• Peiling

Autorijden met autisme en/of ADHD kan gevaarlijk zijn

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Autorijden met autisme en/of ADHD kan gevaarlijk zijn

Ongelezen bericht door Admin »

Een hoop mensen zitten dagelijks op de weg, anderen rijden af en toe nog wat kleine stukjes. Zonder gevaar is autorijden zeker niet: er kan er van alles misgaan. Zo zijn er meerdere aandoeningen die risicovol kunnen zijn op de weg.

Dat kunnen hele uiteenlopende aandoeningen zijn: zowel lichamelijk als geestelijk.

Met een aandoening kan autorijden gevaarlijk zijn
Als je de weg op wilt met een auto, heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Het is de bedoeling dat je die geheel naar waarheid invult. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je fysiek en mentaal gezond bent. Het CBR beoordeelt of je gezond genoeg bent om de weg op te gaan. Dat is belangrijk omdat je niet alleen verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid, maar ook voor anderen in het verkeer. Er zijn meerdere aandoeningen waarbij het gevaarlijk kan zijn als je gaat autorijden. Dat kan een spierziekte zijn, maar bijvoorbeeld ook autisme.

Autisme
Als je autisme hebt, verwerk je informatie nét even anders dan mensen zonder autisme. Dat kan ervoor zorgen dat autorijden moeilijker wordt. Tijdens een autorit doe je veel handelingen tegelijkertijd, waardoor je ontzettend veel prikkels moet verwerken. Dat is een grote uitdaging met autisme. Je krijgt te maken met veel onverwachte situaties en daardoor kun je tijdens een autorit overprikkeld raken. Ook kunnen er problemen zijn met het besturen van een auto omdat je worstelt met je motoriek.

Een spierziekte
Wanneer je een spierziekte hebt of een ziekte aan het zenuwstelsel, kan autorijden lastig worden. Denk bijvoorbeeld aan multiple sclerose of de ziekte van Parkinson. Deze hebben allemaal invloed op je fysieke gezondheid waarmee je wel of niet in staat bent om auto te kunnen rijden. Dit kan gevaarlijk worden op de weg omdat je het lastig kunt vinden om bepaalde bewegingen te maken. Ook kun je problemen hebben met je geheugen en concentratie.

ADHD
Mensen met ADHD of ADD vinden het vaak lastig om zich goed te kunnen concentreren en hun aandacht ergens bij te houden. Bij het autorijden is dit essentieel, dus als je ADHD hebt kan dit daardoor een uitdaging zijn. Ook omdat je vaak wat impulsiever kunt zijn dan de meeste mensen en je gedachten soms kunnen afdwalen. Toch lukt het veel ADHD’ers wel om met gemak veilig auto te rijden. Zeker als zij daarvoor de juiste medicatie slikken.

Diabetes
Als je diabetes type 1 of type 2 hebt kan het in sommige gevallen gevaarlijk zijn om de weg op te gaan. Je kunt namelijk problemen krijgen met je ogen, zenuwen en bloedvaten. Toch is het voor veel mensen met diabetes geen probleem om auto te rijden. Waar je op moet letten is het medicijngebruik. Sommige medicijnen kunnen namelijk zorgen voor een hypo, waarbij je bloedsuikergehalte dan te laag wordt. Een hypo kan zich uiten in een aanval waarbij je gaat trillen, je last kunt krijgt van hartkloppingen en veel gapen en zweten. Gevaarlijk op de weg wordt het vooral als je bewusteloos raakt door een hypo.

Dementie
Ook mensen met dementie kunnen een gevaar vormen op de weg. Als je dementie hebt kan het een uitdaging worden om overzicht te houden in het verkeer. Ook lukt het vaak niet om vlot te reageren als er iets onverwachts gebeurt op de weg. Dementie zorgt ervoor dat je regelmatig dingen vergeet. Daardoor kan het voorkomen dat je niet doorhebt welke autobaan je oprijdt of niet meer weet hoe je thuis moet komen.

Als je een van deze aandoeningen hebt, is het wijs om hierover in gesprek te gaan met je huisarts en het CBR.

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/ ... utisme.htm

https://www.margriet.nl/lifestyle/pas-o ... ~bb1d5bd5/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht