• Peiling

De relatie tussen autisme en sociale angst

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

De relatie tussen autisme en sociale angst

Ongelezen bericht door Admin »

Autisme en sociale angst zijn twee heel verschillende aandoeningen, en het perspectief van de samenleving op elk is ook anders. Ze zijn echter nauwer verwant dan ze lijken. Mensen met beide diagnoses kan bepaalde percepties, gedragingen en uitdagingen delen; en zelfs, beide werkelijkheden kunnen naast elkaar bestaan.

Sociale en communicatieve uitdagingen zijn een buitengewoon en gedeeld element dat een belangrijke dagelijkse beperking veronderstelt. Op basis hiervan worden sociale angstdiagnoses (ten onrechte of inadequaat) gesteld bij mensen die echt tot het autistisch spectrum behoren. Het kennen van hun overeenkomsten en relaties kan helpen om een ​​meer geschikte interventie beter te begrijpen en te plannen.

Autisme en sociale angst: zijn ze gerelateerd?
Om onszelf in context te plaatsen, laten we niet vergeten dat autisme (eigenlijk autismespectrumstoornissen of ASS) een ziekte is. Neurologische ontwikkelingsstoornis die voornamelijk de sociale communicatie en gedragspatronen en interesse beïnvloedt. Er zijn verschillende niveaus van ernst, variërend van mild tot ernstig, en dit is min of meer het functioneren en de sociale aanpassing van een persoon.

Van zijn kant is sociale angst (of sociale fobie) een angststoornis. Het wordt gekenmerkt door een aanhoudende en onredelijke angst voor de oordelen van anderen die het individu aanstuurt om blootstelling aan een sociale situatie die deze mogelijkheid inhoudt, te vermijden; of, in plaats daarvan, het met groot ongemak doorstaan.

Ondanks de grote verschillen tussen de twee aandoeningen, beide kunnen last hebben van dagelijkse interpersoonlijke interacties en slachtoffer zijn van sociale afwijzing. Autisme en sociale angst delen in feite verschillende crossover-symptomen en gemeenschappelijke symptomen.

Crossover-symptomen tussen beide aandoeningen
Onder deze veel voorkomende manifestaties kunnen we noemen:
  • Bij mensen met beide aandoeningen moeilijkheden om zich aan te passen aan en zich comfortabel te voelen bij menselijke interacties. Sociale veranderingen zijn onnatuurlijk omdat ze het gevoel hebben dat ze extra inspanningen moeten leveren om te voldoen aan wat anderen van hen verwachten.
  • Te doen maskeren vaak. Dit is een strategie die bestaat uit “rollenspel”, “een masker dragen”, het forceren van onnatuurlijke gebaren, woorden of reacties bij interactie met anderen. Het is een manier om te camoufleren en oordeel en afwijzing te vermijden, maar het is buitengewoon vermoeiend.
  • Hoewel ze sociale relaties willen aangaan en delen met anderen, deze uitwisselingen veroorzaken vaak lijden. Ze veroorzaken angst, vergen veel inspanning en veroorzaken in veel gevallen onaangename ervaringen of leiden tot afwijzing door anderen.
  • In sommige gevallen is de neiging tot conformeren de neiging om te ‘handelen’ om geaccepteerd en gewaardeerd te worden. mensen loskoppelt van hun eigen opvattingen en behoeften. Er zijn mensen in zowel het sociale angst- als het autistische spectrum die jaren besteden aan het bestuderen van menselijke interacties om hun leven te begrijpen en te weten hoe ze zich moeten gedragen. En dit laat weinig ruimte over voor expressie van het ware zelf dat wordt ontkend of verborgen om de persoon ervoor te plezieren.
Aanwezigheid van autisme verhoogt het risico op sociale angst
Maar daarnaast is gebleken dat mensen met autisme meer kans hebben om sociale angst te ontwikkelen dan neurotypische mensen. In feite wordt aangenomen dat 13-40% van de volwassenen met autisme vertoont ook comorbide sociale angst; dat wil zeggen, beide diagnoses bestaan ​​tegelijkertijd naast elkaar.

Gezien het feit dat ASS verschillende kenmerken heeft die bijdragen aan het verhogen van sociale angstsymptomen, lijkt het zelfs te verwachten. Bijvoorbeeld:
  • Verkrijgbaar communicatieproblemen en moeilijkheden bij het interpreteren van lichaamstaal leidt tot een beperkt vermogen om te socialiseren.
  • Mensen met ASS meer tijd nodig hebben om informatie te verwerkendit maakt het moeilijk voor interacties om vloeiend en natuurlijk te zijn.
  • Het is normaal dat deze mensen gedurende hun hele leven herhaaldelijk sociale afwijzing ervaren. Voor deze, kan sociale veranderingen als negatieve ervaringen ervaren ervoor zorgen dat ze zichzelf als ontoereikend beschouwen en hun zelfvertrouwen aantasten.
  • Sensorische overgevoeligheid is ook:. Wanneer de omgeving te stimulerend is (er is te veel zintuiglijke informatie om in de omgeving te verwerken), verhoogt dit de angst en remt het de communicatieve vaardigheden sterk.
Belang van diagnose en interventie
Ondanks heel andere omstandigheden, evolutie van foto’s kan diagnose verwarren. Kennis van de hoge comorbiditeit tussen autisme en sociale angst kan dit dus voorkomen en de implementatie van een meer optimaal interventieplan ondersteunen.

Communicatieproblemen en angst voor sociale afwijzing hebben een diepgaand effect op het leven van mensen. hun zelfvertrouwen aantast en hun mogelijkheden beperkt. Het is daarom belangrijk om het bewustzijn te vergroten en voor elk geval passende copingstrategieën aan te bieden.

https://nl.1ipucu.net/de-relatie-tussen ... iale-angst
Gebruikersavatar
Klapstoel
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 87
Lid geworden op: 30 jul 2022 21:36
Locatie: Brabant
1e diagnose: Autisme

Re: De relatie tussen autisme en sociale angst

Ongelezen bericht door Klapstoel »

Hmm beetje raar artikel, lijkt wel vertaald uit een andere taal ofzo... Maar anyway, ik zou die twee dingen nooit als iets losstaands zien. Vind het sowieso stom dat in de westerse wereld alle medische dingen and psychische dingen allemaal losstaand van elkaar worden gezien en behandeld. Lijkt me toch echt niet de meest effectieve manier...

Bij mij kwam de sociale angst voort uit mijn "anders" zijn en anders reageren op dingen en mensen. Ik wou net zoals andere mensen zijn maar dat ging niet en ik paste nergens in. Ik werd bang voor afwijzing en maakte me altijd druk om wat anderen van mij zouden vinden. Pas toen ik mijn autismediagnose kreeg en begreep waarom ik in sociale situaties veel meer moeite had dan andere mensen in mijn omgeving, begon de sociale angst minder te worden. Toen ik de reden wist en leerde dat er nog meer mensen zijn die zo functioneren als ik, toen kon ik mezelf accepteren zoals ik ben en goede keuzes maken in wat ik wel en niet wil doen kwa activiteiten. Niet meer proberen aan te passen en overal krampachtig in te passen scheelt een hoop. Ik ga bijvoorbeeld niet meer naar drukke restaurants of feestjes waar ik toch niemand versta vanwege teveel geluid, en als ik dat toch een keer moet doen stop ik oordoppen in mijn oren en verdwijn ik in mijn eigen wereld (op mijn telefoon bijvoorbeeld) zonder schaamte. Of ik ga ergens naar een rustigere plek, "frisse lucht happen" ofzo. Ik leg het op een geschikt moment uit aan anderen als dat nodig is (dat ik overgevoelig ben voor geluid en niemand versta en snel overprikkeld raak), klaar. Dat zijn dus mijn copingstrategieen.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht