• Peiling

Tekenles in plaats van creatieve therapie

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Tekenles in plaats van creatieve therapie

Ongelezen bericht door Admin »

Tsja, paardentherapie. Vroeger hielp ik mijn vader met het melken van de koeien en dan was ‘t ook goed hè.” Mijn man en ik hebben net onze dochter naar paardentherapie gebracht. En hoewel we zien dat het haar goed doet, het werken met paarden en de gesprekjes met de coach, bekruipt ons een beetje een vreemd gevoel. Kan ze niet beter op de fiets naar een bevriende boer als ze zich beter voelt door het contact met dieren?

Deze visie lees ik ook terug in het gesprek met Rutger Hageraats van het Nederlands Jeugdinstituut (Trouw, 19 april). Niet alle kinderen hebben therapie nodig. Soms kan een fijne juf of sporttrainer net zo waardevol zijn. Maar elk kind heeft wél behoefte aan tijdige erkenning van onderwijsbehoefte en ondersteuning waar nodig. Want in de krant stond ook een verhaal van een leerling bij wie miskende dyslexie eindigde in automutilatie en een interne opname.

Datzelfde patroon zie ik bij vormen van autisme, pestgedrag, ADHD of hoogbegaafdheid. Er wordt te laat gesignaleerd en niet goed ingegrepen. Leerlingen worden niet begrepen, negatief benaderd en hun behoeftes worden genegeerd. Dan gaan wij, als maatschappij, pas iets doen als een leerling echt in de problemen raakt. Helaas zit zo’n leerling vervolgens in een vicieuze cirkel van lange therapietrajecten en nog grotere leerachterstanden waardoor de terugkeer naar school haast onmogelijk wordt.

Helende werking
Gezonde activiteiten ontplooien in een normale omgeving heeft een helende werking op jongeren. Op dit moment richt ik een nieuwe voorziening in voor leerlingen van wie sommigen al jarenlang thuiszitten. We willen hierbij normaliseren in een schoolomgeving in plaats van in een zorgvoorziening. Deze klas, hoewel het officieel een onderwijs-zorgcombinatie wordt, heeft een normale naam en het rooster is bijna hetzelfde als die van de reguliere klassen. Wel houden we rekening met overprikkeldheid door de lessen iets later te starten zodat leerlingen in alle rust binnen kunnen komen.

De groep is gericht op leerlingen met kenmerken van hoogbegaafdheid, en we willen ze naast cognitieve uitdaging juist met hun lijf bezig laten zijn. Dat willen we doen door reguliere lessen aan te bieden. Dus tekenles in plaats van creatieve therapie, les in groenvoorziening in plaats van de zorgboerderij, koken, bakken, gymmen en timmeren in plaats van speltherapie.

Een fijne, empathische docent, extra hulp van een zorgprofessional die we coach gaan noemen, een kleine groep leerlingen en een lokaal met aanpassingen zoals een goede akoestiek, gaan hopelijk het verschil maken tussen thuiszitten en naar school gaan. Want soms is er maar een kleine aanpassing, zoals een rustige eetplek, nodig om leerlingen terug naar school te krijgen. Ik hoop dat met een beetje tegemoetkomen en aanpassen van onze kant en daarnaast normaliseren en hun wereld weer groter maken, we al deze kinderen weer terugkrijgen op de plek waar ze horen: in de schoolbanken.

Sofie van de Waart, Trouw

Sofie van de Waart was leerkracht op verschillende basisscholen. Daarna werd ze leerlingbegeleider, onderwijsadviseur en hoogbegaafdenspecialist.

https://www.trouw.nl/columns/Sofie-Govaert
Plaats reactie