderen uit groep 4 (7/8 jaar) was gemiddeld 25 antwoorden in een halve minuut. Kinderen die 16 of minder vragen uit de test in dat tijdsbestek konden beantwoorden, zitten in de risicozone.

Leerstoornis
‘Deze test is geen diagnose’, onderstreept Bert De Smedt. ‘Een zwakke score geeft wel aan dat verder diagnostisch onderzoek nodig is. Hoe sneller een leerstoornis vastgesteld wordt, hoe sneller de behandeling gestart kan worden en hoe gunstiger de effecten van de interventie zijn.’

kinderopvangtotaal.nl
Plaats reactie