• Peiling

Steeds meer scholen hebben eigen klas voor kinderen met autisme

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Steeds meer scholen hebben eigen klas voor kinderen met autisme

Ongelezen bericht door Admin »

Noodgedwongen thuis zitten omdat je niet mee kunt komen met de rest van de klas en omdat speciaal onderwijs niet passend is: voor veel jonge kinderen met autisme is dit de pijnlijke werkelijkheid. Gelukkig voor hen richten steeds meer ‘gewone’ basisscholen speciale klasjes op met de juiste begeleiding. Voor kinderen zoals Liam Brouwer (7) een enorme uitkomst.

De autistische Liam Brouwer uit Everdingen sprak geen woord tot hij 5 jaar oud was en kon door zijn autisme bij geen enkele school zijn draai vinden. Maar dom is hij niet. Want toen hij eindelijk begon met praten, noemde hij wel uit het niets het hele Engelse alfabet op van A tot Z. Nu is speciaal voor hem en nog drie andere leerlingen, een nieuwe klas geopend op basisschool Herédium in Zijderveld.

Drie zorgmedewerkers van het Hagesteinse Keizerhuis - waar intensieve begeleiding wordt geboden aan kinderen met een handicap - staan elke dag in de basisschool klaar om de vier leerlingen les te geven. En in de pauze spelen ze mee met de andere kleuters op het schoolplein.

Wegrennen van de drukte
Voor Liam was op geen enkele school een goede plek te vinden. Kinderen die echt niet kunnen meekomen in het reguliere of bijzondere onderwijs krijgen een onderwijsvrijstelling en in het slechtste geval zitten ze thuis of slijten ze hun dagen op dagbestedingen in een hoekje. Maar daar liet Liam’s moeder Rita het niet bij zitten.

Liam bloeide op toen hij begon hij bij het Keizerhuis. Maar daar kon Liam maar twee dagen per week naartoe. Met de opening van de jungleklas - geïnitieerd door het Keizerhuis - kan Liam vijf dagen per week naar school. En dat bevalt hem uitstekend, vertelt moeder Rita.

Ander bijzonder onderwijs werkte gewoonweg niet voor Liam, ,,We hebben het geprobeerd, maar de groepen waren te groot, met als gevolg dat Liam weg wilde rennen van de drukte. Een school voor zeer moeilijk lerende kinderen was niet passend omdat het onderwijsniveau daar te laag was. Als hij thuiskomt van school wil hij in de keuken de broodtrommel voor de volgende dag al gaan vullen.”

Behangen
Hoewel de klas al na de kerstvakantie is begonnen, was deze week de officiële opening. Een flinke uitdaging voor de vier kinderen. Want waar normaliter de rust heerst, staat hun klas nu vol met een wethouder, een schoolbestuurder en vele ouders die tevreden rondkijken in het lokaal dat ze eigenhandig hebben opgeknapt en behangen. Niet veel later zit ook de hele aula vol met kinderen en houden de ‘belangrijke’ mensen een praatje. Liam kijkt er kalmpjes naar, op de arm van zijn moeder.

Deze combinatie van kinderen met een beperking die les krijgen in een ‘gewone' school is een voorbeeld van het initiatief Samen naar School. Inmiddels zijn er zo’n vijftig scholen in Nederland waar dit is gelukt. Maar dat ging hier niet vanzelf, weet Joyce van der Meulen, directeur van het Keizerhuis: ,,Ik had al acht scholen in de regio gevraagd of een samenwerking mogelijk was. Hier bij Herédium zeiden ze direct: ‘We weten niet hoe we het gaan doen, maar we gaan het wel proberen’.’’

Het mes snijdt aan twee kanten met deze opening. De leerlingen kunnen nu in de Zijderveldse basisschool terecht, waardoor het Keizerhuis in Hagestein weer nieuwe plekken heeft voor kinderen met zwaar autisme die nu nog op de wachtlijst staan.

Tijdens de opening van de jungleklas staat Derya Dabanli, moeder van Emin (5) uit IJsselstein, met een grote glimlach om zich heen te kijken. Haar zoon is ook heel blij met de school. ,,Normaal gesproken maak ik hem wakker voor de dagopvang en gaat hij met tegenzin uit z’n bed, maar nu is hij heel opgewekt. Blij zelfs.’’

AD
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht