• Peiling

Lezing: Neurodiversiteit voor, met en in de filosofie

Een sectie waar nuttige bronnen en links worden gedeeld, zoals boeken, video's en online cursussen over ADHD, autisme en andere vormen van neurodiversiteit.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 2053
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Lezing: Neurodiversiteit voor, met en in de filosofie

Ongelezen bericht door Admin »

Filosofen hebben zich reeds vaak gebogen over het concept autisme, bijvoorbeeld om bepaalde opvattingen uit philosophy of mind te illustreren of om na te denken over de aard van de moraal. Soms hebben filosofen echter te snel bepaalde stereotiepe opvattingen over autisme overgenomen. In deze lezing geven prof. dr. Kristien Hens en postdoctoraal onderzoeker Jo Bervoets (Universiteit Antwerpen) een kort overzicht van de relatie tussen autisme en filosofie. Zij leggen uit dat, net zoals biomedische wetenschappers veel kunnen leren van de dialoog met neurodivergente mensen, ook de filosofie veel baat kan hebben bij zo’n dialoog. Bovendien tonen ze aan dat het werken in een team met verschillende neurotypes leidt tot ‘productieve verschillen’. Een inclusieve filosofische praktijk is dus niet enkel rechtvaardiger, maar ook interessanter.

Deze lezing vindt plaats in het kader van de lezingenreeks: Filosofie zkt. Verandering. Een reeks gesprekken over inclusie, activisme, dekolonisering en intersectioneel feminisme.

Wanneer
Dinsdag 14 maart van 19:30-21:15

Waar
Campus Boekentoren, Auditorium 4 - Jaap Kruithof, Blandijnberg 2, 9000 Gent

Voor wie
Toegankelijk voor iedereen, binnen en buiten UGent.

Meer info en inschrijven
Inschrijving is verplicht via Humanities Academie

Contactpersonen
Sofie Avery (Sofie.Avery@ugent.be)

Sigrid Sterckx (Sigrid.Sterckx@UGent.be)
Plaats reactie