Autisme heeft last van leugens en stereotypen

Artikelen, nieuws en opinie. Verzameld door Autsider.net
Plaats reactie

Circa een op de zeven kinderen krijgt een psychische diagnose. Loopt het diagnosticeren uit de hand?

Je mag 1 optie selecteren

 
 
Bekijk resultaten

Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1338
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Autisme heeft last van leugens en stereotypen

Ongelezen bericht door Admin »

687% meer mensen kregen de diagnose ‘autisme’ in 2018 dan in 1998.

Autisme is synoniem geworden met bijzondere mentale vermogens – en is een heet hangijzer in het vaccinatiedebat. Er wordt momenteel op los gediagnosticeerd, maar de waarheid is soms ver te zoeken.

‘Als Charlie andere dingen dan zijn basisbehoeften kon communiceren, denk ik dat hij ons zou vertellen dat autisme voor hem geen superkracht is, want ik zie hoe moeilijk hij het heeft als hij niet uit zijn woorden komt.’

Zo beschreef de Amerikaanse journaliste Eileen Lamb haar toen achtjarige autistische zoon. Hun werkelijkheid staat ver af van het beeld van autisten dat opduikt in films als Rain Man en een aantal documentaires.

In de filmwereld hebben autisten vaak buitengewone vermogens – ze kunnen ingewikkelde berekeningen maken in een fractie van een seconde of zich elk detail van hun dag herinneren. Maar 90 procent van de autisten heeft geen extreme mentale vermogens. En 25-50 procent, zoals Eileen Lambs zoon Charlie, kan nauwelijks meer dan een paar woorden uiten.

Autisme is een onbegrepen diagnose en kent vele vormen. En vaak niet makkelijk bovendien – kinderen als Charlie doen zichzelf vaak iets aan en kunnen waarschijnlijk nooit een leven leiden zonder heel veel hulp van anderen.

Daarom is het verontrustend dat het aantal mensen met de diagnose autisme de laatste decennia sterk is gestegen. Mensen zijn hierdoor gaan denken dat autisme verband houdt met bijvoorbeeld het BMR-vaccin of darmbacteriën – maar nieuw onderzoek geeft aan dat het allemaal niet zo simpel ligt.

Man onthield 12.000 boeken
In de film Rain Man uit 1988 speelt Dustin Hoffman een autistische man met uitzonderlijke mentale gaven die door zijn broer wordt uitgebuit om te winnen met het kaartspel blackjack.

Een grote inspiratiebron voor de film was de Amerikaan Kim Peek, die met gemak de lastigste berekeningen oploste en de inhoud van 12.000 boeken, waaronder telefoonboeken, zeer nauwkeurig onthield.

Dankzij onder meer Rain Man is autisme synoniem geworden met buitengewone gaven. In werkelijkheid heeft de gemiddelde autist echter weinig te maken met het genie uit de film.

Slechts zo’n 10 procent van de autisten heeft bijzondere gaven, zoals het onthouden van een wegenkaart. En nog minder autisten zijn savants met extreme wiskundige, muzikale of artistieke vermogens.

‘Autisme is geen komische man op tv of een vrouw die onmogelijke sommen maakt. Het eerste is een cliché dat op zijn best gedeeltelijk op sommigen van ons van toepassing is, en het tweede is even zeldzaam als bij mensen zonder de diagnose,’ zegt Eileen Lamb, die zelf een milde vorm van autisme heeft.

Autisme is niet één diagnose
Buitengewone vermogens zijn dus niet kenmerkend voor autisten – er is juist sprake van allerlei verschillende eigenschappen.

Door een pervasieve ontwikkelingsstoornis in de hersenen hebben autisten moeite met communiceren en met sociale interactie. Hun gedrag is vaak repetitief en ze zijn extreem gericht op details in plaats van op het geheel.

Autisme is niet één diagnose, maar omvat een groep elkaar overlappende ontwikkelingsstoornissen die verschillen in de mate van de symptomen.

Aan het ene eind van het spectrum staan autisten die niet kunnen spreken – zoals Charlie – of een ontwikkelingsachterstand hebben. Aan de mildere kant staat het syndroom van Asperger – dat Eileen Lamb zelf heeft – waarbij taal en intelligentie normaal zijn, maar de sociale uitdagingen groot kunnen zijn.

Hoe vaak autisme voorkomt is moeilijk te bepalen, maar onderzoeken duiden erop dat 1,7 tot 2,8 procent van de kinderen autistisch is.

Het jaarlijkse aantal diagnoses is in veel landen sterk gestegen – in Groot-Brittannië tussen 1998 en 2018 met 687 procent – maar de oorzaak is omstreden.

Gelukkig werpen nieuwe studies licht op de kwestie.

Vaccin staat onder verdenking
Vaak doen de eerste symptomen van autisme zich voor als een kind ongeveer anderhalf jaar oud is. Dit was ook het geval met Charlie. Zijn symptomen verschenen plotseling en wekten de indruk dat zijn ontwikkeling van taal en sociale vaardigheden niet vooruit maar achteruit ging.

Charlies traject is verre van ongewoon bij autisten. En het verschijnsel heeft aanleiding gegeven tot een bijzonder hardnekkige mythe.

De symptomen ontstaan vaak rond dezelfde tijd dat het kind zijn eerste dosis van het BMR-vaccin krijgt – tegen bof, mazelen en rode hond – en daarom wordt dit vaccin beschouwd als een mogelijke oorzaak van autisme.

Het gevolg was een massale antivaccinatiebeweging die nog altijd springlevend is, al zijn verschillende onderzoeken inmiddels tot de conclusie gekomen dat het BMR-vaccin geen enkele invloed heeft op het ontstaan van autisme.

Zo bleek uit een grote analyse waarbij 1.256.407 kinderen betrokken waren, dat het risico op autisme even groot is voor kinderen die wel en die geen BMR-vaccin hebben gekregen.

Nu kijken wetenschappers naar darmbacteriën als een mogelijke oorzaak van autisme. De samenstelling van bacteriën bij autisten is anders dan bij andere mensen, en de microben scheiden stoffen af die de hersenen kunnen beïnvloeden.

Maar in 2021 zaaide een Australisch onderzoek twijfel. Het concludeerde dat darmbacteriën niet de oorzaak zijn van autisme, maar een gevolg – autisten hebben een bijzondere samenstelling van bacteriën doordat ze over het algemeen minder gevarieerd eten dan andere mensen.

Het eentonige dieet is een gevolg van een van de voornaamste symptomen van autisme: een hang naar herhaling. Autistische mensen eten het liefst hetzelfde als altijd, wat hun darmflora eenzijdig vormt.

De studie laat ons echter niet helemaal in het ongewisse over de oorzaak van de sterke toename van het aantal diagnoses van autisme.

60 procent van toename verklaard
Deense onderzoekers vonden in 2015 twee oorzaken die 60 procent van de toename van het aantal diagnoses van autisme in Denemarken kunnen verklaren.

Een van de oorzaken was dat de definitie van autisme zelf verruimd was. Daardoor krijgen mensen die vroeger een andere of helemaal geen diagnose gekregen zouden hebben, nu de diagnose autisme. Het syndroom van Asperger van Eileen Lamb werd vroeger bijvoorbeeld niet onder autisme geschaard.

De tweede oorzaak is de veranderde verzameling van patiëntgegevens. Vroeger stonden in de statistieken alleen patiënten die enkele dagen op een psychiatrische afdeling waren opgenomen, maar vanaf halverwege de jaren 1990 ook mensen die maar kort in het ziekenhuis waren geweest.

Dergelijke maatregelen kunnen een groot deel van de toename verklaren.

De Deense studie laat echter nog 40 procent van de toename onverklaard – maar dat kan binnenkort veranderen.

Hormoon beïnvloedt de hersenen
De sleutel tot het begrijpen van het laatste deel van de opleving van autisme schuilt waarschijnlijk in de hersenen. Dit is ongetwijfeld de plaats waar autisme zijn oorsprong vindt – maar waar precies is nog de vraag.

Niettemin hebben onderzoekers een aantal hersencentra geïdentificeerd die een sleutelrol lijken te spelen bij autisme.

Zulke extreme vermogens zijn kenmerkend voor autistische savants, dus dat had de film goed. Maar het beeld dat de film van autisme geeft, zet een ongelukkig stereotype van de diagnose neer.

Autisten worden op drie manieren uitgedaagd
Diagnoses in het autismespectrum worden gekenmerkt door uitdagingen in drie kerngebieden. De mate van elk symptoom varieert echter sterk per persoon.

Sociale interactie
 • Vermijdt oogcontact en lichamelijk contact.
 • Heeft moeite met het vormen van vriendschappen.
 • Heeft afwijkend sociaal gedrag dat onhandig kan overkomen.

Communicatie
 • Begrijpt lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen niet goed.
 • Heeft moeite met beeldspraak (zoals ‘de sokken erin zetten’).
 • Bezigt vaak formele en eentonige taal.

Stereotiep gedrag
 • Concentreert zich op details in plaats van op het geheel of de betekenis.
 • Heeft zeer specifieke interesses, zoals vervoersschema’s.
 • Sorteert en rangschikt speelgoed in rijen en patronen in plaats van ermee te spelen.

https://wibnet.nl/geneeskunde/ziektes/a ... tereotypen
MARCDC
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 230
Lid geworden op: 09 jul 2022 12:08
1e diagnose: Autisme

Re: Autisme heeft last van leugens en stereotypen

Ongelezen bericht door MARCDC »

Wat betreft het vermoeden dat autisme en andere diagnoses vandaag meer voorkomen dan vroeger, lijkt mij wat een moeilijke conclusie. Ik denk niet dat het zo heel goed bekend is, de aandacht ervoor neemt toe, het begrip, maar als je nog steeds vrij goed meedraait in de maatschappij zal een hulpverlener niet snel met autisme als diagnose komen.

Mijn moeder zei eens: dat bestond vroeger ook, maar de mensen leefden dan anders, dat was dan minder bekend, dat was dan gewoon 'ne raren', en de mensen hadden grote gezinnen en boerderijen en die konden dan altijd wel ergens terecht waar ze werkten en leefden.

Een ding waar het volgens mij wel belangrijk is dat de diagnose gesteld wordt, vrij moeilijk uit te leggen...
Typisch is de raad: kom eens wat meer onder de mensen, terwijl voor iemand met autisme de raad eerder hoort te zijn: blijf eens wat vaker een weekendje gewoon in je eentje thuis. Toen ik op het randje van een inzinking stond organiseerde mijn vrouw om met mijn zoon te gaan carten, terwijl ik beter thuis was gebleven om rustig te zitten.
Plaats reactie
 • Vergelijkbare Onderwerpen
  Reacties
  Weergaves
  Laatste bericht