• Peiling

Oogreflex (VOR) en hypersensitiviteit bij autisme

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Oogreflex (VOR) en hypersensitiviteit bij autisme

Ongelezen bericht door Admin »

Mensen met autisme vertonen vaak sensorische hypersensitiviteit, waarbij ze buitengewoon sterke reacties hebben op sensorische prikkels. Deze overgevoeligheid kan overweldigend zijn en leiden tot ernstige problemen die bijdragen aan de negatieve aspecten van autisme. In dit artikel wordt beschreven hoe onderzoek (op basis van een preprint) naar een reflex in de ogen, genaamd de vestibulo-oculaire reflex (VOR), inzicht kan bieden in de mechanismen die ten grondslag liggen aan deze sensorische gevoeligheid.

De VOR is een reflex die ons in staat stelt om onze blik te behouden tijdens beweging. Het zorgt ervoor dat onze ogen tegengesteld aan onze hoofdbewegingen draaien waardoor we een stabiel zicht behouden. De werking van de VOR wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de plasticiteit van de zenuwverbindingen in de hersenen.

De VOR wordt vaak onderzocht om neurologische aandoeningen te diagnosticeren. Recent onderzoek heeft aangetoond dat afwijkingen in de VOR ook kunnen wijzen op problemen in de cel-, circuit- en gedragsplasticiteit bij neurodiversiteit, zoals autisme. Bij mensen met autisme en bij muizen met een specifiek genetisch defect (SCN2A haploïnsufficiëntie) werden veranderingen in de VOR-functie waargenomen. Deze bevindingen komen overeen met eerdere observaties van verhoogde VOR-reacties of andere problemen met het evenwichtsgevoel bij autisme.

VOR en vroegtijdige diagnose
Een interessante ontdekking is dat de VOR al detecteerbaar is bij baby’s en jonge kinderen, lang voordat autisme doorgaans wordt gediagnosticeerd. Vroege diagnose van autisme is van groot belang, en het onderzoeken van de VOR en gerelateerde reflexen kan daar mogelijk aan bijdragen.

Onderzoek bij muismodellen heeft aangetoond dat de plasticiteit van de VOR kan worden beïnvloed door therapeutische interventies. Door specifieke tekorten in de zenuwverbindingen te herstellen, kon de VOR-functie worden verbeterd. Dit onderstreept het belang van het begrijpen van de onderliggende mechanismen en het ontwikkelen van gerichte behandelingen.

Cerebellum en autisme
Het onderzoek naar de VOR heeft ook geleid tot inzichten in de rol van de kleine hersenen (cerebellum) bij autisme. Het cerebellum speelt een belangrijke rol bij verschillende processen, waaronder sociale en cognitieve verwerking. Problemen in het cerebellum worden geassocieerd met verschillende symptomen van autisme. Door de interactie tussen cellulaire disfunctie en veranderingen in reflexief gedrag te bestuderen, kunnen we mogelijk bredere plasticiteitsproblemen in het cerebellum identificeren.

Dit onderzoek heeft aangetoond dat sensorische hypersensitiviteit bij autisme verband houdt met verstoringen in de VOR en de cerebellaire plasticiteit. Het onderzoek is echter nog beperkt tot een specifiek genetisch defect en verdere studies zijn nodig om andere vormen van autisme te onderzoeken. Toekomstig onderzoek zou ook kunnen kijken naar de mogelijkheid om de VOR-plasticiteit te beoordelen bij kinderen met autisme en de effecten van therapeutische interventies te evalueren.

Chenyu Wang, Kimberly D. Derderian, Elizabeth Hamada, Xujia Zhou, Andrew D. Nelson, Henry Kyoung, Nadav Ahituv, Guy Bouvier, Kevin J Bender. doi: https://doi.org/10.1101/2023.06.05.543814
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht