• Peiling

Autismespectrumstoornissen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Autismespectrumstoornissen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten

Ongelezen bericht door Admin »

Autismespectrumstoornissen (ASS) omvatten een reeks neurologische ontwikkelingsstoornissen die van invloed zijn op de communicatie en het gedrag van de patiënt. Er zijn enkele rapporten over de toenemende prevalentie van ASS in de afgelopen decennia, voornamelijk als gevolg van verbeteringen in de diagnose en screening. Enkele onderzoeken suggereren een lagere prevalentie van ASS in Noord-Afrika en het Midden-Oosten in vergelijking met meer ontwikkelde regio's. Het doel van dit onderzoek is om een uitgebreid overzicht te geven van ASS in de regio.

Om dit te bereiken hebben we gegevens gebruikt van de Global Burden of Disease (GBD) van 1990 tot 2019 in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, dat een van de zeven superregio's is binnen de GBD-categorisatie. In dit onderzoek hebben we de epidemiologische indices gerapporteerd, waaronder prevalentie, incidentie en jaren geleefd met beperkingen (YLD's) voor ASS in de 21 landen van de superregio. We hebben ook deze indices vergeleken tussen de landen op basis van hun sociaal-demografische index (SDI), die werd berekend op basis van inkomen per capita, gemiddeld onderwijsniveau en vruchtbaarheidscijfers.

De resultaten laten zien dat de gestandaardiseerde prevalentie (ASPR) van ASS in de regio in 2019 304,4 (95% onzekerheidsinterval 251,2-366,1) per 100.000 was, met minder dan één procent verandering sinds 1990. De gestandaardiseerde YLD's en incidentiecijfers waren respectievelijk 46,4 (30,4-67,5) en 7,7 (6,3-9,3) per 100.000 in 2019. De ASPR was in 2019 2,9 keer hoger bij mannen dan bij vrouwen. De hoogste gestandaardiseerde prevalentie-, incidentie- en YLD-cijfers werden in 2019 waargenomen in Iran (respectievelijk 370,3, 9,3 en 56,4 per 100.000). Landen met een hoge SDI hadden hogere gestandaardiseerde YLD-cijfers in vergelijking met andere landen in de regio.

In conclusie blijven de trends van gestandaardiseerde epidemiologische indices in de periode 1990-2019 in de regio vrij stabiel. Er is echter een groot verschil tussen de landen in de regio. Het verschil in YLD's tussen de landen van deze regio hangt samen met de SDI van de landen. De economische en het bewustzijnsniveau zijn factoren die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van leven van mensen met ASS in de regio. Dit onderzoek biedt waardevolle informatie voor overheden en gezondheidssystemen om beleid te ontwikkelen dat gericht is op het handhaven van de verbeterende trend, het realiseren van een tijdige diagnose en het verbeteren van de ondersteunende maatregelen in deze regio.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht