Pagina 1 van 1

"Soms zeg ik iets ongepasts, ook al wil ik dat niet"

Geplaatst: 05 jul 2022 10:33
door Admin
Op deze Europese Gilles de la Tourette-dag getuigt drummer Bram Raeymaekers uit Westerlo over de neurologische aandoening waaraan hij lijdt. Als muzikant werkt hij al jaren samen met Niels Destadsbader en Raymond van het Groenewoud die meer bewustzijn rond Tourette willen creëren. Dat doen ze met de campagne "Doe normaal".

Afbeelding

Bram Raeymaekers uit Westerlo is drummer bij onder meer Niels Destadsbader en Clouseau en was ook te zien in de live-show van De Eregalerij van Radio 2. Hij heeft het syndroom van Gilles de la Tourette. “Bij mij uit zich dat in ongecontroleerd knipperen met mijn ogen of bewegen met mijn hoofd. Als ik echt heel moe ben, durf ik al eens ongepaste dingen te roepen. Dat wil ik niet, maar dat gebeurt gewoon”, vertelt Raeymaekers op Radio 2 in Antwerpen.

“Ik heb het geluk dat ik het goed kan controleren en door de dag lukt het mij om het te onderdrukken. Alleen komt het er dan ’s avonds uit, als een soort van waterval. Gelukkig weet mijn vrouw dat en heeft ze daar geen problemen mee”, zegt Raymaekers.

Niet raar
Vooral momenten van stress zijn moeilijk voor Raeymaekers. “Soms als ik bijvoorbeeld een tv-opname heb en ik zit daardoor de hele dag in een donkere ruimte, dan heb ik de behoefte om echt loeihard op mijn drumstel te slaan. Ik ben zelfs een keer op mijn handen gaan zitten om dat te voorkomen.”

Raeymaekers vindt het belangrijk dat er bewustzijn gecreëerd wordt rond Tourette. “Ik wil dat mensen weten wat het is en dat ze niet raar moeten opkijken als ik plots een tic heb. Ik kan er namelijk niets aan doen. Het is zoals iemand die een slechte knie heeft of een slecht gehoor. Alleen heb ik een neurologische aandoening.”

Op deze Europese Gilles de la Tourette-dag wordt een filmpje gelanceerd met artiesten Niels Destadsbader en Raymond van het Groenewoud. Zij willen met de campagne “Doe normaal” vertellen dat er niets mis is met mensen die Tourette hebben en dat ze meer zijn dan de aandoening alleen.

Raeymaekers probeert mensen dan ook meteen over zijn aandoening te vertellen. “Bij een politiecontrole bijvoorbeeld. Daar vertel ik dat ik Tourette heb en dat agenten dus niet moeten schrikken als ik plots iets beledigends of aanstootgevends zeg. Dat is echt zo niet bedoeld. Vaak wordt daar altijd met respect op gereageerd en dat is fijn.”

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/06/07 ... -tourette/

Re: "Soms zeg ik iets ongepasts, ook al wil ik dat niet"

Geplaatst: 09 jul 2022 16:52
door MARCDC
Ik was eens aan het eten met een collega, zij had een vlekje op haar voorste tand, een vulling.
Het ging door mijn hoofd... daar niks over zeggen, daar niks over zeggen... en door de hevige concentratie op het feit dat ik daar niks mocht over zeggen, ook van mezelf... floepte ik er ineens uit: 'dat is zo'n imperfectie, als een vulling op een tand'... ik kon wel door de grond zinken van ontgoocheling in mezelf. Zo'n dingen maken dan ook dat je jezelf gaat afzonderen.

Nog eentje (om het af te leren)... mijn beste vriend toendertijd had een vriendin, en via hem heb ik mijn vrouw leren kennen. We gingen toen nog eens samen, hij en ik, iets drinken en toen vertelde hij mij dat hij mijn vrouw wel aantrekkelijker vond dan zijn vriendin. Op een onbewaakt moment heb ik dat verteld toen we met ons vieren samen zijn. Dat kan ik dan wel rationaliseren als: 'tja, hij zou misschien nog wel gaan beginnen aanpappen met mijn vrouw, wie weet, maar dan was dat niet de gepaste oplossing, en ik heb er spijt van, maar kan het helaas niet meer gaan terugdraaien.