• Peiling

Voordelen van voedingssupplementen met omega-3 vetzuren bij autisme?

Niet alleen nieuws, maar ook inspirerende verhalen, opiniestukken en andere interessante content vanuit diverse media.
Gebruikersavatar
Admin
Beheerder
Berichten: 1994
Lid geworden op: 04 jun 2022 13:59
Locatie: Amersfoort
1e diagnose: Autisme
Contacteer:

Voordelen van voedingssupplementen met omega-3 vetzuren bij autisme?

Ongelezen bericht door Admin »

Autismespectrumstoornis (ASD) is een complexe aandoening waarvoor nog steeds geen definitieve behandeling bestaat. Er zijn echter verschillende benaderingen onderzocht om de symptomen van ASD te verbeteren, waaronder voedingssupplementen met omega-3 vetzuren. In een recente studie is onderzocht of deze supplementen voordelen kunnen bieden bij ASD, met name bij de kenmerkende gedrags- en biologische symptomen.

De studie richtte zich op het valproïnezuur (VPA) muismodel van ASD, waarbij muizen werden blootgesteld aan VPA tijdens de prenatale periode. De muizen kregen vervolgens een dieet met een evenwichtige verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren (n-6/n-3) of een dieet dat aangevuld was met langketenige omega-3 vetzuren (n-3 LCPUFA). De onderzoekers analyseerden verschillende gedragsmatige en biologische kenmerken van ASD, waaronder sociaal gedrag, motoriek, loopgedrag, cerebellaire cellulaire en moleculaire correlaten, evenals de samenstelling van de darmmicrobiota.

De resultaten van de studie waren veelbelovend. Volwassen muizen die blootgesteld waren aan VPA vertoonden geen sociale tekorten, stereotypisch gedrag of verlies van Purkinje-cellen in het cerebellum, wat allemaal belangrijke kenmerken zijn van ASD. Deze symptomen werden echter niet voorkomen door de verschillende diëten. Ontwikkelingsmijlpalen, loopgedrag en inflammatoire profielen werden slechts in geringe mate beïnvloed door het dieet in combinatie met prenatale blootstelling aan VPA. Ook bleek de samenstelling van de darmmicrobiota niet te worden veranderd door het dieet of de behandeling. De omega-3 niveaus in de lever namen echter sterk toe door het n-3 LCPUFA-supplement, terwijl de niveaus in het cerebellum niet werden beïnvloed.

De resultaten van deze studie suggereren dat zowel diëten met omega-3 vetzuurprecursors uit plantaardige oliën als diëten met extra n-3 LCPUFA's uit vette vis bescherming bieden tegen belangrijke gedragsmatige, cellulaire en moleculaire symptomen van VPA-geïnduceerde ASD. Het is belangrijk op te merken dat de n-3 LCPUFA-supplementatie enige vertraging veroorzaakte in de ontwikkeling van de muizen, zoals een vertraagde reactie op de omgeving en later openen van de ogen. Dit benadrukt dat de inname van omega-3 vetzuren zorgvuldig moet worden afgewogen en gecontroleerd.

Hoewel deze studie veelbelovende resultaten oplevert, zijn er enkele beperkingen die moeten worden opgemerkt. Bijvoorbeeld, het onderzoek richtte zich op muizen en het is niet bekend of vergelijkbare resultaten zouden worden gevonden bij mensen met ASD. Bovendien kunnen de effecten van omega-3 vetzuren verschillen tussen individuen vanwege genetische en omgevingsfactoren.

Al met al biedt deze studie waardevolle inzichten in de potentiële voordelen van omega-3 vetzuur-supplementen bij ASD. Verder onderzoek is nodig om de specifieke mechanismen achter deze voordelen te begrijpen en om de effecten bij mensen met ASD te onderzoeken. In de tussentijd kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van omega-3 vetzuursupplementen bij ASD het beste overleggen met een zorgverlener om de mogelijke voordelen en risico's te bespreken.

Turpin V, Schaffhauser M, Thabault M, Aubert A, Joffre C, Balado E, Longueville JE, Francheteau M, Burucoa C, Pichon M, Layé S, Jaber M. Mice prenatally exposed to valproic acid do not show autism-related disorders when fed with polyunsaturated fatty acid-enriched diets. Sci Rep. 2023 Jul 11;13(1):11235. doi: 10.1038/s41598-023-38423-z. PMID: 37433863; PMCID: PMC10336048.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht