• Peiling

Voor sommige mensen met autisme is ChatGPT een reddingsboei

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Voor sommige mensen met autisme is ChatGPT een reddingsboei

Ongelezen bericht door Admin »

ChatGPT: Een Nieuw Hulpmiddel voor Autistische Personen

Voor veel autistische mensen, zoals Madi Young, een consultant in Seattle, is het aanleren van sociale gedragingen en lichaamstaal die neurotypische mensen verwachten een uitdaging. Het zogenaamde 'masking' is hard werken en kan leiden tot misverstanden.

Daarom was Young verheugd om onlangs een gesprekspartner te vinden die beter aansluit bij hun manier van spreken: ChatGPT. "Het begrijpt mijn lichaamstaal niet, alleen mijn woorden," zegt Young, die de chatbot gebruikt voor therapeutische gesprekken en als "brainstormmaatje" of "vriend".

Young gebruikt de chatbot ook om hen te helpen bij hun werk met neurodivergente ondernemers en creatievelingen op het gebied van merk- en bedrijfsstrategie. Zo heeft ChatGPT communicatiestrategieën gegenereerd die goed vertaalbaar zijn tussen autistische en neurotypische mensen, aldus Young, die een workshop heeft gegeven om andere neurodivergente ondernemers te leren de chatbot te gebruiken.

"Veel autistische mensen zijn opgegroeid met de boodschap dat ze buitenaards zijn, dat ze klinken als robots, of dat er gewoon iets mis met hen is," zegt Young. Toen ChatGPT langskwam, realiseerde Young zich al snel dat het "een beetje klonk zoals ik"—logisch en specifiek.

Young is verre van de enige autistische persoon die de populaire chatbot dagelijks gebruikt. Voor sommigen is het een plek om te praten over hun interesses wanneer andere mensen verveeld raken, of om sociale scripts te ontwikkelen die hen helpen bij het omgaan met conflicten. Het is ook een nieuwe bron van ondersteuning. In tegenstelling tot een therapeut of maatschappelijk werker is de chatbot altijd beschikbaar en rekent deze geen uurloon.

Hadley Johnston, een eerstejaarsstudent aan de Iowa State University, ervaart voor het eerst hoe het is om met huisgenoten samen te wonen. Toen ze ruzie kreeg met een van hen, vond Johnston het moeilijk om haar emoties onder woorden te brengen. "Ik word dan stil," zegt ze. Maar met AI bij de hand kon ze een gesprek modelleren en manieren uitproberen om zichzelf uit te drukken. "Dankzij ChatGPT hoefde ik hiervoor niet naar mijn ouders te gaan." Voor Johnston is dat een grote stap. ChatGPT is niet alleen een bron van kennis, maar ook van onafhankelijkheid.

Autisme heeft op verschillende manieren invloed op mensen en individuen hebben uiteenlopende behoeften. ChatGPT werkt misschien niet voor iedereen, maar een veelvoorkomend kenmerk van autisme is dat sociale interacties moeilijk of verwarrend kunnen zijn.

Het gebruik van een chatbot voor communicatie lijkt misschien onconventioneel, maar het sluit aan bij gevestigde ideeën in de maatschappelijk werk om mensen meer zelfstandig te maken

. "We praten over het versterken van mensen en hen helpen om volledig autonoom te zijn en succes op hun eigen voorwaarden te ervaren," zegt Lauri Goldkind, een hoogleraar aan de Graduate School of Social Service van de Fordham University die zich richt op de combinatie van maatschappelijk werk en technologie. Een toegankelijk hulpmiddel zoals een generatieve AI-bot kan vaak helpen om de kloof te overbruggen die ontstaat door beperkte toegang tot geestelijke gezondheidszorg, zoals therapie, aldus Goldkind.

Maar de werkelijke impact van ChatGPT als therapeutisch hulpmiddel is grotendeels onbekend. Het is te nieuw—WIRED heeft contact opgenomen met vier klinische therapeuten en counselors voor input. Ze weigerden allemaal commentaar te geven, zeggende dat ze het gebruik van ChatGPT als therapeutisch hulpmiddel nog niet hebben onderzocht of het in hun sessies zijn tegengekomen.

De flexibiliteit van de chatbot brengt ook enkele onaangepakte problemen met zich mee. Het kan bevooroordeelde, onvoorspelbare en vaak verzonnen antwoorden produceren en is deels gebouwd op persoonlijke informatie die zonder toestemming is verzameld, wat privacyzorgen oproept.

Goldkind adviseert mensen die ChatGPT gebruiken bekend te zijn met de gebruiksvoorwaarden, de basisprincipes van hoe het werkt (en dat informatie gedeeld in een chat mogelijk niet privé blijft), en rekening te houden met de beperkingen ervan, zoals de neiging om informatie te verzinnen. Young zegt dat ze hebben nagedacht over het inschakelen van gegevensprivacybescherming voor ChatGPT, maar ze denken ook dat hun perspectief als autistische, transgender, alleenstaande ouder waardevolle gegevens kunnen opleveren voor de chatbot in het algemeen.

Net als voor veel andere mensen, kunnen autistische mensen kennis en empowerment vinden in gesprekken met ChatGPT. Voor sommigen wegen de voordelen op tegen de nadelen.

Maxfield Sparrow, die autistisch is en ondersteuningsgroepen voor autistische en transgender mensen faciliteert, heeft ChatGPT nuttig gevonden bij het ontwikkelen van nieuw materiaal. Veel autistische mensen hebben moeite met conventionele ijsbrekers in groepssessies, omdat de sociale spelletjes grotendeels zijn ontworpen voor neurotypische mensen, zegt Sparrow. Daarom vroeg Sparrow de chatbot om voorbeelden te geven die beter werken voor autistische mensen. Na wat heen en weer gepraat produceerde de chatbot: "Als je het weer zou zijn, wat voor weer zou je dan zijn?"

Sparrow zegt dat dit de perfecte ijsbreker is voor de groep—kort en gerelateerd aan de natuurlijke wereld, waarmee een neurodivergente groep zich kan identificeren. De chatbot is ook een bron van troost geworden wanneer Sparrow ziek is, en voor andere adviezen, zoals hoe ze hun ochtendroutine kunnen organiseren om product

iever te zijn.

Chatbottherapie is een concept dat al tientallen jaren bestaat. De eerste chatbot, ELIZA, was een therapiebot. Het werd in de jaren 60 ontwikkeld door het MIT Artificial Intelligence Laboratory en was gebaseerd op Rogeriaanse therapie, waarbij een counselor herhaalt wat een cliënt hen vertelt, vaak in de vorm van een vraag. Het programma maakte nog geen gebruik van AI zoals we die vandaag de dag kennen, maar door herhaling en patroonherkenning gaven de voorgeprogrammeerde antwoorden gebruikers de indruk dat ze met iets spraken dat hen begreep. Ondanks dat het was gemaakt met de bedoeling aan te tonen dat computers mensen niet konden vervangen, fascineerde ELIZA sommige van haar "patiënten" die intensieve en uitgebreide gesprekken met het programma voerden.

Recentelijk zijn chatbots met op AI gebaseerde, voorgeprogrammeerde antwoorden—vergelijkbaar met Apple's Siri—wijdverspreid beschikbaar geworden. Een van de meest populaire is een chatbot die de rol van een daadwerkelijke therapeut speelt. Woebot is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en kende tijdens de pandemie een toename in de vraag, omdat meer mensen dan ooit tevoren op zoek gingen naar geestelijke gezondheidszorg.

Maar omdat die apps een beperkter bereik hebben en voorgeprogrammeerde antwoorden geven, kan de rijkere conversatie van ChatGPT effectiever aanvoelen voor mensen die complexe sociale kwesties proberen op te lossen.

Margaret Mitchell, hoofdethicus bij het bedrijf Hugging Face, dat open source AI-modellen ontwikkelt, suggereert dat mensen die te maken hebben met complexere problemen of ernstige emotionele nood hun gebruik van chatbots moeten beperken. "Het kan leiden tot problematische discussies of negatief denken," zegt ze. "Het feit dat we geen volledige controle hebben over wat deze systemen kunnen zeggen, is een groot probleem."

Begin dit jaar pleegde een man in België zelfmoord na weken van intense gesprekken met een bot gebaseerd op GPT-J, een open source AI-model ontwikkeld door de non-profitgroep EleutherAI.

Zoekmachines en veel andere online diensten, waaronder Woebot, verwijzen gebruikers door naar hulplijnen of andere bronnen van ondersteuning als ze een verhoogd risico op zelfbeschadiging of gewelddadig gedrag vertonen. ChatGPT instrueert de gesprekspartners om menselijke ondersteuning te zoeken als hun berichten verontrustend lijken, maar tijdens tests door WIRED werd er niet verwezen naar een noodhulplijn.

Andrea Vallone, productbeleidsmanager bij OpenAI, zegt dat het bedrijf heeft geprobeerd om ChatGPT op een passende manier te laten reageren op mensen die mogelijk kwetsbaar zijn, maar het is niet bedoeld als vervanging voor geestelijke gezondheidsbehandeling. "We hebben het AI-systeem getraind om algemene

gespreksbegeleiding te bieden en om te helpen bij het verkennen van gedachten en gevoelens," zegt Vallone. "We hebben de toegang tot specialistische zorg of crisisinterventie niet, en we hebben geen plannen om dergelijke functionaliteit toe te voegen."

https://www.wired.com/story/for-some-au ... -lifeline/
MARCDC
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 408
Lid geworden op: 09 jul 2022 12:08
1e diagnose: Autisme

Re: Voor sommige mensen met autisme is ChatGPT een reddingsboei

Ongelezen bericht door MARCDC »

bestaat dit eigenlijk al? een soort simulator om vreemde talen aan te leren, je zou dan kunnen praten met een ai - Chinees alsof het een echte mens was... dat lijkt me een heel snelle manier om een nieuwe taal te oefenen, het wordt dan snel praktisch en concreet...
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1975
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Re: Voor sommige mensen met autisme is ChatGPT een reddingsboei

Ongelezen bericht door Admin »

Dat lijkt me met AI wel te verwezenlijken. Nuttige toepassing.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht