• Peiling

Verschillen tussen DSM-5-TR en ICD-11 revisies van ADHD

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Verschillen tussen DSM-5-TR en ICD-11 revisies van ADHD

Ongelezen bericht door Admin »

ADHD is een veelvoorkomende neurologische aandoening die van invloed kan zijn op de cognitieve en gedragsmatige ontwikkeling van individuen. Het diagnostische proces van ADHD heeft onlangs aandacht gekregen vanwege de publicatie van nieuwe revisies in twee belangrijke classificatiesystemen: de DSM-5-TR en de ICD-11. In dit artikel zullen we de verschillen tussen deze twee revisies van ADHD verkennen en de implicaties en mogelijkheden bespreken die deze verschillen met zich meebrengen.

Symptomen en classificatiecriteria: De DSM-5-TR identificeert negen symptomen van onoplettendheid en negen symptomen van hyperactiviteit/impulsiviteit als criteria voor de diagnose van ADHD. Aan de andere kant staat de ICD-11 een breder scala aan symptomen toe, met de vereiste van 11 of 9 symptomen van onoplettendheid en 11 of 10 symptomen van hyperactiviteit/impulsiviteit. Dit betekent dat de ICD-11 meer flexibiliteit biedt bij het vaststellen van de diagnose ADHD.

DSM-5-TR ICD-11
Naam ADHD ADHD
Onset Symptomen voor 12 jaar Symptomen voor 12 jaar
Symptomen 9 IA-symptomen 11 of 9 IA-symptomen
9 HY/IM-symptomen 11 of 10 HY/IM-symptomen
Presentatietypes Combined: IA en HY/IM Combined: IA en HY/IM
(voor kinderen) Predominant IA Predominant IA
Predominant HY/IM Predominant HY/IM
Presentatietypes Combined: IA en HY/IM Combined: IA en HY/IM
(voor personen ≥ 17) Predominant IA Predominant IA
Predominant HY/IM Predominant HY/IM
Settings Minimaal 2 instellingen Symptomen variëren per instelling
Duur ≥ 6 maanden ≥ 6 maanden
Beperking Sociale, academische of Sociale, academische of beroepsmatige
beroepsmatige functioneren functioneren

Subtypen en presentatiecriteria: Beide classificatesystemen hebben vergelijkbare subtypen voor ADHD, namelijk het gecombineerde type, het overwegend onoplettende type en het overwegend hyperactieve/impulsieve type. Het verschil ligt in de nadruk op symptoompresentatie. De DSM-5-TR vereist een minimumaantal symptomen van onoplettendheid en hyperactiviteit/impulsiviteit voor elk subtype, terwijl de ICD-11 de nadruk legt op welk symptoom overheerst.

Instellingen en duur: Een ander verschil tussen de DSM-5-TR en ICD-11 is het criterium voor symptomen in verschillende instellingen. De DSM-5-TR vereist dat ADHD-symptomen aanwezig zijn in ten minste twee instellingen, zoals thuis, school of werk. De ICD-11 erkent echter dat symptomen van ADHD kunnen variëren afhankelijk van de structuur en eisen van de omgeving.

Gevolgen en kansen: Deze revisies hebben implicaties voor de diagnose, behandeling en het begrip van ADHD. De bredere symptoomdefinitie in de ICD-11 kan leiden tot een toename van het aantal individuen dat voldoet aan de criteria voor ADHD. Dit kan van invloed zijn op de toegang tot diensten en behandelingen voor mensen met ADHD.

Daarnaast bieden de verschillende subtypen en presentatiecriteria van ADHD in de revisies kansen voor meer gepersonaliseerde en op maat gemaakte behandelingen. Door rekening te houden met de specifieke symptoomdominantie bij een individu, kan een meer gerichte behandeling worden geboden.

Conclusie: De verschillen tussen de DSM-5-TR en ICD-11 revisies van ADHD benadrukken het belang van het begrijpen van de specifieke criteria die worden gebruikt bij het stellen van de diagnose. Het is cruciaal dat clinici, onderzoekers en beleidsmakers op de hoogte zijn van deze verschillen om effectieve diagnostische en behandelstrategieën te ontwikkelen. Verder onderzoek is nodig om de implicaties en mogelijkheden van deze revisies volledig te begrijpen en om ervoor te zorgen dat individuen met ADHD de juiste zorg en ondersteuning ontvangen die ze nodig hebben.

Gomez R, Chen W, Houghton S. Differences between DSM-5-TR and ICD-11 revisions of attention deficit/hyperactivity disorder: A commentary on implications and opportunities. World J Psychiatry. 2023 May 19;13(5):138-143. doi: 10.5498/wjp.v13.i5.138. PMID: 37303925; PMCID: PMC10251354.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht