• Peiling

Cognitieve Gedragstherapie bij Autisme

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Cognitieve Gedragstherapie bij Autisme

Ongelezen bericht door Admin »

*Introductie*

Psychologie onthult voortdurend nieuwe inzichten in de complexiteit van de menselijke geest. Recent onderzoek werpt een verhelderend licht op de impact van Cognitieve Gedragstherapie (CBT) bij kinderen en adolescenten met autisme. Terwijl eerdere studies zich richtten op het verminderen van angstsymptomen, heeft een baanbrekende analyse aangetoond dat CBT ook sociale vaardigheden kan versterken.

*Onderzoeksmethoden*

Deze studie vertegenwoordigt een primeur, waarbij CBT specifiek is onderzocht als een middel om sociale vaardigheden te verbeteren bij kinderen met autisme. Met een grondige analyse van zeven studies, negen datasets en 214 deelnemers, biedt dit onderzoek een diepgaand inzicht in de relatie tussen CBT en sociale ontwikkeling.

*CBT en sociale vaardigheden*

Het overzicht van zeven studies onthult een consistente verbetering van sociale vaardigheden bij kinderen en adolescenten met autisme na CBT-interventies. Opvallend is dat de Social Responsiveness Scale (SRS) gebruikt werd om deze verbeteringen te meten. Deze schaal, bestaande uit 65 items, waarvan 52 zich richten op sociale vaardigheden, bleek betrouwbaar in het evalueren van de effecten van CBT.

*Onderwijsbronnen en heterogeniteit*

Een diepgaande analyse toont aan dat SRS-scores toegewezen door ouders weinig heterogeniteit vertonen, terwijl scores van leraren meer variëteit laten zien. Toekomstig onderzoek moet de rol van leraren bij het beoordelen van sociale vaardigheden nader onderzoeken en vergelijken met ouderlijke beoordelingen.

*Wachtlijsten en controlegroepen*

Interessant is dat een wachtlijst als controlegroep de uitkomst van CBT niet beïnvloedde, terwijl andere niet-wachtlijstcontrolegroepen wel effect hadden op sociale vaardigheden. Dit suggereert dat de aard van de controlegroep een significante rol speelt in de resultaten, met niet-wachtlijstcontrolegroepen die een positiever effect hebben.

*Beperkingen en toekomstig onderzoek*

De studie erkent beperkingen, waaronder het beperkte aantal opgenomen studies en het gebruik van verouderde meetinstrumenten. Een oproep voor meer gerichte onderzoeken met een uniforme schaal is essentieel om de bewijsbasis voor de relatie tussen CBT en sociale vaardigheden te versterken.

*Conclusie*

In conclusie toont deze meta-analyse overtuigend aan dat CBT niet alleen van vitaal belang is voor het verminderen van angstsymptomen bij kinderen en adolescenten met autisme, maar ook een krachtig instrument is voor het verbeteren van sociale vaardigheden. Als een allesomvattende benadering verdient CBT aandacht in de klinische praktijk, en de resultaten benadrukken het potentieel ervan om zowel angst als sociale uitdagingen aan te pakken. Dit onderzoek opent de deur naar een holistische benadering van de zorg voor individuen met autisme, waarbij aandacht wordt besteed aan zowel hun emotionele welzijn als sociale competenties.

You XR, Gong XR, Guo MR, Ma BX. Cognitive behavioural therapy to improve social skills in children and adolescents with autism spectrum disorder: A meta-analysis of randomised controlled trials. J Affect Disord. 2023 Oct 4;344:8-17. doi: 10.1016/j.jad.2023.10.008. Epub ahead of print. PMID: 37802322.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht