• Peiling

Angstige gedachten kalmeren met cognitieve defusie

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Angstige gedachten kalmeren met cognitieve defusie

Ongelezen bericht door Admin »

Ze vertellen ons dat we niet goed genoeg zijn, niet slim genoeg of niet rijk genoeg. Ze maken ons bang voor het ergste scenario.

Helaas herkennen we vaak niet dat deze gedachten slechts gedachten zijn als we angstig zijn. In plaats daarvan worden we volledig in beslag genomen door de gedachten. We accepteren onze ergste angsten als absolute waarheden, in plaats van ze te zien voor wat ze zijn – slechts gedachten.

Onze eerste neiging is vaak om te proberen de gedachten niet te denken. Maar dit heeft een tegenovergesteld effect. Hoe meer we proberen de gedachten te onderdrukken, hoe sterker ze worden.

Vaak moeten we het tegenovergestelde doen van wat natuurlijk aanvoelt. In plaats van de gedachten weg te duwen, moeten we ons erop richten. Dit noemen we cognitieve defusie.

De theorie achter cognitieve defusie is dat we soms “vervlochten” raken met onze gedachten – we zitten er als het ware aan vast. We raken vast omdat we onze gedachten als absolute waarheden beschouwen. We raken vast omdat we tijd en energie besteden aan het proberen te begrijpen wat onze gedachten betekenen of wat ze over ons zeggen. In werkelijkheid helpt het niet om tegen deze gedachten te vechten. Het vechten tegen de gedachten maakt ze alleen maar sterker. In plaats daarvan is het onze taak om de gedachte te erkennen voor wat het is, namelijk gewoon een gedachte.

Door deze vaardigheid te oefenen, kunnen we onszelf losmaken van onze gedachten. Door de gedachten alleen als gedachten te zien (in plaats van absolute waarheden), creëren we afstand en ruimte. Wanneer we cognitieve defusie toepassen, worden we niet langer overspoeld door onze gedachten.

Een effectieve oefening hiervoor is het visualiseren van bladeren die op een beek drijven. Terwijl je naar de bladeren kijkt, plaats je elke gedachte die opkomt op een blad en zie je hoe het zachtjes stroomafwaarts drijft. Laat de gedachten komen en gaan, zonder jezelf te veroordelen als je afgeleid raakt. Door deze oefening regelmatig te doen, leer je om je gedachten niet als absolute waarheden te beschouwen en voorkom je dat je erdoor wordt meegesleept.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht