• Peiling

Dansende zorgverleners zijn gelukkiger

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Dansende zorgverleners zijn gelukkiger

Ongelezen bericht door Admin »

Afbeelding

Een recente studie, uitgevoerd aan de Edge Hill University, onderzocht de effecten van Dansbewegingstherapie (DBT) op het welzijn van zorgverleners van kinderen met ASS in het Verenigd Koninkrijk.

Deze studie wees uit dat DBT een positieve bijdrage kan leveren aan het emotionele en sociale welzijn van zorgverleners. Het onderzoek betrof vier groepen zorgverleners, met in totaal 20 deelnemers, die vijf DBT-sessies van elk 90 minuten bijwoonden.

Uit de studie kwamen zes belangrijke thema's naar voren:

1. **Reflectie en Versterking van Sterke Punten:** De deelnemers waardeerden de nadruk op het ontdekken en benutten van hun sterke punten. Dit hielp hen om positieve betekenis te vinden in stressvolle situaties en veerkrachtiger te worden.

2. **Uitwisseling van Perspectieven:** De deelnemers deelden verschillende strategieën voor het omgaan met uitdagingen en het aanpassen aan veranderende omstandigheden. Deze uitwisseling van ervaringen werd als waardevol ervaren.

3. **Terugkijken en Vooruitgaan:** De deelnemers reflecteerden op hun persoonlijke groei en ontwikkeling gedurende de DBT-sessies. Ze merkten op dat ze beter in staat waren om met stress om te gaan en positieve veranderingen aan te brengen.

4. **Kernvoordelen:** Deelnemers meldden dat DBT hen hielp om bewuster te worden van hun lichaam en emoties. Dit gaf hen een gevoel van ontspanning en verbondenheid met het heden.

5. **Uitdagingen bij deelname aan DBT:** Sommige deelnemers ervoeren moeilijkheden bij het zich openstellen voor de therapeutische processen. Dit werd toegeschreven aan culturele en individuele verschillen in het uiten van emoties.

6. **Zorgen voor een Veilige Omgeving:** Het belang van een veilige omgeving en vertrouwen tussen deelnemers werd benadrukt. In sommige gevallen belemmerden professionele relaties tussen zorgverleners het openlijk uiten van emoties.

De bevindingen van dit onderzoek suggereren dat DBT een waardevolle aanvulling kan zijn op het ondersteunen van zorgverleners van kinderen met ASS. De focus op creatieve expressie en het ontdekken van sterke punten lijkt bij te dragen aan het verbeteren van hun emotionele en sociale welzijn. Het is echter belangrijk om rekening te houden met individuele en culturele verschillen in het omgaan met emoties en therapeutische processen.

De resultaten van deze studie suggereren dat het bevorderen van welzijn bij zorgverleners van kinderen met ASS niet alleen draait om praktische strategieën, maar ook om het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht en positieve coping-mechanismen. Het onderzoek benadrukt het potentieel van DBT als aanvullende therapie om zorgverleners te ondersteunen in hun uitdagende rol.

Aithal S, Karkou V, Makris S, Karaminis T, Powell J. Supporting the wellbeing of caregivers of children on the autism spectrum: A qualitative report on experiences of attending group dance movement psychotherapy. PLoS One. 2023 Aug 4;18(8):e0288626. doi: 10.1371/journal.pone.0288626. PMID: 37540687; PMCID: PMC10403118.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37540687/
Plaats reactie