• Peiling

Autisme en seks

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Autisme en seks

Ongelezen bericht door Admin »

Welke invloed heeft autismespectrumstoornis (ASS) op seksueel gedrag?

Autismespectrumstoornis (ASS) is een neurologische ontwikkelingsstoornis met als kernsymptomen tekorten in sociale communicatie en interactie, en de aanwezigheid van beperkt repetitief gedrag. Seksuele interacties zijn een van de meest complexe en veeleisende van alle menselijke sociale gedragingen. Dus hoe beïnvloedt ASS het seksuele leven?

Sommige onderzoeken naar deze kwestie hebben verschillen gevonden in seksuele kennis, ervaringen, attitudes en gedragingen tussen mensen met ASS en 'neurotypicals' (degenen zonder de aandoening), terwijl andere helemaal geen verschillen hebben gevonden. Deze inconsistentie is niet verrassend gezien de heterogene aard van ASS en de methodologische variaties tussen studies.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met ASS seksuele relaties opzoeken en het volledige scala van menselijke seksuele activiteiten en gedragingen ervaren. In sommige gevallen kunnen de kernsymptomen van de aandoening, gecombineerd met beperkte seksuele kennis en ervaring, echter een rol spelen bij de ontwikkeling van uitdagend seksueel gedrag, zoals hyperseksualiteit, parafiele stoornissen en in zeldzame gevallen zelfs seksuele delicten.

Hyperseksualiteit en parafiele fantasieën en gedragingen blijken vaker voor te komen bij volwassen mannen met ASS dan bij neurotypische mensen; sommige onderzoekers hebben de hypothese dat de beperkte interesses en het repetitieve gedrag dat vaak wordt gezien bij ASS, kunnen veranderen in geseksualiseerd gedrag op volwassen leeftijd. Bovendien kan een gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, in het bijzonder aanraking, leiden tot een over- of onderreactie op seksuele stimulatie.

Overmatige masturbatie komt relatief vaak voor bij mannen met ASS. In een casestudy werd bijvoorbeeld gemeld dat een 17-jarige man met de diagnose Asperger -syndroom (nu hoogfunctionerende ASS genoemd) opdringerige seksuele gedachten en driften had en 25 tot 30 keer per dag aan het masturberen was.

Het is onduidelijk of dit buitensporige gedrag een repetitief gedrag vertegenwoordigde, deel uitmaakte van een obsessief-compulsieve stoornis (vaak bij mensen met ASS), het resultaat was van sensorische ondergevoeligheid, of de enige manier was waarop hij seksueel actief was vanwege beperkte sociale vaardigheden. . Masturbatie in het openbaar was de meest voorkomende vorm van ongepast seksueel gedrag dat werd gerapporteerd door verzorgers of ouders van adolescenten en volwassenen met ASS.

Waarom komt dit seksuele gedrag vaker voor bij mannen met ASS? Ten eerste zijn er meer mannen dan vrouwen gediagnosticeerd als op het spectrum, in een verhouding van ergens rond de 3:1 of 4:1, en veel van het onderzoek naar seks op het spectrum is gericht op mannen.

Interessant is dat een studie gepubliceerd in 2017 door Daniel Schöttle en collega's die hyperseksualiteit rechtstreeks vergeleken bij mensen met ASS en neurotypicals ontdekte dat er geen verschillen waren tussen vrouwen in het spectrum en degenen die neurotypisch waren. De auteurs van deze studie voerden aan dat dit verschil tussen mannen en vrouwen te wijten was aan de observatie dat vrouwen met ASS 'socialer aangepast lijken te zijn en gewoonlijk minder uitgesproken ASS-symptomen vertonen'.

Maar vond de studie dat de percentages van hyperseksualiteit bij mannen met ASS hoger waren dan bij de algemene bevolking? Ja, ik deed het. Eerdere studies naar de prevalentie van hyperseksualiteit bij gezonde mannen geven schattingen van 3-12 procent, en bij de mannen met ASS in de studie was de prevalentie van hyperseksualiteit 30 procent.

In dezelfde studie werd ook gekeken naar de mate van parafilie bij mensen met ASS. De meest voorkomende parafilieën die door mannen met ASS werden gemeld, waren voyeuristische fantasieën (39%) en gedragingen (28%), terwijl in de neurotypische groep dergelijke fantasieën en gedragingen werden gemeld bij respectievelijk 10% en 3% van de proefpersonen.

Masochistische (seksuele opwinding door het lijden van fysieke pijn of vernedering ) en sadistische (seksuele opwinding door het toebrengen van fysieke of psychologische pijn aan een seksuele partner) fantasieën en gedragingen werden ook vaker gemeld door mannen met ASS dan door mannen zonder ASS. Er wordt gedacht dat dit te wijten kan zijn aan een hoge mate van sensorische ondergevoeligheid bij mensen met ASS - dat wil zeggen gebrek aan gevoeligheid - en de overeenkomstige behoefte aan hogere niveaus van stimulatie om seksueel opgewonden te raken. Bovendien kan een verhoogde zin in seks betekenen dat mensen met ASS meer geneigd zijn hun seksuele interesses uit te oefenen en nieuwe seksuele activiteiten te zoeken.

Is er iets anders aan de delen van de hersenen die seks regelen bij mensen met ASS, wat zou kunnen helpen bij het verklaren van de hogere percentages van bepaald seksueel gedrag? ASS is van oorsprong neurologisch, wat betekent dat de hersenveranderingen in de baarmoeder beginnen en in de loop van de tijd doorgaan. Er zijn enorme variaties in hoe ASS mensen beïnvloedt, dus het begrijpen en beschrijven van de neurobiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan ASS is complex. Desalniettemin is er, op basis van talrijke neuroimaging-onderzoeken die de hersenen van mensen met ASS en neurotypicals hebben vergeleken, een consensus dat de anatomische structuur, het functioneren en de connectiviteit tussen de twee groepen verschillen.

In de grootste neuroimaging-studie tot nu toe van mensen met ASS - 1500 mensen werden bestudeerd, variërend in leeftijd van 2 tot 64 jaar - ontdekte een groep internationale experts dat mensen met ASS in vergelijking met neurotypicals een groter totaal hersenvolume en corticale dikte hadden, en kleinere volumes van specifieke hersenstructuren, waaronder de amygdala en delen van de basale ganglia (nucleus accumbens, putamen). De ASS-groep vertoonde ook een grotere dikte van de frontale cortex en een verminderde dikte van de temporale cortex. De basale ganglia, frontale en temporale hersengebieden spelen allemaal een rol in het seksuele neurale netwerk.

Vanuit een breder perspectief maken deze hersengebieden ook deel uit van wat wel het 'sociale en emotionele brein' wordt genoemd, een groter netwerk van hersenstructuren die betrokken zijn bij het verwerken van sociale en emotionele informatie, zoals empathie, gezichtsverwerking en zelfreferentie . verwerken.

Zoals hoogleraar psychiatrie Christine Ecker benadrukt in haar overzicht van deze neuroimaging-bevindingen, is het belangrijk op te merken dat 'de neuroanatomische verschillen niet uniek zijn voor, noch oorzakelijk zijn voor ASS'.

Met betrekking tot de verschillen in seksueel gedrag tussen mensen met ASS en neurotypicals, is er tot nu toe geen onderzoek geweest dat heeft onderzocht of er verschillen bestaan ​​in de hersenen van mensen met ASS die parafilie of hyperseksualiteit hebben in vergelijking met mensen met ASS die dat niet hebben dit specifieke seksuele gedrag.

Dus hoewel we weten dat het er over het algemeen op lijkt dat mensen met ASS hersenverschillen hebben in regio's die deel uitmaken van het seksuele neurale netwerk, ervaren niet alle mensen met ASS seksuele veranderingen en weten we niet of er iets unieks aan is. de hersenen van die mensen die dat wel doen. Dit is een vraag voor toekomstig onderzoek.

Dit is een aangepast fragment uit 'Sex in the Brain: How your brain controls your sex life' (NewSouth Publishing, 2019; Columbia University Press, 2020)
Gebruikersavatar
EgoSum
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 205
Lid geworden op: 07 mei 2023 14:24
1e diagnose: Autisme

Re: Autisme en seks

Ongelezen bericht door EgoSum »

25 tot 30 keer per dag masturberen :shock:

Doe het dan 1 keer goed zou ik zeggen :lol:
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht