• Peiling

Hoe leef je met jezelf als je nooit perfect zult zijn?

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Hoe leef je met jezelf als je nooit perfect zult zijn?

Ongelezen bericht door Admin »

Kunnen we het erover eens zijn dat perfectie, hoezeer we er ook naar verlangen, onmogelijk te bereiken is? Ik zou willen dat mijn chirurg perfect is; hetzelfde geldt voor de piloot van mijn vliegtuig. Wat als perfect of zelfs goed wordt beschouwd, is een kwestie van mening en het onderwerp van talloze rechtszaken. Vooral als je een politieagent bent.

Waarom politieagenten niet perfect kunnen zijn
Agenten kunnen niet perfect zijn, hoe hard ze ook hun best doen. Wat het beste is voor een agent staat altijd ter discussie, is onderhevig aan debat, is het onderwerp van vele rechtszaken en veroorzaakt veel verdriet. Op veel manieren lijken agenten op artsen. Elke keer dat een arts een patiënt een aspirine geeft, bestaat er een aansprakelijkheid en het potentieel voor een slechte uitkomst, zij het zeldzaam. Hetzelfde geldt voor een politieagent. Er zit risico verbonden aan elke interactie.

Streven naar perfectie is geen positief doel
Sommigen van ons geloven dat perfectionisme positief is. In feite is het het tegenovergestelde. Streven naar perfectie leidt niet tot succes; het leidt tot onmogelijke doelen, gevoelens van mislukking en tal van psychologische en stressgerelateerde gezondheidsproblemen.

Fouten zijn onderdeel van het leven. We leren vaak meer van onze fouten dan van onze successen. Proberen fouten te vermijden leidt tot verlamming. Herinner je je de ezel van de 14e-eeuwse Franse filosoof Buridan? (Ik moest het ook opzoeken.) Hij kon niet kiezen tussen twee hooibalen uit angst de verkeerde te kiezen en stierf van de honger.

Gezond versus ongezond perfectionisme
Sommige onderzoekers maken onderscheid tussen "gezond" en "ongezond" perfectionisme. Gezond perfectionisme betekent dat je jezelf hoge normen oplegt, gemotiveerd en gedisciplineerd bent. "Ongezond" perfectionisme is een vicieuze cirkel van zelfveroordeling. Niets wat je doet lijkt goed genoeg.

Perfectie gaat niet over hoge normen; het gaat over onrealistische normen. Agenten hebben tal van overtuigingen die hen motiveren om hun werk te doen. (Zie mijn bericht "Wat Geloven Agenten?") Deze overtuigingen dienen vaak als vervangende maatstaven voor prestaties. Ze zijn noodzakelijk, maar onrealistisch. Dit leidt wetshandhavingsambtenaren (LEO's) ertoe zichzelf de schuld te geven van iets waar ze geen controle over hadden. Of ze putten zichzelf uit door een perfectienorm na te streven die onmogelijk te bereiken of te behouden is. Onrealistische verwachtingen stellen iedereen teleur, zowel de agenten als de gemeenschap. Goede agenten pakken vaak de boef, winnen het gevecht en redden het slachtoffer. Maar niet altijd.

Ben jij een perfectionist?
Zijn de volgende eigenschappen herkenbaar voor jou?
  • Kritiek, expliciet of impliciet, maakt je van streek.
  • Je bent je eigen ergste criticus.
  • Gepresenteerde of echte mislukking maakt je boos op jezelf of anderen.
  • Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen en schiet tekort.
  • Je reageert op mislukking, zelfs kleine, met schuldgevoel en schaamte.
  • Als dingen niet goed gaan, geef je te snel op uit angst om meer fouten te maken.
Perfectie meten is niet gemakkelijk. Productiviteit wordt vaak verward met goede prestaties, waardoor agenten statistieken najagen omwille van de statistieken, wat soms leidt tot onterechte arrestaties of erger.

Je kunt niet perfect zijn, maar je kunt wel succesvol zijn
Succes in het leven en op het werk komt neer op oefening, volharding en verkeerde afslagen. Het omvat leren van en het corrigeren van eerdere fouten. Het vereist de mogelijkheid om fouten te tolereren. De psycholoog Anders Ericsson wordt vaak geciteerd met de uitspraak dat het 10.000 uur kost om een vaardigheid te ontwikkelen. Volgens sommigen ging het eigenlijk veel verder dan alleen herhaling. Hij pleitte voor doelbewuste of opzettelijke oefening, gericht op duidelijk omschreven, specifieke doelen. Hij adviseerde ook regelmatige feedback, het monitoren van je voortgang en uit je comfortzone stappen. Om succes te behalen, moet je bereid zijn om fouten te maken en jezelf niet laten tegenhouden.

Ericssons advies is van toepassing in veel situaties: leren schieten, autorijden en bekwaam worden in verdedigingstechnieken. Het geldt ook voor jezelf leren kennen, de persoon worden die je wilt zijn. Wil je vriendelijker, rustiger, een betere luisteraar, geduldiger zijn? Probeer oefening, niet perfectie. Sta jezelf toe om te falen zonder zelfkritiek, krijg feedback van degenen die je vertrouwt, houd je voortgang bij en neem kleine stappen. Gebruik fouten en mislukkingen om te leren, veeg het stof van jezelf af en begin opnieuw.

Denk maar aan die oude grap over de toerist in New York City die iemand op straat vraagt hoe hij bij Carnegie Hall moet komen. Het antwoord dat hij kreeg was "Oefenen, oefenen, oefenen".

https://www.psychologytoday.com/au/blog ... be-perfect
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht