• Peiling

Genderdysforie en autisme

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Genderdysforie en autisme

Ongelezen bericht door Admin »

Wist je dat ongeveer 1 op de 4 jongeren met genderdysforie ook autisme heeft? En andersom: 8 tot 22% van de personen met autisme ook genderdysforie heeft?

Het is erg complex wanneer iemand een andere breinontwikkeling doormaakt, zoals bij autisme, en zich daardoor met name op sociaal gebied anders ontwikkelt. Vaak voelt zo iemand zich dan al een buitenbeentje en als daar nog een genderworsteling bij komt, is dat extra moeilijk en de kans op depressies en suïcidaliteit onder deze jongeren is dan ook erg hoog. De kenmerken van autisme hebben invloed op de genderworsteling en andersom. Door zwart-wit denken, overprikkeling, een sterk rechtvaardigheidsgevoel, weerstand tegen verandering en sociale moeilijkheden, kunnen gevoelens van dysforie ontstaan of worden versterkt. Andersom kan het zich sociaal terugtrekken weer een gevolg van genderdysforie zijn of juist van een sociale angststoornis of depressieve gevoelens. Een complexe mix is dit dus.
Daarom is het zo belangrijk dat hulpverleners van cliënten met autisme ook veel weten over genderdysforie en andersom. Uit onderzoek blijkt dat er juist veel kennis nodig is om deze groep jongeren op de juiste manier te kunnen ondersteunen. De ondervraagde jongeren zeggen dat gemist te hebben. Het is belangrijk dat een jongere zichzelf goed kent, allereerst op het gebied van autisme, maar ook op het gebied van de veranderingen in de puberteit en genderidentiteit. Daarbij kan psycho-educatie goed helpen. Het is alleen erg jammer dat er nog geen materialen zijn die zich richten op deze specifieke combinatie.

De professionals die werken met jongeren die genderdysforie, geven aan dat wanneer er ook sprake is van autisme er een andere aanpak nodig is. Zij adviseren hulpverleners altijd te vragen naar de genderbeleving van de jongere. Het vragen naar de gewenste naam en voornaamwoorden en het gebruik daarvan is een must, want dat zorgt voor een reductie van 70% van de depressieve klachten en zelfmoordgedachten. Daarbij moet ook veiligheid worden geboden. Ook is het heel erg belangrijk om te vertragen door kleine concrete vragen te stellen en kleine stapjes te nemen. De jongeren zelf misten vaak een hulpverlener die echt luisterde met begrip en empathie en hebben daar behoefte aan. Het is daarbij belangrijk dat de gevoelens van de jongere het uitgangspunt zijn.

Hoe ontzettend belangrijk ondersteuning vanuit ouders en omgeving van de jongere is, bleek ook uit dit onderzoek. Ouders moeten meegenomen worden in het proces van hun kind, terwijl er tegelijk ruimte en begrip moet zijn voor het eigen proces wat zij doorgaan. Ouderlijke steun blijkt namelijk één van de belangrijkste beschermende factoren tegen depressie. En wanneer er op de scholen een open en inclusief klimaat is, zoals met een actief GSA netwerk, zorgt dat voor een 20% hogere acceptatie. Dit bleek niet alleen uit de literatuur, ook de jongeren zelf gaven aan hoe belangrijk dit is. Contact met andere jongeren helpt ook in het proces, dat bleek uit de literatuur en dat gaven de ondervraagde jongeren ook zelf aan. Het beste is dus een accepterende en ondersteunende omgeving rondom deze jongeren, met hulpverleners die kennis hebben en begrip tonen.

Dit is een samenvatting van de scriptie en het onderzoek naar ‘Begeleiding van jongeren met ASS en genderdysforie’ van Marieke Terpstra. Zij studeerde hiermee af op Coming Out Day (11 oktober 2022).
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht